Agenda de concert Înapoi

SoNoRo ne invită în premieră la Concertul de Anul Nou și lansarea Orchestrei SoNoRo Strings

Publicat: marți, 3 Decembrie 2024 , ora 14.45

În spiritul concertelor care marchează trecerea dintr-un an în altul, SoNoRo ne invită la primul său Concert de Anul Nou - sâmbătă, 28 decembrie 2024, ora 19:30, la Ateneul Român, moment în care se va lansa și Orchestra SoNoRo Strings. Biletele s-au pus în vânzare pe Eventbook.ro.

Concertul de Anul Nou, organizat în premieră de SoNoRo, se intitulează "Toujours Vienne" și sărbătorește spiritul și farmecul Vienei, capitala muzicii clasice și a operetei. Filarmonica din Viena a fost înființată în anul 1842 și a creat tradiția concertelor de Anul Nou în anul 1939. De-a lungul anilor, celebrele concerte din 1 ianuarie au fost dirijate de personalități artistice precum Herbert von Karajan, Claudio Abbado și Daniel Barenboim, printre mulți alții.

Titlul concertului sugerează o reverență față de moștenirea muzicală a orașului Viena și evocă eleganța și bucuria de a trăi ale acestei metropole culturale. Printr-o selecție de lucrări ale compozitorilor emblematici ai Vienei, concertul își propune să transporte publicul în atmosfera sofisticată a saloanelor vieneze, unde muzica, dansul și cultura se împletesc armonios într-o experiență remarcabilă.

Programul serii va include capodopere precum Uvertura din "Răpirea din Serai", arii memorabile din operele "Don Giovanni" și "Nunta lui Figaro" și fantastica Simfonie Concertantă pentru vioară și violă, în interpretarea artiștilor Nicolas Dautricourt (vioară) și Răzvan Popovici (violă). Alături de Orchestra SoNoRo Strings, condusă de Diana Ketler și Pauls Putnins, publicul se va delecta cu momente de improvizație unice, susținute de violonistul Nicolas Dautricourt.

În completarea acestui program festiv, opereta vieneză își va lăsa amprenta prin arii precum "Grüß mir mein Wien" de Emmerich Kálmán și "Lippen Schweigen" din "Văduva veselă" de Franz Lehár.

Odată cu acest Concert de Anul Nou, se va lansa Orchestra SoNoRo Strings, formată majoritar din bursierii programului SoNoRo Interferențe, moment care îi va reuni pentru prima dată pe tinerii muzicieni. Acești artiști talentați, care au beneficiat de îndrumarea maeștrilor SoNoRo, în cadrul unui program unic de educație muzicală în România, vor aduce pe scenă energia și pasiunea lor, într-un concert care marchează o celebrare a noii generații de muzicieni și promisiunea unui viitor artistic vibrant. Orchestra va fi condusă de violonistul Valentin Șerban în calitate de concertmaestru și îi va întruni pe câțiva dintre foștii bursieri SoNoRo Interferențe precum violoniștii Francesco Ionașcu, Mateus Mai Antal și Andrei Mihail Radu, violiștii Alexandru Spînu, Ștefana Munteanu, Maria Colțatu și Cătălina Filipescu, violonceliștii Ștefan Cazacu și Tudor Ioan, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu și clarinetistul Andrei Văleanu.

"Suntem foarte bucuroși că tot ceea ce am clădit anterior conduce spre momentul existenței primului Concert de Anul Nou și al lansării Orchestrei SoNoRo Strings! Iată că acest final de an va beneficia chiar de două proiecte noi, pe care le aveam de mult timp în atenția noastră. Sunt convins că acest Concert de Anul Nou va deveni de-a lungul anilor o tradiție frumoasă și că va fi așteptat cu mare interes de public! În același timp, lansarea Orchestrei SoNoRo Strings reprezintă un pas firesc pe care îl facem împreună cu o parte a bursierilor SoNoRo Interferențe - un program prin intermediul căruia au fost îndrumați să facă alegerile potrivite pentru studiul instrumentului lor și să obțină cunoștințe valoroase de la profesori experimentați, care predau la cele mai importante școli din Europa. Sunt nerăbdător să reîntâlnesc publicul SoNoRo în 28 decembrie și să întâmpinăm Anul Nou cu inima deschisă pentru ceea ce va urma în 2025, atunci când Festivalul SoNoRo va împlini 20 de ani de existență!" - a declarat Răzvan Popovici, cofondatorul și directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Programul Concertului de Anul Nou

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)

Uvertura din "Răpirea din serai", KV 384

"Non piu andrai", aria lui Figaro din opera "Le Nozze di Figaro", KV 492

"Madamina", Aria lui Leporello din opera "Don Giovanni", KV 527

Simfonia Concertantă pentru vioară, violă și orchestră, KV 364

___

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Concertul pentru pian în Do major, KV 467, partea a 2-a

Momente de improvizație cu Nicolas Dautricourt

Emmerich Kálmán (1882 - 1953) - "Grüß mir mein Wien" din opereta "Contesa Mariza"

Franz Lehár (1870 - 1948) - "Dein ist mein ganzes Herz" din opereta "Țara surâsului"

Franz Lehár (1870 - 1948) - "Lippen Schweigen" din opereta "Văduva veselă"

Artiști:

Nicolas Dautricourt - violonist

Răzvan Popovici - violist

Diana Ketler - pianistă și dirijoare

Pauls Putnins - bas-bariton și dirijor

Orchestra SoNoRo Strings

Despre artiști

Invitat să i se alăture prestigioasei "Chamber Music Society Two" din New York, votat ADAMI Classical Discovery of the Year la Cannes și câștigător al unor numeroase competiții internaționale, Nicolas Dautricourt este unul dintre cei mai efervescenți violoniști francezi ai generației sale. A cântat pe majoritatea scenelor lumii - Washington Kennedy Center, London Wigmore Hall, Moscow Tchaikovsky Hall, Tokyo Bunka Kaikan și Theâtre des Champs-Elysees. Ca solist, a susținut concerte alături de Filarmonica Regală din Londra, Simfonia Detroit, Orchestra Națională Franceză, Orchestra de Cameră NHK Tokyo ș.a., sub bagheta unor dirijori precum Paavo Järvi, Tugan Sokhiev, Yuri Bashmet, Vahan Mardirossian, printre alții. Nicolas este atras de jazz, colaborează în mod obișnuit cu muzicieni de top, ca Jean-Marie Ecay, Jean-Marc Jafet, Dominique Fillon sau Pascal Schumacher și are numeroase apariții la festivaluri precum Jazz à Vienne, Südtirol Jazz Festival și Copenhagen Jazz Festival. Din anul 2021, predă la Conservatorul din Versailles, an în care a primit și titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, oferit de Ministerul Culturii din Franța. Nicolas cântă pe o vioară Antonio Stradivarius (Cremona, 1713), mulțumită lui Bernard Magrez.

Răzvan Popovici s-a născut în București într-o familie de muzicieni și a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris și Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem și Wolfram Christ. A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München și Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica "George Enescu", Kamerata Kronstadt ș.a. A colaborat cu Juliane Banse, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima, printre alții. Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Kobe Music Festival etc. Dintre sălile în care a susținut concerte amintim Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus și Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim și Bozar din Bruxelles. Concertează în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Născută în Letonia, Diana Ketler a început studiul pianului la 5 ani, încurajată de părinții ei. Tatăl ei, un cunoscut bariton, și mama ei, dirijoare de cor și profesoară de canto, sunt cei care i-au inspirat dragostea timpurie față de operă. Diana și-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Națională Letonă la doar 11 ani. Cariera muzicală, atât ca pianistă solo, cât și în calitate de interpretă de muzică de cameră, a purtat-o în nenumărate țări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii. A cântat pe scene importante, precum Musikverein, Konzerthaus, Carnegie Hall, Kennedy Centre, Wigmore Hall, Suntory Hall ș.a. Participă în mod regulat la festivaluri precum Lucerna, Gstaad, Boswil, Kuhmo Finlanda, Rheingau, Wiener Musikwochen etc. Diana este membru fondator al Ansamblului Raro, iar alături de Răzvan Popovici este fondatoarea platformei culturale SoNoRo, dar și a Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria. Profesoară la Royal Academy of Music din Londra, a fost numită, în 2016, membră a acestei academii. Din toamna anului 2018 este membră a catedrei de muzică de cameră de la Haute École de Musique din Geneva. Pianista a primit din partea statului leton Great Music Award, cea mai înaltă distincție letonă din domeniul muzical.

Pauls Putnins are o carieră internațională și a cântat cu orchestre precum Philharmonia și Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Filarmonicile din Moscova și București și Orchestra Națională Rusă, cuprinzând un repertoriu vast, inclusiv toate Pasiunile de Bach, Elijah de Mendelssohn și Simfonia a IX-a de Beethoven. Înregistrările sale includ Ferrondo în Maria Stuarda regina di Scozia de Mercadante, Ricardo în Margherita D'Anjou de Meyerbeer (Opera Rara); Everyman în Everyman de Walford Davies (Duton), precum și DVD-uri cu producția La bohème de Jonathan Miller la ENO (Warner Classics) și producția Lehnhoff a Boulevard Solitude de Henze la Liceu, Barcelona (Euroarts). Aparițiile în operă includ Colline / La bohème (ENO, Opéra de Nancy); Raimondo / Lucia di Lammermoor (Opera Colorado, Denver și Orchestra Națională Rusă, Moscova); Escamillo / Carmen (Opera din Noua Zeelandă); Conte / Le nozze di Figaro (Opera din Scoția), Leporello / Don Giovanni, Conte / Le nozze di Figaro (Opera Națională Letonă, Teatru Manoel, Valletta, Malta); Lilaque le Fils / Boulevard Solitude (Teatro Carlo Felice, Genova și Gran Teatre del Liceu, Barcelona); Collatinus / The Rape of Lucretia (Sankt Petersburg și Riga); Reinmar / Tannhäuser (Barcelona) și Lorenzo / I Capuleti e i Montecchi (Filarmonica din Moscova).


Biletele la Concertul de Anul Nou pot fi achiziționate aici:

https://eventbook.ro/music/bilete-sonoro-new-years-concert