Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Carmen Gurban

Publicat: vineri, 4 Martie 2022 , ora 14.47

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 5 martie 2022, de la ora 18.30, spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini. În rolul titular, publicul o va putea urmări pe soprana Carmen Gurban.

Aflăm mai multe detalii despre spectacol din interviul realizat cu soprana Carmen Gurban:


Spectacolul "Tosca" de sâmbătă vă prilejuiește o nouă interpretare a partiturii pucciniene, precum și o nouă colaborare cu Opera bucureșteană, dumneavoastră fiind solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Cum decurge pregătirea acestei reprezentații și cum a fost reîntâlnirea cu artiștii bucureșteni?

Vă salut și vă îmbrățișez cu drag pe dumneavoastră și pe ascultătorii dumneavoastră! Sunt foarte onorată, foarte fericită să colaborez din nou cu Opera Națională București. Mulțumesc pentru aceasta conducerii Operei. Sunt câțiva ani de când n-am mai fost aici; ultima dată a fost în "Otello", dacă-mi aduc aminte. Și acum revin cu mare drag și plăcere și mă reîntâlnesc cu colegii mei de breaslă, cu artiști nemaipomeniți, cu maestrul Tiberiu Soare, cu Valentin Vasiliu, care-l va interpreta pe Scarpia și cu Alin Stoica, interpretul lui Mario Cavaradossi.


Așa cum spuneați, în rolurile principale îi veți avea parteneri de scenă pe tenorul Alin Stoica și pe baritonul Valentin Vasiliu, iar conducerea muzicală îi va aparține dirijorului Tiberiu Soare. Cu Valentin Vasiliu ați mai cântat "Tosca", la Cluj. Cu Alin Stoica și Tiberiu Soare ați mai colaborat?

Cu Alin Stoica nu am mai colaborat în spectacole, însă ne cunoaștem, suntem amici. Iar cu maestrul Tiberiu Soare da, am mai colaborat, dacă nu mă înșel, în "Aida", la Iași și ceva vocal-simfonic.


Cum priviți rolul Floriei Tosca și ce reprezintă pentru dumneavoastră această partitură?

Floria Tosca este o piatră de încercare pentru soprane. Reprezintă un maximorum al muncii fiecărei interprete care abordează acest rol. Este un rol complex, dar care îți oferă o sumedenie de posibilități de exprimare. Îmi este foarte drag.


Sunteți și o apreciată profesoară în cadrul Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În acest context pandemic, pe care sper să-l depășim cât de curând, cum arată agenda acestui an pentru dumneavoastră?

Să sperăm că-l depășim cât mai repede! Agenda mea din punct de vedere al solistei arată în felul următor: voi avea o "Tosca" la Cluj, pe 25, iar după aceea încep lucrul la "Fanciulla del West", care va fi o premieră în luna mai (dacă nu mă înșel), la Cluj. Iar din punct de vedere al profesorului, mă pregătesc cu studenții mei pentru tot felul de concursuri internaționale. Deja ei au luat mai multe premii la concursuri, sunt foarte mândră de ei și ne pregătim în continuare. Din punct de vedere al mamei, mă pregătesc cu fiul meu, care și el a călcat pe urmele mele, e bariton...


Baritonul Eduard
Ferenczi Gurban.

Momentan, a primit o bursă la Nisa; este acolo pentru șase luni și zilele acestea tocmai are o audiție în Italia și sunt un pic emoționată pentru el. Dar sper să fie bine.

Interviu realizat de Florica Jalbă