Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2020 , ora 13.31

În cadrul proiectului „Toți pentru România”, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa propun cu ocazia Zilei Culturii Naționale, o serie de recitaluri camerale. Ultimul dintre aceste evenimente are loc începând cu ora 19, la Muzeul Național „George Enescu”. Mai multe detalii despre întregul proiect aflăm de la Ștefan Doniga.

Cum a luat ființă "Toți pentru România" și care a fost ideea de bază?

Deși denumirea proiectului poate să sugereze o conotație ușor populistă, pseudo-militantă, conținutul proiectului se regăsește totuși, pe deplin și foarte concret în brandul acesta pe care l-am creat. Proiectul pornește de la necesitatea de a aduna și de a prezenta sub aceeași denumire producții artistice din domenii diverse, nu numai din muzică, care aparțin unor creatori români sau asimilați spațiului cultural românesc, dar cu origini cât mai diverse. Noi am căutat să celebrăm această zi a Culturii Naționale, nu numai cu arta sau cu spiritualitatea românească și atât. Am căutat să simbolizăm valori actuale, valori ultranecesare. Astfel, am ajuns la ideea de apreciere reciprocă, de acceptare, de respect și prețuire a diversității, de cooperare, de toleranță, valori indispensabile educării omului modern. Printr-un asemenea program, atât de variat și totuși, atât de accesibil, am considerat că marcăm cum se cuvine, atât cultura românească, dar și rostul ei educativ și formativ. Vor fi 10 evenimente, realizate la nivel național, împreună cu 18 parteneri, din București și din țară, dedicate, cu o singură excepție, tinerilor, elevilor din instituțiile publice și de învățământ artistic, de fapt. De asemenea, proiectul marchează o premieră. Inițiem, cu această ocazie prima platformă online de comunicare la nivel național între astfel de instituții. E o platformă pe care am numit-o "Toți pentru România" și este un loc în care aceste instituții, respectiv reprezentanții acestor instituții, pot comunica, pot face schimb de experiență, pot vedea fiecare ce face celălalt, absolut nemijlocit, punând astfel totul într-o colaborare aș spune, nu neapărat într-o competiție. Să zicem, într-o competiție benefică la nivel național. E un proiect inițiat, propus și realizat de acest trio cultural în care activez alături de violonista Diana Jipa și de compozitorul și dirijorul Vlad Răzvan Baciu.


Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ați pregătit împreună cu violonista Diana Jipa, după cum spuneați, o serie de recitaluri în București, care se încheie cu un eveniment la Muzeul Național George Enescu. Care a fost motivul pentru acest maraton muzical?

Motivul este același. Acela de a simboliza aceste valori, pe care noi le-am considerat necesare a comunica, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Adică, alături de aceste evenimente din țară, realizate de elevii școlilor partenere din Brăila, Foșcani, Galați, Giurgiu și Zalău, voi desfășura mâine, cu Diana Jipa acest adevărat maraton, prezentând trei recitaluri în școlile gimnaziale de muzică nr. 1, 3 și 5, iar sear vom termina cu un recital amplu de muzică și poezie, susținut la Aula Palatului Cantacuzino, în care vom fi onorați de prezența actriței Irina Movilă, un eveniment care va începe la ora 19.00 și care este organizat cu acces liber.


Interviu realizat de Petre Fugaciu