Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alexandru Șipa, președintele Fundației MUZZA

Publicat: joi, 31 Martie 2022 , ora 12.06

Duminică, 3 aprilie, se desfășoară Gala Premiilor de Jazz, organizată de Fundația MUZZA. Alexandru Șipa, președintele fundației, ne vorbește despre ediția din acest an, într-un interviu realizat de Petre Fugaciu:


Gala Premiilor Jazz ajunge în acest an la ediția a XVIII-a. Cum vă amintiți edițiile precedente de dinaintea pandemiei?

Încerc să mă gândesc cu bucurie și la ce a fost, ca și la ceea ce va fi, pentru că dacă nu aș fi optimist, dacă nu aș spera să fie bine, cum a fost în general și până acum, cred că n-aș reuși să organizez această gală, să antrenez atâția oameni, îndeosebi muzicieni pe de-o parte și prieteni, sponsori, parteneri media, pe de altă parte.


Să ne vorbiți puțin despre invitații acestei ediții.

Mă bucură faptul că în urma unor audieri pe viu la diferite concerte și festivaluri, ca și unele înregistrări, am reușit să conturez o serie de invitați care reprezintă oarecum o parte din cei nominalizați și o parte din cei care vor fi laureați. Așadar, am reușit să invităm și din diferite zone ale țării, precum Laura Orian din Alba Iulia, care a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj sau Elena Gatcin Trio din Constanța, apoi de la Iași avem doi laureați, la secțiunea Premiul de Excelență și asta pentru că sunt doi frați din trupa familiei Popovici, apoi din București, dar care o parte din ei sunt proveniți din alte zone ale țării, precum Sorin Zlat de pe filiera Bacău-Iași-București sa Jezebel, respectiv Isabela Barbu, care vine din Germania, stabilită acolo de mai mulți ani, împreună în duo cu Alexandru Burcă și el venit din zona Moldovei. Din București mai avem Jazzy Jo Experience. Mai avem pe Sergiu Ferat, Cosmin Farcaș, și nu în ultimul rând, pe Andrei Tudor, binecunoscut compozitor, pianist, aranjor, dirijor, remarcat în foarte multe evenimente cu orchestre mari, atât în București, cât și la Craiova, dar și într-o formulă mai restrânsă de combo, o formulă de acompaniament la toate edițiile festivalului-concurs Johnny Răducanu de la Brăila și mai avem un duo din București, care a cântat mai mult prin străinătate, dar de câțiva ani s-au stabilit la București, Ana Maria și Bogdan Munteanu. Așadar, și ca formule și ca reprezentare a unor generații mai tinere sau mai în vârstă, pentru că de la cel mai tânăr, precum Vlad Briciu din Câmpina, dar student la Universitatea Națională de Muzică din București până la Isabela Barbu, care, să zicem, face parte dintr-o generație matură, putem spune că domină generația nouă, generația tânără, dar totuși cu ani diferiți de studii și de activitate, de experiență. Oricum, putem spune că nu au mai cântat, cu o singură excepție care este Sorin Zlat, ceilalți nu au cântat niciodată la Gala Premiilor de Jazz, așadar, este un motiv în plus de interes din partea publicului, a fanilor, a melomanilor, dar și a jurnaliștilor.


Interviu realizat de Petre Fugaciu