Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu pianista Adela Liculescu

Publicat: miercuri, 13 Aprilie 2022 , ora 14.03

Pianista Adela Liculescu s-a numărat printre primii tineri interpreți ce au făcut parte din seria Moștenitorii României Muzicale, organizată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.


Pentru început, vreau să vorbim puțin despre ideea de bază a Proiectului „Moștenitorii României Muzicale”, aceea de a stabili și restabili legăturile dintre tinerii muzicieni români și publicul român.

Cred că este o inițiativă extraordinară. Eu am fost parte a proiectului acum mai mulți ani, în 2018; cred că am fost chiar prima generație de muzicieni care a fost invitată în acest proiect și m-am bucurat foarte mult. Cred că este extraordinar ceea ce se face, pentru că sunt atât de mulți muzicieni români atât de talentați care au plecat din țară acum mai mulți ani și au pierdut oarecum legătura cu țara. Cred că este foarte important ca noi, acești muzicieni, să revenim acasă și să cântăm și pentru publicul din România. Eu, una, încerc să fac acest lucru și chiar mă bucur că am ocazia să cânt destul de des în țară. M-aș bucura să cânt chiar mai des, dar sigur că nu este o situație organizată și nu toți muzicienii români au parte de acest lucru. La mine, sigur că și prin prisma Concursului „Enescu” de anul trecut, am fost invitată mai des să concertez în România și în perioada următoare. Dar cred că ar trebui să fie o inițiativă generalizată.


Cum îți amintești experiența din cadrul Proiectului „Moștenitorii României muzicale”?

Mi-o amintesc ca pe o colaborare foarte plăcută cu Radio România Muzical, pentru că, în afară de recitalul pe care l-am susținut atunci la Sala Radio, țin minte că am fost foarte susținută în anul respectiv și prin foarte multe interviuri pe care le-am acordat postului și foarte multă promovare care s-a făcut pentru concertele mele și din străinătate în perioada respectivă. Știu că 2018 a fost un an deosebit de încărcat și 2019 la fel și toate evenimentele s-au promovat și în România pe post. După aceea, a venit anul de pandemie, sau anii de pandemie în care, sigur, am concerttat destul de mult, dar mai puțin decât în anii anteriori. Am pierdut puțin legătura, dar sigur că m-aș bucura să colaborăm în continuare.

(c): Nancy Horowitz for Thyll-Dürr Foundation

Interviu realizat de Petre Fugaciu