Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș

Publicat: joi, 19 Noiembrie 2020 , ora 11.29

Domnule Cristian Lupeș, Filarmonica din Sibiu a reușit în perioada pandemiei să-și desfășoare activitatea în diferite moduri - concerte online, concerte în aer liber și multe altele. Ca manager al instituției, cum ați descrie această perioadă de până acum?

Această pandemie ne îngrijorează și ne face anxioși. Sunt exemple totuși, exemple artistice, care au reușit să treacă peste pandemie continuându-și activitatea. Suntem în situația în care putem privi lumea out of the box. Ieșim din starea de confort, intrăm în această stare complicată și atunci trebuie să găsim noi soluții. Noi, la Sibiu, am reușit și am găsit foarte multe soluții pe parcursul acestui lockdown din primăvară până-n vară și apoi tot ce s-a întâmplat ulterior. Suntem probabil primii care au început concertele online, chiar înaintea declarării stării de urgență. Odată ce s-au deschis spațiile în outdoor, am ieșit să celebrăm Ziua Europei pe 9 mai, cântând chiar și pe acoperișul filarmonicii, și-apoi, în 15 mai, am avut un prim concert outdoor fără public. Am continuat cu o vară în care am organizat împreună cu colegii și nu numai 60 de concerte outdoor ale filarmonicii, probabil unicat în lume. Am avut spectatori online și ne-am bucurat și de cei foarte mulți spectatori fizici. Am organizat în vară trei festivaluri, am reușit și ne-am adaptat.


Știm că din cauza impunerii carantinei în județul Sibiu, concertele ce urmau să aibă loc la filarmonică au fost suspendate. Cum ați gestionat această situație neprevăzută în ceea ce privește activitatea artistică a instituției?

Revenirea acum în starea de închidere a activității s-a întâmplat cumva cu un antrenament pe care-l aveam. Am știut imediat să sărim în online. Am detectat tot soiul de formule prin care muzicienii să-și continue activitatea, muzica să ajungă mai departe pe orice căi la spectatorii noștri și să aducem de data asta bucurie și nu teroare în sufletele spectatorilor. Deocamdată, noi ne continuăm activitatea de acasă. Aceste două săptămâni de carantină reprezintă niște săptămâni de pregătire pentru concertele care vor veni. După cum știți, Sibiul, care raportează absolut toate cazurile care apar și, de asemenea, este un județ în care se fac foarte, foarte multe teste, a fost închis, dar ne pregătim pentru programele următoare.


Ce planuri aveți pentru momentul în care restricțiile vor fi ridicate?

Ne pregătim de noi concerte. Avem invitați foarte importanți; în decembrie, pe Cristian Mandeal, și-l așteptăm. Avem pregătit un program de 1 Decembrie și am hotărât ca de 1 Decembrie să oferim publicului un concert cu o solistă, Irina Sârbu, și cu Simona Strungaru pe post de dirijoare.


Sărbătorile se apropie. V-ați gândit să includeți și câteva concerte de Crăciun?

Ne-am gândit la câteva surprize muzicale de Crăciun și vom vedea dacă vor fi online sau offline, cu public, în care voci și Orchestra vor cânta colinde publicului nostru și celui de pe internet. Și, de asemenea, împreună cu prietenii noștri și partenerii constanți ai filarmonicii de la UCIMR și Icon Arts Academy vom organiza o serie de concerte, dacă se va putea, dedicată revelionului. ICIMR-ul, în principiu, organiza chiar în seara revelionului concertul de Anul Nou, un concert independent. Dar, am hotărât ca anul acesta partenerul lor să fie, desigur, filarmonica și vom încerca să îndulcim teroarea pandemică într-o armonie muzicală pe care o așteptăm cu toții.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica