Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo despre proiectele sale artistice

Publicat: marți, 11 Ianuarie 2022 , ora 11.32

Câștigător al ediției din 2021 al Bursei Moștenitorii României Muzicale, violoncelistul Cornelius Zirbo este, alături de pianistul Cadmiel Boțac, protagonist al primului turneu organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera în cadrul proiectului Bursa Moștenitorii României Muzicale; evenimentul a debutat în 8 ianuarie și se va încheia în data de 13 ianuarie 2022. Pentru concertul final, care va avea loc pe scena Sălii Radio, biletele sunt deja disponibile pe site-ul iabilet.ro.

Despre activitatea profesională din cursul anului trecut a violoncelistului Cornelius Zirbo, dar și despre proiectele din 2022 ale muzicianului aflăm din interviul realizat de Florica Jalbă:

Trecerea dintre ani este un bun prilej pentru a face bilanțuri. Care ar fi momentele principale ale anului 2021 care v-au marcat evoluția profesională și nu numai?

O să am un răspuns poate un pic atipic și anume, faptul că pentru mine, momentul cheie care mi-a marcat creșterea profesională și artistică a reprezentat ceva care la prima impresie nu are foarte mult de-a face cu cariera mea, și anume faptul că am avut ocazia - din ianuarie până în mijloc de aprilie, să mă implic într-o acțiune de misionariat în Namibia (în Africa), unde am putut să mă detașez cumva de lumea civilizată și de tot ceea ce întreprindeam aici, în București. M-am implicat în mijlocul unei comunități extrem de defavorizate, în mijlocul tribului San, unde am fost profesor de engleză și unde am făcut diverse activități artistice și muzicale cu copiii din acea comunitate. Pot să zic că acele trei luni și jumătate de pauză, în care, bineînțeles că am fost fără violoncel, în care m-am detașat de ceea ce făceam aici și m-am încărcat sufletește cu tot ce am putut să iau din acel loc, m-au făcut ca atunci când am revenit în aprilie și am reluat tot ce am făcut, să reiau cu forțe proaspete și cu mai multă motivație și mai multă voință. Pot să zic că acea experiență a fost foarte folositoare, aș repeta-o oricând, desigur, când aș avea posibilitatea.


Chiar asta mă gândeam să vă întreb, mai există o astfel de experiență planificată, o astfel de călătorie pe care aveți de gând să o întreprindeți în viitorul apropiat?

Mi-ar plăcea foarte mult, dar desigur, să-ți rupi trei luni din carieră, din tot, din școală - momentan sunt student în anul IV la Universitatea Națională de Muzică București - este un efort foarte mare și faptul că am avut susținerea universității și înțelegerea profesorilor a fost deja un lucru care pentru mine a însemnat enorm. Dar nu știu dacă aș mai putea să repet această experiență în viitorul foarte apropiat, deși mi-aș dori foarte mult, sincer.


Apropos de faptul că da, încă sunteți student și de faptul că deja mi-ați povestit despre concursul ce va urma la Pretoria, în Africa de Sud, în rest, cum arată agenda anului 2022, atât pe plan universitar, cât și pe plan concertistic. Există deja puncte clar stabilite?

Da, există. Am deja câteva evenimente în perspectivă, printre care foarte multe audiții pentru masterclass-urile pe care le-am propus pentru Bursa Moștenitorii României de Muzicale. De asemenea, voi avea câteva concerte cu filarmonici din țară. Urmează să se concretizeze mai exact, iar la momentul potrivit voi spune. Bineînțeles că este și concursul acesta din Pretoria, pentru care mă pregătesc intens de câteva luni deja; este o agendă plină până în iunie. Urmează un an foarte productiv. Aștept cu interes să punctez fiecare dintre aceste evenimente pe care le-am menționat.


Interviu realizat de Florica Jalbă