Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Dorin Ioniță despre ediția din 2020 a Festivalului Internațional 'Vară Magică'

Publicat: luni, 13 Iulie 2020 , ora 13.41

Pentru prima dată în aer liber, Festivalul Internațional "Vara Magică" invită pentru a noua oară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în această vară să vină la seria de concerte camerale și simfonice ce se va desfășura de pe 15 iulie până la finalul lunii august, în serile de miercuri și joi, de la ora 20.00, în Curtea Ateneului Român, sub genericul "Anul Beethoven la București". Dorin Ioniță, director general al Lanto Communication, organizatorul Festivalului "Vară Magică", ne-a oferit informații despre ediția din 2020.


Spuneți-ne, vă rog, cum a fost să puneți la punct această ediție gândită în vremuri normale și finalizată în plină stare de alertă cauzată de pandemie?

Simplu, pentru cu nu sunt probleme, sunt doar soluții. Întotdeauna, fiecare ediție a Festivalului "Vară Magică" a avut ceva nou, ceva inedit. Iată că situația a impus să venim cu o variantă inedită a festivalului, în aer liber.


Cu ce noutăți repertoriale și de distribuție vă veți întâmpina publicul?

Din păcate, prima variantă pe care o gândisem pentru "Vară Magică", ca pe parcursul festivalului să fie toate cele nouă simfonii ale lui Beethoven a picat. Situația actuală a impus, din cauza spațiului care nu permite o orchestră foarte mare, să renunț la multe din lucrările lui Beethoven pe care aveam de gând să le pun în program. Vor fi mai puține lucrări, dar asta nu înseamnă că Beethoven este mai puțin important pentru noi, și lucrările pe care le-am programat multe sunt inspirate de Beethoven sau de lucrările lui.


În ceea ce privește participarea publicului, câte locuri asigurați?

160 de locuri, din păcate, pentru că vom respecta distanța fizică, toate normele impuse de această situație care sunt convins ca va trece.


Vorbeați despre respectarea normelor sanitare. Ce măsuri ați luat pentru protejarea spectatorilor?

Va fi un tunel la intrare, se va lua temperatura, vor fi dezinfectanți la intrare, distanța între scaune va fi de doi metri, excepție făcând familiile - vor avea scaune alăturate, numai că se va procura un bilet cu două locuri. Va trebui să fim foarte mulțumiți că avem posibilitatea să vedem chiar și în aer liber și eu am convingerea că va ieși un festival de toată frumusețea. Avem un program ambițios chiar și în condițiile astea, cu interpreți de mare valoare.


În caz de vreme nefavorabilă, cum veți proceda?

Dacă plouă miercuri, concertul se va reprograma vineri, nu precizez încă ora. Dacă va ploua joi, concertul se va reprograma vineri. Dacă plouă și mercuri și joi, vor fi vor fi amândouă reprogramate vineri. Și acum pot să precizez orele; cel de miercuri va fi la ora 19.00 și cel de joi la ora 21.00. Dacă numai într-una din aceste zile plouă, la ora 20.00, vinerea, imediat în acea săptămână se va relua concertul. Dacă plouă în toate cele trei zile, ceea ce sper să nu se întâmple, din păcate se vor returna banii celor care au cumpărat bilete și concertul se anulează.

Interviu realizat de Florica Jalbă