Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: marți, 20 Octombrie 2020 , ora 9.30


Marți, la Sala Radio, are loc concertul ce încheie Turneul "Vioara lui Enescu", susținut împreună cu pianistul Horia Mihail. Cum a decurs turneul în condițiile actuale?

Este vorba despre doar o parte a Turneului "Vioara lui Enescu" din acest an, pentru că ediția 2020 în condiții de pandemie se desfășoară sub auspiciile anului Beethoven și, împreună cu pianistul Horia Mihail, am decis ca această ediție a "Viorii lui Enescu" să cuprindă integrala sonatelor de Ludwig van Beethoven. Marți la Sala Radio va avea loc doar primul dintre cele trei recitaluri programate aici și va cuprinde doar trei sonate - a III-a, a IV-a și a VII-a - urmând ca celelalte două să fie susținute până într-o lună; unul va fi în data de 20 octombrie și celălalt în 5 noiembrie.

Turneul a debutat la Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești, urmat de un concert susținut în Casa de cultură a municipiului Slatina. Iar în continuare, celelalte concerte de la Sala Radio vor fi "înconjurate" de apariții în diverse filarmonici și alte locuri de concerte, mai puțin sau mai mult cu public, în funcție de posibilitățile momentului. O să vedem la momentul respectiv cum se va întâmpla. Dar, trebuie să ne revenim și să ne reîntoarcem la sălile de concerte, la public și la o atmosferă de normalitate.


Știind că recitalul de marți va fi transmis în direct, cum priviți experiența de a cânta fără public în sală?

Vă spun sincer că este o experiență neplăcută. Nu-mi doresc să se repete chestia asta de prea multe ori. În momentul de față e clar că nu avem alte soluții sau, mă rog, autoritățile nu au alte soluții, pentru că până la urmă părerea mea este că odată ce se poate circula într-un avion în condiții mult mai apropiate, fizic vorbind, într-o sală de concert sau de spectacole, de teatru sau de operă, nu văd care ar fi problema. Dar, este decizia autorităților, trebuie să o respectăm ca atare și, repet, nu e plăcut nici pentru noi, nici pentru cei care ne vor auzi online.


Vorbiți-ne despre sonatele pe care le veți interpreta la Sala Radio marți. Cum sunt, din perspectiva dumneavoastră, ce provocări sau dificultăți prezintă?

Eu am mai făcut în urmă cu câțiva ani această integrală împreună cu pianistul Valentin Gheorghiu. E adevărat că de fiecare dată când se schimbă partenerul de scenă, din acest punct de vedere există o provocare. Însă între mine și Horia, noi cunoscându-ne foarte bine atât pe scenă cât și în afara ei, cred că am demonstrat în timp că ne înțelegem, că ne simțim unul pe celălalt, și în condițiile astea sper și sunt sigur de altfel că vor ieși niște recitaluri foarte bune.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu