Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață compozitorul Wolfgang Rihm

Publicat: luni, 29 Iulie 2024 , ora 8.48
Sâmbătă, 27 iulie 2024, s-a stins din viață compozitorul și profesorul Wolfgang Rihm. Muzicianul german, născut în 13 martie 1952 la Karslruhe, a fost unul dintre cei mai influenți și prolifici compozitori europeni ai timpurilor sale. A semnat peste 500 de lucrări - opere, muzică de cameră, partituri concertante, vocale, corale și simfonice. În prima sa etapă de creație, marcată de expresionism, a combinat tehnici contemporane și a fost influențat de compozitori precum Gustav Mahler și Arnold Schönberg, iar în anii 1970-1980 s-a asociat unei mișcări muzicale numite New Simplicity.
A fost director al Institului de Muzică Nouă și Media din cadrul Universității de Muzică din Karlsruhe și compozitor în rezidență al Festivalurilor de la Lucerna și Salzburg. Printre studenții săi s-au numărat compozitorii Rebecca Saunders, David Philip Hefti, Márton Illés și Jörg Widmann.
Wolfgang Rihm a primit numeroase premii și distincții de-a lungul timpului, precum Premiul Reinhold Schneider al orașului Freiburg, Premiul Beethoven din Bonn, European Church Music Prize și Premiul Autorilor Muzicali Germani pentru întreaga activitate.
Larisa Clempuș