Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: miercuri, 15 Aprilie 2020 , ora 16.33

Maestrul Cristian Mandeal avea în această perioadă proiecte importante în plan național și internațional - unele legate și de ANUL BEETHOVEN. Despre situația acestora a vorbit și într-un scurt interviu telefonic.

Un dirijor este legat de stagiune, este legat de orchestră, este legat până la urmă de public. Cum v-a transformat activitatea această perioadă?

Presupun că nu sunt o excepție. Am stat acasă, așa cum a stat toată lumea acasă, am pierdut o serie întreagă de concerte, dintre care, cred că cele mai dureroase au fost cele care făceau parte din seria mea Beethoven, de anul acesta, cu Filarmonica din Brașov. Intenționam ca să parcurg un ciclu complet Beethoven în nouă concerte, împreună cu opt uverturi și alte nouă piese concertante și cu cele nouă simfonii, bineînțeles, așa că din asta "s-au ciuntit" aproape jumătate dintre ele, urmând să văd ce se va mai putea recupera pentru perioada următoare, pe care, eu ușor mai pesimist fiind din fire, nu o întrevăd ca începând cu adevărat decât din septembrie-octombrie, anul pe care-l parcurgem 2020 - an puțin cam nefericit.


În altă ordine de idei, știu că lucrați mereu cu multă atenție cu Orchestra Română de Tineret.

Acum nu s-a lucrat în nici un fel. Toată activitatea a stagnat, după cum se știe, orchestra nu avea cum să se alcătuiască într-un spațiu închis. Tot ceea ce am planificat s-a amânat sau a fost contramandat. Noi avem speranța că, începând din luna iulie, poate, ne vom putea reface activitatea și asta ar însemna că diverse proiecte de-ale noastre importante, mai ales în străinătate vor putea totuși avea loc. În iulie ar trebui să avem la Ateneu un concert cu o orchestră sui generis, o orchestră mixtă, de tineret, româno-germană, apoi în august să participăm la Festivalul Mahler de la Toblach și Brixen, după aceea la Dobbiaco și Bressanone in Italia. Apoi ar trebui să refacem în luna septembrie un turneu pierdut la Festivalul de la Ruse, urmat de un concert la Chișinău, precedate fiind de un concert la Ateneu. În sfârșit, ar trebui să refacem acest proiect româno-german din iulie, în luna noiembrie: în 18 noiembrie, să ne aflăm la Konzerthaus, la Berlin și, bineînțeles, în decembrie, să ne ținem cunoscutul concert din Iarna Magică, din jurul Crăciunului.


Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu