Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Voicu Enăchescu despre concertul aniversar al Corului de Cameră Preludiu

Publicat: luni, 16 Noiembrie 2020 , ora 15.19

Joi 19 noiembrie 2020 va avea loc, fără public, concertul aniversar al Corului de Cameră Preludiu. Ansamblul care activează în cadrul Centrului Național de Artă Tinerimea Română a împlinit, la începutul acestei luni, 48 de ani de existență. Înregistrarea acestui concert va fi difuzată vineri, 20 noiembrie, pe site-ul Centrului Național de Artă Tinerimea Română, precum și pe pagina de Facebook a acestuia. Radio România Muzical va prelua înregistrarea pe pagina proprie de Facebook.

Despre concertul aniversar aflăm detalii de la Voicu Enăchescu, fondatorul și dirijorul Corului de Cameră Preludiu.


Pe 1 noiembrie s-au împlinit 48 de ani de la primul concert susținut de Corul de Cameră Preludiu. Cum priviți această aniversare în acest an atât de greu încercat?

Păi, cum pot să o privesc?! Anul acesta o privesc cu îngrijorare deosebită și cu o nostalgie, așa, ieșită din comun, pentru că acum 48 de ani trăiam alte vremuri. Nu ne era teamă să ieșim din casă. Și activitatea asta pe care am îmbrățișat-o din acei ani aceia era mult mai luată în seamă. Adică activitatea cultural-artistică era la loc de cinste în societatea românească din anii aceia.


În mod obișnuit, la 1 noiembrie ar fi avut loc un concert care să marcheze aniversarea. Având în vedere restricțiile cauzate de pandemie, acest lucru nu a fost posibil anul acesta. Ce ați reușit să organizați ?

Nu a fost posibil la 1. Organizăm un concert care sperăm să fie primit cu satisfacție. Va fi un concert la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", care să marcheze acest număr, ca să nu zic aniversare.


Joi, pe 19 noiembrie, la ora 17.00 veți susține acest concert. Ce ați pregătit?

Lucrări din literatura corală clasică, universală și românească, din toate timpurile.


Care sunt planurile pe care le aveți pentru perioada următoare?

Nu ne putem permite să avem planuri în condițiile în care trăim. Deci, e o perioadă fără planuri, cu doleanțe. Planuri... e prea mult spus.


Și doleanțe?

Să ne putem continua activitatea. Asta e doleanța numărul 1. Să nu mai avem restricții de niciun fel, să putem face concerte și în aer liber, și în săli, și peste tot.


Dumneavoastră vă țineți acum repetițiile în mod constant?

De două ori pe săptămână, adică restrânse, lunea și joia, ca să nu se uite tot ce s-a învățat de-a lungul anilor, că sunt 48 de ani de când funcționează Corul Preludiu. Eu sunt o fire optimistă, m-am născut și probabil că voi muri optimist, dar... sunt copleșit.

Interviu realizat de Florica Jalbă