Evenimentele săptămânii Înapoi

Romantic și modern cu Orchestra Elveției Italiene dirijată de Krzysztof Urbański

Publicat: miercuri, 21 Februarie 2024 , ora 8.32

Guillaume Connesson, Astor Piazzolla și Antonin Dvoűák sunt compozitorii înscriși în programul de joi, 22 februarie, de la LAC Lugano. Născut în 1970, francezul Guillaume Connesson este în prezent unul dintre cei mai interpretați compozitori francezi din întreaga lume. Ca artist în rezidență al Orchestrei Naționale Ile-de-France, al Orchestrei Filarmonicii din Țările de Jos sau al Orchestrei Naționale din Lyon, majoritatea compozițiilor sale a fost scrisă la comanda acestor ansambluri.

Lucrarea "Variațiunile Adams" pentru cvartet - un tribut adus nu numai lui John Adams, ci și întregii muzicii minimaliste americane pe care mulți compozitori au descoperit-o la începutul anilor '90 - o veți asculta în debutul serii de 22 februarie cu 4 instrumentiști din ansamblul Orchestrei Elveției Italiene.

Programul continuă cu Concertul pentru bandoneon și orchestră "Aconcagua" al unuia dintre cei mai îndrăgiți compozitori argentinieni - Astor Piazzolla. Și... atunci când muzica sa este interpretată cu pasiune de carismatica Ksenija Sidorova, nu poate rezulta decât o seară perfectă. Virtuozitatea își va da mâna cu pasiunea, Ksenija Sidorova fiind considerată o ambasadoare a acordeonului clasic, o interpretă unică și versatilă în a prezenta abilitățile vaste ale instrumentului ei.

Seara se încheie cu a VII-a simfonie a lui Antonin Dvoűák - cea mai "internațională" dintre lucrările compozitorului ceh. Simfonia cu numărul 7 se numără printre puținele compoziții în care Dvoűák părăsește zona dansurilor slave, rezultând o muzică introvertită, cu o structură ambițioasă, care dezvăluie un aspect oarecum diferit al personalității compozitorului. Specialistul în Dvoűák, John Clapham, scrie că "fără îndoială, numărul 7 este cea mai mare simfonie a lui Dvoűák", și recomandă efectiv dirijorilor să o includă în repertoriul lor. Este simfonia propusă în 22 februarie de Krzysztof Urbański - dirijor principal invitat al Orchestrei Elveției Italiene.Jeanine Costache