Agenda de concert Înapoi

Spiritul britanic și lirismul ceh la Ateneu

Publicat: luni, 10 Iunie 2024 , ora 12.21

Programul ales propune un parcurs prin istoria muzicii britanice, ce pornește de la o bijuterie a artei vocale, imnul renascentist "Thou Wast, O God" compus de Thomas Tallis, pentru a continua în secolul XX prin omagiul adus de Ralph Vaughan-Williams înaintașului său sub forma unei lucrări pentru orchestră de coarde, Fantezia pe o temă de Thomas Tallis.

Sir Michael Tippett a scris "A Child of Our Time" în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este un oratoriu laic inspirat de tragedia evreilor, apreciat drept " o muzică pe care ar fi scris-o însuși Händel dacă ar fi trăit în vremea Auschwitz-ului.", iar cele Cinci Negro Spirituals fac parte dintre momentele esențiale ale oratoriului.
După pauză, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta maestrului Leo Hussain va interpreta Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88 de Antonín Dvoűák, încărcată de un inconfundabil parfum ceh și de o jovialitate a cărei forță de expresie este rar întâlnită în repertoriul de concert.

Dirijorul britanic Leo Hussain este considerat drept unul dintre cei mai proeminenți specialiști contemporani în muzica lui Mozart, dar și în a doua Școală Vieneză și muzica secolului XX. Leo Hussain a studiat la Cambridge University și la Royal Academy of Music din Londra. Curând, cariera sa a înregistrat succese notabile la Festivalul de la Salzburg, unde a fost asistentul lui Sir Simon Rattle la pupitrul Filarmonicii din Berlin și al lui Valery Gergiev alături de Filarmonica din Viena, urmate fiind de colaborări strânse și cu alți dirijori de prestigiu, precum Daniel Barenboim și Yannick Nézet-Séguin.
A fost director muzical la Opera din Rouen și Salzburg Landestheater, iar recent a condus orchestrele simfonice din Viena și Bamberg, Orchestra Simfonică WDR Köln, DSO Berlin, Filarmonica din Luxemburg, Filarmonica din Praga, Orchestra Gulbenkian, Orchestra Regală din Danemarca.
Leo Hussain conduce frecvent spectacole la Theater an der Wien, iar în 2016 a realizat un debut foarte bine primit de critica de specialitate la Royal Opera House, Covent Garden cu opera Oedipe de Enescu, descris în Sunday Times drept "o interpretare muzicală de un impact covârșitor". Alte succese ale lui Leo Hussain din genul teatrului liric includ producțiile Richard Strauss - Capriccio (la Opera din Santa Fe), Britten - The Rape of Lucretia (pentru Glyndebourne Festival Opera), precum și spectacole pe scenele La Monnaie Bruxelles, English National Opera, Opera de Stat Bavareză și Opera de Stat din Berlin. Leo Hussain se bucură de o colaborare de succes cu Festivalul Internațional "George Enescu", în cadrul căruia a dirijat Wozzeck de Alban Berg și Gurrelieder de Arnold Schoenberg.

Ateneul Român
Joi, 13 iunie 2024, ora 19
Vineri, 14 iunie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor LEO HUSSAIN
Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER

Program
Thomas Tallis - Imnul "Thou Wast, O God"
Ralph Vaughan-Williams - Fantezia pe o temă de Thomas Tallis
Michael Tippett - Cinci Negro Spirituals din oratoriul "A Child of Our Time"
Antonín Dvoűák - Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro- secțiunea "Calendar".


Biroul de presă al Filarmonicii "George Enescu"
Tel. +40213146711
www.fge.org.ro