Evenimentele săptămânii Înapoi

Rahmaninov și Schubert cu Orchestra Simfonică Națională Daneză dirijată de Manfred Honeck, în transmisiune directă de la Copenhaga

Publicat: marți, 23 Ianuarie 2024 , ora 16.25

Joi, 25 ianuarie 2024, aveți ocazia să ascultați din nou în direct cel mai important ansamblu al Radiodifuziunii din Danemarca. Orchestra Simfonică Națională Daneză este un ansamblu cu o reputație deosebită în plan european, cu o istorie care a început în anul 1925 și care activează pe o scenă ce se numără printre cele mai interesante și apreciate din punct de vedere acustic de pe continent - Sala de Concerte din Copenhaga. Ansamblul încă mai păstrează deviza sub care a fost înființat în 1925 - "Cel mai bun și numai cel mai bun".

Un program care stă sub semnul romantismului propune celebrul dirijor Manfred Honeck, în care vom regăsi fascinantul Concert pentru pian nr. 3 al lui Rahmaninov și marea Simfonie nr.9 a lui Schubert.

Pianistul Pavel Koleniskov revine la Copenhaga pentru a-l înlocui pe Leif Ove Andsnes, indisponibil pentru seara de 25 ianuarie. Născut în Siberia și naturalizat în Marea Britanie, Pavel Koleniskov a uimit lumea artistică în 2012 câștigând Marele Premiu la Concursul Internațional de Pian de la Honens. De atunci, a intrat deopotrivă în conștiința publicului și criticii drept "magicianul sunetului". Cu siguranță va fascina cu sunetul său și în Concertul nr. 3 op. 30 în re minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov. Concertul este completat de marea Simfonie nr. 9 a lui Schubert, care sub conducerea magistralului dirijor Manfred Honeck deschide poarta către lumea romantică.

Așadar, Rahmaninov și Schubert sub bagheta muzicianului austriac Manfred Honeck - un dirijor, în opinia cronicarilor, "care se aventurează adânc sub suprafața muzicii" reușind să sculpteze sunetul cu gestul său elegant, frumos și foarte rafinat.

Transmisiunea directă începe la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Photo by Chris Christodoulou

Jeanine Costache