Agenda de concert Înapoi

Turnee de poveste... pretutindeni la final. Mezzosoprana Ruxandra Donose, sopranele Leontina Văduva și Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban au cântat pentru diaspora românească din Elveția, Franța și Italia

Publicat: marți, 3 Decembrie 2024 , ora 10.50


Pe 4 decembrie, vor putea fi ascultați la Ateneul Român din București

Mezzosoprana Ruxandra Donose împreună cu pianistul Sergiu Tuhuțiu, sopranaLeontina Văduva alături de pianistul și țimbalistul Cătălin Răducanu, soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu au încheiat cu mare succes călătoria muzicală internațională desfășurată cu ocazia Zilei Naționale a României sub genericul amplului proiect Turnee de poveste...pretutindeni, prin care au dus muzica mai aproape de românii din diaspora.

"M-am bucurat să susținem, eu și Sergiu, câte un recital pentru românii care au umplut sălile atât la Paris, cât și la Roma. Mi s-a reconfirmat faptul că oamenii au nevoie de cultură oriunde s-ar afla și am avut parte de o primire extrem de călduroasă în ambele orașe." spunea mezzosoprana Ruxandra Donose după concertul care a încheiat proiectul Turnee de poveste...pretutindeni, pe 2 decembrie, la Roma, în superba sală de la Palazzo della Cancelleria.

Proiectul Turnee de poveste... pretutindeni, care s-a desfășurat în perioada 24 noiembrie - 2 decembrie 2024, a cuprins șase concerte în trei orașe europene: Lausanne, Paris și Roma și a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu au susținut, la rândul lor, câte două concerte, unul la Lausanne și unul la Paris, acolo unde soprana româncă locuiește, cu săli pline cu români dornici să îi asculte: "M-am bucurat atât de mult când am văzut printre spectatori prieteni dragi, români care trăiesc la Paris și am fost măgulită că au venit să mă asculte. Așa s-a întâmplat și la Lausanne. Am pregătit un repertoriu bogat și după aplauze cred că alegerile mele și ale lui Cătălin Răducanu au fost acceptate de public, am fost copleșită când am văzut reacțiile la lucrările din folclorul românesc și la piesele lui Edith Piaf, vreau să mulțumesc tuturor celor care au venit să ne asculte. (soprana Leontina Văduva)

"Noi am avut primul concert la Lausanne, adică acasă la mine, iar al doilea a fost la Roma", spune soprana Teodora Gheorghiu, și ea copleșită de reacțiile publicului român care a venit să îi asculte. "Aceste două concerte mi-au umplut sufletul de bucurie. Am impresia că românii din diaspora vin, poate, cu mai multă bucurie la concertele organizate de către români pentru români și cred că a fost cazul și la concertele noastre. Am încercat să punem în repertoriu muzică românească, poate mai puțin cunoscută în zona lied-ului, deci muzică cultă, dar deosebit de accesibilă. Și cred că a plăcut tuturor.", (soprana Teodora Gheorghiu)

După acest maraton cultural în Elveția, Franța și Italia, turneele de poveste vor ajunge la București, într-o gală extraordinară în care toți artiștii din proiect se vor reuni pe scena Ateneului Român, miercuri, 4 decembrie, de la ora 19:00, pentru a aduce în fața publicului de acasă valoarea care i-a consacrat pe marile scene ale lumii.

"Concertul de la București, din data de 4 decembrie, este perla coroanei. Vom fi toți pe scena Ateneului Român, am pregătit și colinde, pentru că suntem în apropierea Crăciunului, am pregătit și câteva surprize și sperăm să le facă mare plăcere celor care vor veni să ne asculte. Pe românii din diaspora i-am simțit avizi de cultură, avizi de glasul românesc, avizi de muzica românească. Sunt convins că așa va fi și acasă." spune bas-baritonul Sorin Coliban, care locuiește de mulți ani la Viena și se bucură ori de câte ori poate cânta pentru publicul român.

Turnee de poveste… pretutindeni este o extindere specifică pentru comunitățile de români din afara granițelor, a proiectului Turnee de poveste, care s-a dezvoltat din 2011 până în prezent la nivel național, cu multiple evenimente internaționale prezentate de-a lungul timpului.

"Proiectul Turnee de poveste...pretutindeni a pornit din bucuria pe care am avut-o atunci când am văzut cu cât entuziasm primesc românii de pretutindeni momente de cultură românească, vii, pe care le aducem alături de ei. Văzând acest lucru în vara trecută în Italia, am avut ideea de a multiplica acest proiect și astfel am ajuns să aducem conceptul Turnee de poveste, care a început în România în 2011, către românii de pretutindeni. Am avut bucuria să vedem cât de bine reacționează românii atunci când văd mari artiști ce provin din țara lor, să vedem cât de bine sunt receptați de cei din jurul lor, de comunitățile în care aceștia s-au integrat, fie că sunt cele din Elveția, fie că sunt cele din Franța sau cele din Italia. Am avut bucuria ca acest proiect să fie finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni și sperăm că ceea ce am reușit să oferim a fost exact ceea ce își dorește această instituție și anume, să ofere înapoi românilor stabiliți în afara granițelor țării ceea ce au lăsat acasă. O parte din sufletul lor.", spune muzicologul Oltea Șerban-Pârâu, inițiatoarea și organiatoarea acestui eveniment de amploare.

Vârfurile școlii muzicale românești au plecat dintotdeauna în lume, dar în clipa maturității artistice și-au dorit să împărtășească arta lor și publicului din rândul căruia au venit, cel românesc, fie că el se găsește pretutindeni sau acasă. Sunt voci care strălucesc pe cele mai mari scene ale lumii (Covent Garden, Staatsoper din Viena, Opera din Paris, Metropolitan Opera) care au abordat un repertoriu accesibil publicului larg, ce a avut ca permanent fir roșu, revenirea la muzica românească.

Programele artistice prezentate poartă titluri sugestive :

· Melodie, Dor, Magie cu mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu.

· Bella voce Bella Musica cu soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu;

· Zâmbetul muzicii cu soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu;

Detalii pe: www.turneedepoveste.ro

Facebook: https://www.facebook.com/turneedepoveste/

Instagram:https://www.instagram.com/turnee_de_poveste igsh=MXBwY3RpbHVmdW00eQ==

SPOT general Turnee de poveste...pretutindeni

https://youtu.be/4IqV7EWF9VI

ITINERARIU al proiectului Turnee de poveste... pretutindeni:

24 noiembrie 2024, ora 19 - Lausanne, Eglise Anglicane (Christ Church)

Leontina Văduva - soprană, Cătălin Răducanu - pian

25 noiembrie 2024, ora 19 - Lausanne, Eglise Anglicane (Christ Church)

Teodora Gheorghiu - soprană, Sorin Coliban- bas-bariton, Diana Ionescu - pian

26 noiembrie 2024, ora 19.30 - Paris, Salle Colonne

Leontina Văduva - soprană, Cătălin Răducanu - pian

30 noiembrie 2024, ora 19 - Paris, Salle Rachmaninoff

Ruxandra Donose - mezzosoprană, Sergiu Tuhuțiu - pian

1 decembrie 2024, ora 19 - Roma, Sala Accademica a Conservatorului Santa Cecilia

Teodora Gheorghiu - soprană, Sorin Coliban- bas-bariton, Diana Ionescu - pian

2 decembrie 2024, ora 19 - Roma, Palazzo della Cancelleria

Ruxandra Donose - mezzosoprană, Sergiu Tuhuțiu - pian

4 decembrie 2024, ora 19 - București, Ateneul Român

Teodora Gheorghiu - soprană, Sorin Coliban- bas-bariton, Diana Ionescu - pian

Ruxandra Donose - mezzosoprană, Sergiu Tuhuțiu - pian

Leontina Văduva - soprană, Cătălin Răducanu - pian, țambal

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Producător: Pro Contemporania

În parteneriat cu: Delegația permanentă a României la UNESCO, Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino, 145 de ani de diplomație România-Italia, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Parteneri culturali: Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Filarmonica George Enescu, Associazione culturale rumeno-italiana ProPatria, Musique Belmont Bel'Art Association, Association Noesis Enesco Paris, The Culture Club, Accademia di Romania a Roma

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de Carte, Webcultura, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Ordinea Zilei

Cu susținerea: Grand Hotel Continental

BIOGRAFII

Mezzosoprana Ruxandra Donose

Printre cele mai cunoscute și apreciate mezzosoprane din generația sa, Ruxandra Donose a captat atenția publicului și a criticii de specialitate în teatre de operă și săli de concerte din întreaga lume. Asociată inițial mai mult cu stilul Belcanto, muzica lui Mozart sau muzica franceză, în ultimii ani s-a îndreptat spre repertoriul dramatic german și italian, bucurându-se de un enorm succes în rolul Kundry din opera "Parsifal" de Wagner cu Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Sir Simon Rattle, în Elektra din opera "Orest" de Manfred Trojahn la Opera din Zürich sau Sieglinde în "Walkiria" de Wagner, la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski.

Într-o carieră care se desfășoară de peste 30 de ani la nivel internațional, Ruxandra Donose a lucrat cu dirijori precum Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Mariss Jansons, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Zubin Mehta, Charles Dutoit etc. Renumita mezzosoprană a interpretat și a înregistrat și mult repertoriu baroc pentru EMI, Deusche Gramphone, Decca, Naive și alte importante case de discuri, cu orchestre ca Armonia Atenea, La Cetra, Concerto Köln, I Barrochisti etc. Repertoriul său mai cuprinde și multe lucrări vocal simfonice sau lieduri. Înregistrarea ei cu Stabat Mater de Dvoűák sub bagheta lui Giuseppe Sinopoli a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediție a premiilor Grammy.

Printre proiectele sale din viitorul apropiat se numără recitaluri de lied la Viena, opera "Tristan și Isolda" de Wagner la Tokio, sub bagheta lui Marek Janowski și premiera americană a operei "Innocence" de Kaija Saariaho la opera din San Francisco.

Soprana Leontina Văduva

După studii la Conservatorul din București, sub îndrumarea profesoarei Arta Florescu, soprana Leontina Văduva a debutat pe plan internațional în 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse în Manon de Jules Massenet. Rolul, devenit una dintre cele mai dragi cărți de vizită, a purtat-o spre debutul londonez de la Royal Opera House Covent Garden, etapă care i-a adus prestigiosul premiu Lawrence Olivier (1988). Cu o carieră internațională desfășurată la înalt nivel artistic pe mari scene lirice ale lumii ca Opera "Bastille" și "Theatre des Champs Elyseses" din Paris, "Covent Garden" din Londra, "Teatro alla Scala" din Milano, "Staatsoper" din Viena, "Metropolitan" din New York, Leontina Văduva și-a câștigat un loc binemeritat în galeria marilor voci ale liricii internaționale, impunându-se prin performanțe remarcabile.

Stabilită în Franța, țară care a adoptat-o de la bun început, și care i-a acordat în 1999 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, iar câțiva ani mai târziu, pe cel de Officier des Arts et des Lettres, Leontina Văduva a devenit rapid una dintre cele mai bune ambasadoare ale repertoriului francez interpretând magistral rolurile Micaëla, Antonia, Julieta și Mireille pe cele mai importante scene ale lumii. Rolul debuturilor în Statele Unite ale Americii (San Francisco, 1996, Metropolitan Opera, New York, 2000) a fost Mimi din "Boema" lui Puccini. Printre dirijorii cu care a colaborat de-a lungul timpului se numără James Conlon, Sir Colin Davis, Alain Lombard, Sir Charles Mackerras, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Kent Nagano, Antonio Pappano, Michel Plasson și Carlo Rizzi.

Soprana Teodora Gheorghiu

Soprana Teodora Gheorghiu a absolvit cursurile Academiei de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, destinul ei muzical fiind influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julián Gayarre International Singing Competition. Deși nu a câștigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiții, fiind laureată, între altele, a Concursului Internațional "George Enescu" de la București, dar și a prestigioasei Queen Elizabeth Competition și a primit bursa de studii Herbert von Karajan.

A debutat pe scena muzicală internațională la Opera de Stat din Viena, la doar 25 de ani, unde a cântat ca solistă între 2007 și 2010. Din anul 2010, a decis să își continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul când dirijorul Christophe Rousset i-a propus să realizeze un album, ca omagiu al celebrei soprane Anna de Amicis care a trăit în secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro și Mysliveèek.

Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la genul operei. Soprana este pasionată și de lied și a oferit numeroase recitaluri cu programe variate, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel și Respighi. În anul 2018 a revenit în România pentru un turneu extraordinar de recitaluri în mai multe orașe ale țării, iar în 2023, alături de pianista Diana Ionescu, a susținut Turneul național de lieduri Franz Schubert.

Bas-baritonul Sorin Coliban

Bas-baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de muzică din București, studiind apoi timp de șase ani cu Georgeta Bălan și perfecționându-și tehnica vocală pentru repertoriul Rossinian în cadrul Accademiei Rossiniana din Pesaro, sub îndrumarea maestrului Alberto Zedda.

Sorin Coliban a debutat la Opera de Stat din Viena în 2004. Din 2004 până în 2009 a fost membru al ansamblului de la Volksoper din Viena. Și-a îndeplinit unul dintre visurile sale de o viață când a participat la celebrul Festival Richard Wagner de la Bayreuth în 2013 în două opere ("Aurul Rinului" și "Siegfried") din cadrul unei producții a tetralogiei "Inelul Nibelungilor", dirijată de Kirill Petrenko și regizată de Frank Castorf. În anul 2015 a debutat la Filarmonica din Berlin și la Budapesta, în cadrul Festivalului Zilele Wagner unde a revenit în 2022. A participat în trei producții la Opera Scala din Milano în perioada 2021 - 2022.

A colaborat cu mulți dirijori, printre care Franz Welser-Möst, Alberto Zedda, Bernard Haitink, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Kent Nagano, Pinchas Steinberg, Mark Elder, Richard Bonynge, Seiji Ozawa, Cristian Mandeal, Bertrand de Billy, Louis Langrée, Kirill Petrenko, James Conlon și Daniele Gatti.

Coliban este, de asemenea, un experimentat interpret de lied și oratoriu. În aprilie 2012 a debutat cu un recital de lieduri la Musikverein din Viena, acompaniat de pianista Kathleen Kelly, cu multe lucrări în primă audiție austriacă și de asemenea, cu o primă audiție mondială a compozitorului Albin Fries. Repertoriul său vocal-simfonic include Requiem-ul lui Verdi, Simfonia a 9-a de Beethoven, Simfonia a 8-a de Mahler, Pasiunile lui Bach și Elias de Mendelssohn.

Pianistul Cătălin Răducanu

Cătălin Răducanu este absolvent al colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" și al Universității Naționale de Muzică din București, la aceasta din urmă finalizându-și studiile de licență, master și doctorat în muzica clasică la secția pian principal.

A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având ocazia să susțină recitaluri solo în Ungaria, Franța, Italia. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gabriel Amiraș, Cristian Beldi, Imre Rohmann, Tunde Kurucz și mulți alții. Este un pianist versatil care pe lângă ipostazele solistice și camerale concretizează proiecte artistice în calitate de pianist improvizator în formule solo, de duo sau în grupuri muzicale mai ample. A participat ca interpret la pian și țambal și în proiecte interdisciplinare precum La steaua... Cuvinte, necuvinte și Aplauze pentru poet… pe scenă. În anul 2024 a făcut parte din proiectul Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia, care a avut rolul de a duce poezia românească în mijlocul celei mai mari comunități de români din afara țării.

Din anul 2022 este pianistul grupului Violoncellissimo condus de Marin Cazacu, cu care a realizat turneul național anual Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo, dar și mai multe concerte în străinătate. Din 2023 este protagonistul proiectului artistic intitulat Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor. În prezent este lector universitar la UNMB.

Pianistul Sergiu Tuhuțiu

A absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București în 2006, și două programe de Masterat în interpretare pianistică la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În 2011 primește o bursă de studii și se stabilește la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music. În anul 2018 obține diploma de Advanced Music Production and Sound Engineering la Abbey Road Institute din Londra, iar în 2022, titlul de doctor din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Sergiu Tuhuțiu este un artist plurivalent care în afara activității concertistice compune muzică clasic-minimalistă, muzică de film sau pop-jazz cu influențe electronice, face fotografie, producție muzicală, inginerie de sunet, scrie poezie și eseu. Este deopotrivă pasionat de sunet și de artele vizuale.

Este fondator și președinte al asociației Lipatti Music Production și inițiatorul proiectelor In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours și Leading Young Musicians. În 2015, Sergiu Tuhuțiu împreună cu cântăreața americană Peisha McPhee au lansat un nou proiect de duet muzical crossover numit Chopin Meets Broadway. Acest spectacol unic a devenit curând popular, având debutul la Hollywood în octombrie 2016. Au urmat alte spectacole în Europa, New York și California, având invitați de renume precum actrița și cântăreața Katharine McPhee și violoncelista Bingxia Lu.

Pianista Diana Ionescu

După ce a absolvit Liceul "George Enescu", unde a studiat pianul cu Olga Szell, a fost admisă la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat și cu Steluța Radu, Sandu Sandrin și Dinu Ciocan. În 2003 s-a mutat în Marea Britanie, ca să își continue studiile cu Ronan O'Hora, Joan Havill și Marc Racz la Birmingham Conservatoire și Guildhall School of Music and Drama. Și-a perfecționat arta pianistică cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles și la Madrid, și cu Richard Goode la New York.

Câștigătoare a Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian "George Enescu" din 2001, și ultimul pianist român care a reușit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, pedagog și director de festival.

A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul Internațional Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy și Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii românești în străinătate.