Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dragoș Dimitriu, noul director al Filarmonicii Brașov

Publicat: joi, 5 Noiembrie 2020 , ora 13.58


Domnule Dragoș Dimitriu, știm că ați fost numit recent directorul Filarmonicii din Brașov. V-aș ruga să ne spuneți care este viziunea sau strategia pe care o aveți privind instituția muzicală pe care o conduceți?

Într-adevăr, am preluat frâiele Filarmonicii din Brașov alături de pianistul Horia Mihail, care este noul director artistic al filarmonicii, și avem un plan care în primul rând se bazează pe o comunicare foarte deschisă între noi, muzicienii, și autoritățile locale. În al doilea rând, își propune să iasă cât mai mult în afară; nu numai în afara Brașovului, mă refer chiar în afara țării. Să mergem foarte mult înspre alte comunități cărora ne vom adresa cu programe noi, cu programe care pleacă poate și din sfera clasică și se duc și înspre jazz și înspre pop, de ce nu, și, în același timp, să acoperim și o arie mai mare de categorii de vârstă.


Începând de săptămâna trecută, concertele Filarmonicii din Brașov pot fi urmărite și pagina de facebook Radio România Muzical. Cum priviți relația dintre filarmonică și postul Radio România Muzical?

Radioul este o componentă foarte importantă a comunicării din țara noastră și ne-am bucurat foarte mult de acest parteneriat pentru că astfel putem să ajungem și noi să fim ascultați și să fim văzuți de foarte mulți oameni din afara orașului. Bineînțeles, aici va trebui probabil să avem un feedback și din partea radioului și din partea comunității. Chiar îi rugăm pe oameni să ne scrie cât se poate de mult. Dacă au vreo sugestie, vreo recomandare suntem mai mult decât deschiși să-i ascultăm. În același timp, vom încerca - chit că pe online nu este același lucru ca pe live - să facem programe în fiecare săptămână, care pot să treacă mai ușor de ecran sau de boxa la care ascultăm. Este o problemă pentru că momentan nu putem să avem mai mult de 46 de oameni pe scenă și, în condițiile acestea, muzicienii poate nu ajung să cânte în mod egal. Spre exemplu, suflătorii nu ajung să cânte în fiecare săptămână, uneori chiar și cei de la corzi. De aceea, am făcut un program împreună cu domnul dirijor Jozsef Horvath la ideea lui Horia Mihail prin care vom aduce în fața spectatorilor un program numai pentru suflători - alamă și lemne. Acest concert va avea loc chiar în data de 10 decembrie. Tot așa, ne-am încurajat artiștii din orchestră să apară în postura de soliști și să facă recitaluri în ansambluri camerale din interiorul orchestrei.


În final, domnule Dragoș Dimitriu, știm că urmează să realizați la radio înregistrări speciale împreună cu violonistul Valentin Șerban. Despre ce este vorba?

Această invitație am primit-o cu drag pentru că ne ține în viață din punct de vedere emoțional faptul că mai putem să ieșim pe scenă. Chiar acum două săptămâni am cântat și la Ateneul Român într-o situație destul de nouă și aparte și anume că nu era nimeni în sală, dar noi am parcurs tot ritualul unui concert - ieșitul pe scenă, aplecat și cântat, dar fără aplauze. A fost un moment - o să vă zic cu mâna pe inimă - straniu, dar foarte bun pe de altă parte, pentru că am putut să ne continuăm activitatea. De aceea mă bucur că pot să înregistrez în curând și cu Valentin Șerban la radio. Este pentru prima oară când fac o înregistrare la radio, e o premieră pentru mine. Mă bucur din tot sufletul că pot astfel să apar pe undele din țară. Vom înregistra lucrări de Cesar Franck - Sonata pentru vioară și pian și piese mai scurte, cum ar fi Melodia de Ceaikovski. Vom înregistra inclusiv o compoziție contemporană de Arvo Part - Fratres. Sunt multe piese în repertoriu și vă invităm cu drag să le ascultați. După ce terminăm înregistrările o să postăm bineînțeles și pe facebook-urile noastre, pe instagram, pe mediile de socializare online.


Interviu realizat de Maria Nica