Cronici Înapoi

Palmaresul Concursului "Ionel Perlea"

Publicat: luni, 3 Iunie 2024 , ora 12.57
Se împlinesc în luna mai 55 de ani de la ultima serie de concerte dirijate de Ionel Perlea, evenimente ce au avut loc la București, la Ateneu, la Sala Radio și la Sala Palatului. De 33 de ani ultima călătorie în România a artistului este sărbătorită prin organizarea Festivalului și Concursului internațional care îi poartă numele, desfășurat pe meleagurile natale ialomițene. Finanțat de Consiliul județean și organizat de directorul Centrului Cultural din Slobozia, doamna Clementina Tudor, concursul de operă a reunit anul acesta peste 40 de soliști din 10 țări, dintre care s-au calificat în semifinale 22 - etapă în care cu toții au interpretat, pe lângă aria aleasă, și unul dintre liedurile compuse de Ionel Perlea. Finala, desfășurată pe 30 mai în fața unui public extrem de numeros, care a umplul Sala "Europa", a aliniat la start șapte tineri soliști, cu vârste cuprinse între 24 și 30 de ani, dintre care trei baritoni, două soprane, o mezzo-soprană și un bas.

Trofeul a revenit sopranei lirice de coloratură din Republica Moldova Alexandra Procopovici (originară din Transnistria), de 25 de ani, nu demult câștigătoare și a Concursului "Verum solis" de la Cluj-Napoca, care se desfășoară în fața unui juriu alcătuit exclusiv din manageri de opere. Tot ea a primit și premiul publicului, pentru maniera ireproșabilă în care a interpretat aria Gildei "Caro nome" din Rigoletto de Verdi și aria Aminei "Ah, non credea mirarti/ Ah, non giunge" din La sonnambula de Bellini. Acestor premii a mai adăugat și un premiu din partea TVR Cultural și Premiile speciale oferite de cei doi manageri de operă din juriu, Teodor Niță și Mihai Irimia, care i-au oferit invitații pentru a cânta pe scena teatrelor lirice din Galați și Brașov, acumulând astfel un număr impresionant de 5 distincții.

Premiul II, dar și Premiul pentru interpretarea liedului de Ionel Perlea, ca și premiul oferit de soprana Laura Tătulescu (cândva ea însăși laureată a Concursului "Ionel Perlea" (care constă în invitația de a participa la selecția de soliști ce vor face parte din Programul pentru tineri cântăreți al Festivalului de la Salzburg) a revenit baritonului Samuel Alper Adîgüzel (26 de ani), absolvent al UNMB, în prezent membru al Studioului "Ludovic Spiess" al Operei Naționale București, care a cântat în finală aria contelui "Tutto è disposto/ Aprite un poŽ quegli occhi" din Nunta lui Figaro de Mozart și, într-o manieră foarte convingătoare, cavatina personajului principal "VesŽ tabor spit" din opera Aleko de Rahmaninov. Premiul III a revenit tot unui oaspete din străinătate (în sfârșit o ediție care recompensează, pe merit, mai mulți străini decât români, dacă privim clasamentul primilor 3 clasați), baritonul ceh Robin Èervinek, din Brno, în vârstă de 30 de ani, cu un parcurs constant și de un bun nivel vocal și artistic, care a cântat în finală aria lui Valenin "Avant de quitter ces lieux" din opera Faust de Gounod și cavatina lui Figaro "Largo al factotum" din opera Bărbierul din Sevilla de Rossini. Mențiunea concursului a revenit mezzo-sopranei românce (de origine slovacă) Janetka Emilia Hoșco, din Oradea, cu o frumoasă redare a ariei Dalilei "Amour, viens aider ma faiblesse" din opera Samson și Dalila de Saint-Saëns și aria Leonorei "Fia dunque vero/ O, mio Fernando" din opera La favorita de Donizetti.

Premiul special Radio România, înmânat de consilierul de management al Societății Române de Radiodifuziune Mihai Cosma (care constă în invitația de a participa la unul dintre proiectele Centrului de proiecte și evenimente culturale Radio România) a fost câștigat de cea mai tânără finalistă (24 de ani), soprana Iuliana Ioana, masterandă la clasa Georgetei Stoleriu la UNMB, pentru rafinata și sensibila interpretare a ariei lui Manon "Adieu, notre petite table" din opera Manon de Massenet.

În premieră, orchestra "Ionel Perlea" a fost dirijată în concurs de Cătălin Țoropoc, cu fermitate și cu siguranță, chiar în condițiile în care s-a putut organiza o singură repetiție cu soliștii. Cătălin Țoropoc este și cel care a girat din punct de vedere artistic organizarea Festivalului (care va mai cuprinde și Concursul de dirijat și alte evenimente), prin fundația "Suonarte".

Închei menționând și numele celorlalți doi membri ai juriului din totalul de șapte, care nu apar în rândurile de mai sus: soprana și profesoara Florența Marinescu (Universitatea "Ovidius" din Constanța) și președintele juriului, compozitorul și dirijorul Sabin Păutza.


Mihai Cosma