Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Radu Popa

Publicat: marți, 1 Februarie 2022 , ora 15.26

În 2 februarie 2022, la Sala Radio, violonistul Alexandru Tomescu și Orchestra de Cameră Radio susțin un concert cu lucrări de Gaetano Donizetti, Wolfgang Amadeus Mozart și Antonin Dvorak. Mai multe detalii despre evenimentul ce va fi transmis în direct de postul nostru, de la ora 19:00, aflați din interviul următor cu Radu Popa, dirijorul serii. 

Domnule Radu Popa, 2 februarie este data când reveniți pe scena Sălii Radio, într-un concert în care veți dirija Orchestra de Cameră Radio. Cu ce gânduri așteptați evenimentul?

În primul rând, gânduri de sănătate, urări de bine, noroc și normalitate în noul an, de muzică și de concerte firești, cu public în sală, concerte ca altădată și cu aceeași prietenie care mă leagă de colectivul Orchestrei de Cameră Radio de mai bine de 20 de ani.


Așa cum spuneați, nu este prima dată când conduceți Orchestra de Cameră Radio. Cum funcționează, în cazul dumneavoastră, relația dirijor-ansamblu?

Excelentă, de fiecare dată. Este o comuniune pe care am simțit-o de la prima mea colaborare și aici; sigur că dezvălui faptul că maestrul meu, Ludovic Bacs a fost dirijorul și formatorul Orchestrei de Cameră Radio și cu siguranță acestui lucru datorez și buna relație care există între noi. Întotdeauna îmi face plăcere, pentru că simt că aici facem muzică împreună, iar relația cu muzicienii este excelentă, așa cum ar fi de dorit să fie cu toate orchestrele.


Concertul îl va prezenta în ipostază solistică pe violonistul Alexandru Tomescu, împreună cu care ați mai derulat proiecte în trecut. Cum descrieți această colaborare?

De fiecare dată, foarte bine. Este o bucurie să mă văd cu Alexandru pe scenă, nu ne-am mai văzut de câțiva ani. Sigur, și cu pandemia, am avut din păcate neșansa să nu ne mai întâlnim, dar acum de-abia aștept să-l revăd și l-am invitat și la Timișoara unde urmează să facem și acolo cel puțin un concert.


Ce planuri cuprinde agenda dumneavoastră în perioada următoare?

Timișoara, bineînțeles, concertele de stagiune, Târgu-Mureș, Filarmonica George Enescu, Filarmonica din Iași, și bineînțeles, agenda mea profesională nu cuprinde numai concerte, ci și elaborarea tezei de doctorat la care lucrez acum.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu