Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Bogdan Vaida

Publicat: miercuri, 14 Octombrie 2020 , ora 14.19

Pianistul Bogdan Vaida a desfășurat, în această perioadă, o serie de concerte în aer liber reunite în cadrul turneului Classic Unlimited. Despre cum a decurs ediția de anul acesta în condiții de pandemie, aflați din următorul interviu pe care muzicianul l-a acordat postului nostru.

Ediția a IV-a a Turneului Classic Unlimited a început anul acesta în 15 septembrie. Cum a decurs până acum, având în vedere situația actuală legată de pandemie?

Concertele au decurs bine, eu mă simt privilegiat că cu toate că situația cu pandemia e așa de dificilă, pot să fac aceste concerte și e, într-adevăr, o provocare foarte mare în special pentru echipa organizatoare. Apar tot felul de probleme, au fost concerte care au fost amânate, concerte care au fost anulate, dar am reușit să găsim întotdeauna o soluție până acum. Mai avem încă două concerte din cadrul turneului și deja pentru concertul care era programat mâine la Deva sunt probleme... și din cauza vremii, bineînțeles. Suntem obligați din cauza pandemiei să ținem concertele în aer liber, ceea ce face ca și vremea să fie un factor și... încercăm să ne descurcăm. În afară de asta, peste tot la concerte au venit mulți oameni, am fost primiți cu căldură, cu prietenie peste tot și pentru mine a fost o bucurie și un privilegiu să pot să fac aceste concerte.


Cum ați ales locurile de desfășurare ale concertelor?

Bineînțeles că anul acesta, având în vedere situația cu pandemia, locurile alese au fost și în funcție de asta, în sensul că atunci când ni s-a spus că putem să ținem concertele doar în aer liber a trebuit să renunțăm la locațiile care erau prevăzute inițial pentru turneu, dar am avut câteva surprize foarte plăcute. Am ajuns în locuri foarte faine. Unul dintre ele, care mie mi-a plăcut în mod deosebit, a fost Casa memorială "George Enescu" din Sinaia, un loc superb pentru un concert. Am avut un concert la Tg. Mureș, la Facultatea de farmacie și medicină de acolo și a fost, iarăși, un loc foarte fain. La Muzeul etnografic din Cluj a fost foarte fain. Practic, principiul pe care noi ne bazăm când căutăm locurile a rămas în picioare, și anume că vrem să mergem acolo unde oamenii sunt curioși să asculte muzica și vor să ne primească.


Ce alte evenimente urmează în seria Classic Unlimited?

După cum spuneam, mai avem două concerte în acest ciclu; unul dintre ele este programat la Deva mâine, în cetatea de acolo. Și acesta este un loc foarte fain; l-am văzut când ne întorceam de la concertul de la Timișoara și sper din tot sufletul să se poată ține, din cauza vremii. Și apoi, este ultimul concert, în Cluj Napoca la USAMV, joi.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu