Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2020 , ora 11.00

Ah, ce bucurie! este titlul celui mai nou album al Corului de Copii Radio, apărut, luna aceasta, la Editura Casa Radio. Despre discul aniversar ne-a vorbit Răzvan Rădos, dirijorul ansamblului.Anul acesta este unul aniversar pentru Corul de Copii Radio, la împlinirea celor 75 de ani de la fondare. Deși nu ați putut marca acest moment printr-un concert împreună cu ansamblul, ați pregătit publicului un disc aniversar. Vă rog să ne oferiți mai multe detalii!

Așa este. Corul de Copii Radio a fost înființat în anul 1945 de către dirijorul Ion Vanica. Aveam pregătit în primăvară un concert aniversar pe care sperăm să-l putem susține cândva pe scena Sălii Radio, iar ca să marcăm așa cum se cuvine acest an, am muncit cu multă bucurie la un CD aniversar, care, iată, apare într-un moment de importantă sărbătoare și de mare bilanț pentru Corul de Copii Radio, la cei 75 de ani de la înființare. CD-ul apare atât ca un mod de a marca acest moment, ca un omagiu adus atât celor patru mari dirijori ai ansamblului - vorbesc aici de Ion Vanica, cel care a fondat Corul de Copii Radio, apoi Elena Vicică, doamna Eugenia Văcărescu-Necula și, nu în ultimul rând, domnul Voicu Popescu, cel de la care am preluat bagheta Corului de Copii - cât și ca omagiu pentru generațiile de coriști care de-a lungul celor 75 de ani s-au succedat în Corul de Copii Radio și, cu mult efort, s-au transformat în această minunată școală. Mă refer aici fie la coriști care, mai târziu, au devenit vârfuri în muzică sau în alte domenii - Elena Cotrubaș sau Voicu Enăchescu, în teatru, Ștefan Bănică, Delia Nartea - fie la coriști, la copii care mai târziu au activat în cu totul alte domenii, de care noi acum ne amintim cu pioșenie și cărora le oferim acest omagiu. Nu în ultimul rând, CD-ul vine ca un omagiu și pentru public, pentru generațiile de public care, zeci de ani, au venit în Sala Radio sau în sălile în care Corul de Copii Radio a concertat și l-au susținut pe acesta prin aplauze și, uneori, prin mai multe feluri de implicare.


Putem intui faptul că selecția înregistrărilor care alcătuiesc albumul nu a fost ușoară, având în vedere parcursul muzical al ansamblului în cei 75 de ani de activitate. Așadar, cum ați ajuns la forma finală?

Pot să spun chiar că a fost dificil atât pentru că, din păcate, nu am avut acces în studioul de înregistrări pentru a reînregistra anumite lucruri, cât și prin faptul că selecția a fost de o complexitate aparte. Vă dați seama, am pornit cu lucrări înregistrate în jurul anilor '60, avându-l la pupitru pe maestrul Ion Vanica. Apoi, iată, lucruri înregistrate de Elena Vicică. Veți vedea că pe CD se regăsește lucrarea Ah, ce bucurie!, care dă și titlul acestui CD aniversar, sau un fragment din opereta pentru cor de copii, orchestră, soliști și recitator Poveste din pădure, notată cu Aur în Fonoteca Radio, care a avut-o ca recitator pe marea Alexandrina Halic, iar la pupitru pe maestrul Ludovic Bacs. Și ajungând, prin repertoriul atât de sobru și de bine interpretat sub conducerea doamnei Eugenia Văcărescu-Necula, la aceste proiecte tematice susținute de Corul de Copii Radio sub bagheta maestrului Voicu Popescu. În ultima parte a CD-ului veți vedea că foarte mult se diversifică totul și capătă culori aprinse sub influența muzicilor fie sud-americane, fie a muzicilor moderne pe care maestrul Voicu Popescu le-a abordat alături de ultimele formule ale Corului de Copii Radio.


Cum se desfășoară activitatea Corului de Copii Radio în condițiile actuale?

În condițiile actuale, planul este următorul: să strângem material pentru încă un CD, am prins gustul. Și ne propunem să înregistrăm imediat ce se va putea încă un CD. Momentan, muncim la el în regim online, bineînțeles. Sigur, efortul este de două sau de trei ori mai mare decât ar fi fost în Sala Radio unde, oricum, nu este unul mic. Nu o să spun tema CD-ului, ca să fie o surpriză, pentru că este un repertoriu mult așteptat în special de către publicul tânăr și foarte tânăr. Dar sperăm, cât se poate de repede, să putem să înregistrăm acest CD.

Foto Alexandru Farca

Interviu realizat de Alexandra Scumpu