Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul Boris Giltburg și BBC Scottish Symphony Orchestra, în concert la City Hall din Glasgow

Publicat: marți, 13 Februarie 2024 , ora 16.47

Odată cu "Thursday night series", avem ocazia să fim martori ai vieții muzicale din Glasgow. Orchestra Simfonică BBC - Scoția propune un nou program cu evidente valențe romantice, sub conducerea lui Ludovic Morlot, înlocuind-o pe Valentina Peleggi, care s-a retras din motive de sănătate. Este prima femeie de origine italiană care a absolvit cu succes secția de dirijat a Academiei Regale de Muzică din Londra, cu o carieră internațională remarcabilă. Dar vorbim despre un alt maestru - Ludovic Morlot, director muzical din septembrie 2022 al Orchestrei Simfonice din Barcelona, dirijor emerit al Orchestrei Simfonice din Seattle pe care a condus-o timp de 8 ani, și, din 2019, artist asociat al Orchestrei Filarmonice BBC. În acest context, îl vom regăsi la City Hall din Glasgow joi, 15 februarie, dirijând un program eterogen, însă în cea mai mare parte pe linie romantică - anume "Preludio sinfonico" de Giacomo Puccini, o lucrare compusă pe băncile Conservatorului din Milano pentru examenul final, readusă în circuitul de concert în 1999 de Riccardo Muti; Poemul simfonic "Francesca da Rimini" de Piotr Ilici Ceaikovski, o tumultuoasă poveste de iubire imortalizată de Dante în Divina Comedie. Autorul rus compunea această partitură la câteva luni după ce a ascultat la Bayreuth opera "Inelul nibelungului" de Richard Wagner, fiind în mod evident influențat de acesta.


Programul concertului include și o primă audiție absolută - "Cântecele fără cuvinte ale Almei", o lucrare semnată de Roxanna Panufnik, creatoare britanică de origine poloneză care semnează piese corale, oratorii, misse, un Magnificat, opera "Silver Birch", un concert pentru vioară și orchestră dedicat lui Daniel Hope, fiind una dintre compozitoarele desemnate să creeze o lucrare nouă pentru încoronarea regelui Charles al III-lea. "Alma's songs without words", ceea ce vom asculta joi, 15 februarie, reprezintă o comandă venită chiar din partea BBC.


Concertul Orchestrei Simfonice BBC - Scoția se încheie cu celebrul Concert nr.2 op.18 în do minor de Serghei Rahmaninov, avându-l ca solist pe Boris Giltburg, pianist născut la Moscova, cu o carieră frumos conturată pe scenele lumii. Anul trecut, când s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Rahmaninov, el a lansat un ultim disc ce completează integrala concertelor înregistrate sub sigla Naxos, concerte interpretate cu Orchestra Simfonică BBC și Sakari Oramo la Barbican Centre, cu Orchestra Radiodifuziunii Finlandeze sub conducerea lui Nicholas Collon, cu filarmonicile Cehă și din Bruxelles. O nouă versiune a Concertului nr.2 de Serghei Rahmaninov cu siguranță va confirma și la Glasgow statutul de care se bucură acest artist de origine israeliană admirat, potrivit Washington Post, pentru "liniile cantabile, varietatea tușeului, paleta dinamică largă capabilă de mari infuzii de energie".

Vă invităm, prin urmare, în Scoția, la Glasgow pentru "Concertul de joi seara", oferit prin Uniunea Europeană de Radio.

Marina Nedelcu