Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Tudor

Publicat: luni, 27 Ianuarie 2020 , ora 15.04

Tânăra violonistă susține marți, 28 ianuarie, un recital cameral la Ateneul român, alături de violoncelista Izabela Gherguși pianistul Alexandru Țală.

Cum a apărut ideea acestui recital?

Am câștigat anul trecut Premiul Special al Juriului la Concursul "Mihail Jora" și mi s-a oferit ca parte din premiu acest recital.


Care sunt motivele pentru care ați ales programul serii?

Recitalul de marți are în program lucrări care ne sunt nouă foarte dragi și pe care le-am cântat atunci când abia începusem să cântăm împreună - eu, Izabela și Alex. Le-am lucrat cu foarte multă plăcere și sunt lucrările pe care le-am cântat și la concurs - Serenade lointaine de George Enescu și Trio nr.1 de Șostakovici. E programul nostru de concurs și ne-a făcut foarte mare plăcere să-l lucrăm și să-l cântăm împreună. Prețuim foarte mult muzica modernă și sunt și niște piese care se potrivesc foarte bine unor tineri care învăță, unor tineri care au energie, sunt pasionați de acest frumos special al muzicii moderne, un frumos ieșit puțin din tiparele clasicului.


Tu și Alexandru Țală veți cânta și lucrări solo de Bach. Cum ați gândit acest moment?

A fost propunerea doamnei Maier pentru că este o muzică pe placul tuturor și este muzica cu care ne întâlnim peste tot și Bach este un fundament al oricărui muzician.


Ce ne poți spune despre cele Trei piese fantezie op.73 de Robert Schumann?

Este o piesă, cumva, de tranziție între bachurile pe care le vom cânta noi solo și piesele de trio. Este, cumva, gândit ca fiind un moment de tranziție.


Când a început colaborarea dintre voi trei?

Acum doi ani am cântat pentru prima dată împreună la clasa doamnei profesoare Verona Maier și de-atunci am rămas împreună deoarece ne-am dat seama că rezonăm foarte bine împreună și că ne place ceea ce facem. Sperăm să avem cât mai multe proiecte împreună și să acumulăm cât mai mult repertoriu, deși fiecare dintre noi are și alte formații pe lângă acest trio.


Interviu realizat de Petre Fugaciu