Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Ion Storojenco

Publicat: miercuri, 23 Martie 2022 , ora 11.21
24 martie 2022 este data unui concert caritabil derulat sub genericul Uniți prin muzică, organizat în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca de către Rotary Club Cluj-Napoca Hoia. Vor cânta violonistul Kirill Maximov și violistul Nikita Gerkusov – membri ai Orchestrei Tonkünstler din Viena. Violoncelistul Ion Storojenco, inițiatorul proiectului, ne-a oferit mai multe detalii în interviul următor.


În 24 martie veți cânta la Cluj în cadrul unui concert caritabil organizat în sprijinul Filarmonicii din Chișinău, a cărei clădire a fot distrusă într-un incendiu în septembrie 2020. De unde a pornit ideea acestui eveniment?

Ideea acestui concert a venit în urma situației dezastruoase în care se află instituția Filarmonicii din Chișinău. Orchestra a pierdut întreaga recuzită, inclusiv două piane, toate pupitrele, scaunele și, foarte tragic, și întreaga bibliotecă, ce însuma materiale adunate în decursul a mai multe decenii de activitate. De asta am hotărât cu Clubul Rotary Hoia Cluj să facem acest proiect de binefacere în care să susținem refacerea acestei recuzite, astfel încât instituția să poată funcționa mai departe.


Așa cum spuneați și dumneavoastră, în acest incendiu au fost distruse, printre altele, instrumente, biblioteca, iar artiștii își desfășoară acum activitatea într-un sediu temporar. Ne puteți spune concret în ce direcție vor merge fondurile obținute?

Fundurile strânse vor fi direcționate către strângerea unui material de bibliotecă și a pupitrelor; este nevoie urgentă de scaune, piese de mobilier necesare, specifice atribuțiilor unei orchestre.


În cadrul concertului se vor afla pe scenă, ca soliști, violonistul KirilMaximov și violistul Nikita Gerkusov. Ambii sunt membri ai Orchestrei Tonkunstler din Viena, orașul în care dumneavoastră v-ați definitivat studiile. Ați mai colaborat în trecut? Cum au primit invitația de a participa în cadrul unui astfel de eveniment?

Au fost foarte, foarte deschiși acestei colaborări. Ei vor interpreta Simfonia concertantă de Mozart în cadrul sezonului de la Musikverein de la Viena, în cursul lunii decembrie, peste o jumătate de an vor interpreta același program, și au fost foarte deschiși de a-l cânta și la Cluj. Programul nostru a suferit mici schimbări în urma unei căzături pe care am suferit-o acum câteva zile, și astfel Nikita Gerkusov va interpreta Concertul de Hoffmeister pentru violă și orchestră în locul Concertului de Haydn pentru violoncel pe care urma ca eu să-l interpretez. Următoarea lucrare va fi Concertul nr. 5 de Mozart pentru vioară, în interpretarea lui Kirill Maximov, iar la sfârșit vor interpreta cei doi Simfonia concertantă pentru vioară și violă.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu