Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Oana Cosmovici, președinta asociației „Cultură prin muzică”

Publicat: marți, 3 Mai 2022 , ora 8.45

Începând din luna iulie a acestui an și până în septembrie 2023 se desfășoară ediția a doua a cursurilor oferite de Programul Certificatul Dalcroze în România. Detalii aflăm de la Oana Cosmovici, președintele asociației Cultură prin muzică.


Pentru ascultătorii noștri care poate nu știu, ne puteți explica mai întâi ce înseamnă Certificatul „Dalcroze”?

Certificatul „Dalcroze” în România este un program de formare continuă care se adresează profesioniștilor din țara noastră, care activează în special în anumite domenii, cele care au de-a face cu publicul larg, cu mediul social, muzicienilor, actorilor, dansatorilor, ca să vorbim de cei care vin din mediile artistice și educatorilor, profesorilor, cadrelor didactice, terapeuților, asistenților sociali, chiar și cei care vin din mediul medical, în general profesioniști care lucrează cu oamenii. Este un program care rulează și în alte țări, nu este doar în România. Este dezvoltat de Institutul „Jacques Dalcroze” Geneva, care este instituția mamă a acestei metode muzicale „Dalcroze”. Prin urmare, programul este stabilit de Institutul „Jacques Dalcroze” care desemnează și profesorii care vin să predea cursurile, care are, pentru desfășurarea lui în România, are o colaborare, un parteneriat semnat cu Asociația „Cultură prin Muzică”.


Ce presupune acest program de formare continuă?

Presupune 215 ore de formare în pedagogia muzicală de tip activ „Dalcroze”. Aceste cursuri sunt împărțite între trei materii, materiile de bază în studiul metodei „Dalcroze”, respectiv improvizația muzicală, solfegiul și ritmica. Își propune să predea aceste unelte de lucru profesioniștilor, care mai apoi să le aplice în practica lor profesională. Se finalizează cu un certificat. Deci, cei care participă la aceste 215 ore de curs, care trec și sesiunea de examene și prezintă la sfârșit și un memoriu bazat pe experiența lor personală de aplicare a acestei metode în propria profesie, primesc o diplomă care este recunoscută de Institutul „Jaques Dalcroze” din Geneva și pe care în acest moment ne străduim s-o acredităm și în România.


Care este nivelul optim de cunoștințe muzicale pe care ar trebui să le aibă participanții?

Din experiența Certificatului „Dalcroze” în România 2021-2022, care acum este pe final, ne-am dat seama că într-adevăr, participanții care intră în acest program trebuie să aibă cunoștințe muzicale de bază și să cânte just. Aceste două puncte au fost subliniate de către directorul programului, domnul Jean Marc Aeschimann. Acest lucru presupune, totuși, să fii capabil să citești o partitură, nu foarte complexă și, cum vă spuneam, să se cânte just, pentru că Dalcroze folosește foarte mult improvizația muzicală, vocal-instrumentală și atunci este foarte important pentru participanți. Dacă ei vor într-adevăr să aibă o evoluție un pic mai rapidă și să se bucure cu adevărat de aceste cursuri, să aibă totuși acest nivel muzical inițial, cu care intră în acest program. Ediția a doua 2022-2023 începe cu un curs intensiv de vară, care va avea loc la Brașov în perioada 25-29 iulie. Acest curs de vară intensiv contează în cadrul certificatului, adică cei care se înscriu pentru certificat și doresc să facă această formare până la capăt sunt obligați să acceseze și acest curs intesiv de vară. Există însă posibilitatea participării punctuale la acest curs de vară. Pentru cei curioși să vadă în ce constă această metodă, dacă se potrivește modului lor de operare, în cazul în care descoperă că este o metodă foarte bună și că îi interesează s-o aprofundeze, se pot înscrie apoi pentru restul cursurilor din certificat. Însă cei care nu participă la acest curs de vară intensiv, nu se mai pot înscrie pentru Certificatul „Dalcroze” în România, ediția '22-'23. Prin urmare, îi încurajăm pe toți cei care doresc să aibă un prim contact cu această metodă sau care ar dori să aprofundeze această metodă, s-o cunoască și să ia o decizie pentru formarea lor profesională, să vină la acest curs de vară din 25-29 de la Brașov. Înscrierea se face pe site-ul dedicat programului dalcroze.ro. De asemenea, suntem disponibili să discutăm cu cei interesați, atât la telefon, cât și pe email.

Interviu realizat de Petre Fugaciu