Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Dominik Ilisz

Publicat: luni, 21 Martie 2022 , ora 14.39

Miercuri, 23 martie, pe scena Sălii Radio are loc un concert susținut de finaliști ai competiției pentru bursa Moștenitorii României Muzicale, ediția 2021, alături de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta lui Radu Popa. Tânărul pianist Dominik Ilisz se numără printre soliștii serii de miercuri.


Să vorbim puțin despre participarea la concursul pentru Bursa „Moștenitorii României muzicale”. Cum a venit această idee?

În primul rând, aș dori și mulțumesc Radio România Muzical și Rotary Club Pipera pentru aceste minunate oportunități. Este o mare onoare să susțin două concerte importante. Pentru un muzician tânăr, este foarte important să aibă ocazia de a se prezenta publicului, dar ocaziile de a cânta alături de orchestră sunt extrem de puține. Din acest motiv am participat la Bursa „Moștenitorii României muzicale”.


De ce ați ales Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven pentru evenimentul de miercuri?

Am ales Concertul nr.3 pentru că este concertul meu preferat de la compozitorul a cărui muzică îmi este cea mai apropiată de inimă. A fost și o decizie de comun acord cu Radio România Muzical.


Cum ați spune că v-a marcat perioada pandemiei prin care am trecut?

A fost o perioadă foarte grea pentru că nu am avut șansa de a mă prezenta în fața publicului. Iar acum mă concentrez asupra examenelor care mă așteaptă în viitorul apropiat. Este un an greu pentru mine pentru că am examenul de bacalaureat, mai am de susținut examene de admitere la universități. Am ales să aplic la Universitatea de Muzică din Viena, precum și la Academia de Muzică „Barenboim-Said” din Berlin, unde am și trecut de prima fază, care s-a ținut online. Iar în mai, mă așteaptă examenul final, în format fizic.

Interviu realizat de Petre Fugaciu