Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Kira Frolu despre participarea la prima ediții a Bursei 'Moștenitorii României Muzicale'

Publicat: miercuri, 15 Iulie 2020 , ora 14.11

În prezent studentă a Academiei Regale de Muzică din Londră, pianista Kira Frolu este câștigătoare a unui premiu special acordat în urma participării la prima ediție a Bursei "Moștenitorii României Muzicale". Aflăm detalii despre proiectul pe care l-a prezentat în cadrul acestei competiții din următorul interviu: 


Proiectul pe care l-am propus eu pentru bursă a fost pregătirea și expunerea mea și, în același timp, a unui nou repertoriu de muzică românească în cadrul mai multor festivaluri, cursuri sau concursuri internaționale. Și aceste lucruri ar fi dus la dezvoltarea mea atât pe plan artistic, cât și psihologic; pot trece prin mai multe încercări și evenimente, să pot fi pregătită să încep și să continui o carieră constantă de artist concertist.


De ce ai ales muzică românească și, mai exact, la ce repertoriu te-ai gândit?

Muzica românească e destul de greu de descifrat, dar, odată ce treci de partitura complicată și simți inflexiunile și mesajul piesei, sunt niște compoziții foarte interesante. Vara trecută chiar, am fost invitată la un festival din Germania unde am cântat și câteva piese de Constantin Silvestri, printre care și Cântece de pustiu. Piesele acestea sunt niște piese atmosferice, nu chiar studii, și au o poveste în spatele lor, iar în fiecare concert am arătat publicului povestea din spatele acestor piese. Și povestea curgând, a fost mult mai ușor să înțeleagă muzica. Erau niște piese noi, care nu mai fuseseră auzite, erau un alt stil și au plăcut foarte mult publicului. Eu cred că dacă muzica românească ar fi pusă într-un context și interpretată la un nivel foarte ridicat este foarte interesantă și diferită în contextul repertoriului clasic și ar putea să fie de foarte mare succes și mult mai răspândită ca alegere de repertoriu printre mai mulți artiști.

Mi-am asumat un risc cu această aplicație; nu mai fusesem în țară la foarte multe evenimente, cu excepția invitațiilor pentru diferite recitaluri și concerte. Am zis să aplic, pentru că visul meu de foarte mult timp era să cânt la Sala Radio, la Ateneu, în orașul în care am crescut și am avut primele experiențe cu muzica prin concerte. Și am aplicat fără prea multă speranță, mai ales că nu ai ocazia să vorbești sau să transmiți muzica în mod direct. Nu prea știam ce o să se întâmple și uite că a meritat!

Mi-au fost oferite mai multe oportunități de a susține concerte; unul dintre ele este cu Orchestra de Cameră Radio, un concert în cadrul stagiunii Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca și un concert alături de Cvartetul Arcadia, tot la Cluj.

Interviu realizat de Lucian Haralambie