Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze sub bagheta lui Sir Simon Rattle LIVE de la Munchen

Publicat: miercuri, 13 Martie 2024 , ora 16.44

Din sezonul 2023 - 2024, este noul dirijor principal al ansamblurilor Radiodifuziunii Bavareze. Simon Rattle este un muzician familiarizat cu formațiile germane, fiind, din 2002, timp de 16 ani, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Berlin. De altfel, dirijorul britanic a decis să locuiască în continuare la Berlin - un oraș, după părerea sa, mult mai potrivit pentru familie, chiar dacă, timp de cinci ani, s-a aflat în fruntea Orchestrei Simfonice din Londra.

Ca de obicei, ansamblul bavarez concertează la Palatul Regal din Munchen. Este inima muzicală a capitaliei Bavarei, iar în mijlocul reședinței se găsește "Herkulessaal" - o bijuterie arhitectonică cu o acustică dintre cele mai bune la ora actuală. Este una dintre cele mai costisitoare săli construite vreodată, în întregime pavată cu marmură și decorată cu ornamente de bronz placate în aur. Toate tavanele Palatului Regal sunt pictate în întregime, iar cel din sala de concert întruchipează "Apoteoza lui Hercule".

Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen este un ansamblu cu o reputație deosebită în plan european, cu o istorie care a început în anul 1949. Și pentru a sărbători 75 de ani de la înființare, dar și primul an al maestrului britanic în fruntea ansamblului, Orchestra Radiodifuziunii Bavareze a comandat o lucrare pe care o va interpreta în primă audiție mondială. Este vorba despre lucrarea "Aquifer" scrisă special pentru acest eveniment de unul dintre cei mai căutați compozitori britanici - Thomas Adès.

Este binecunoscută versatilitatea muzicală a lui Sir Simon Rattle, carisma convingătoare și dragostea sa pentru experimentare ce se vor reflecta și în programul serii de 15 martie. O lucrare în primă audiție, așezată într-un program inteligent țesut care mai cuprinde două capodopere ale repertoriului clasic: Preludiul și Moartea Isoldei din opera "Tristan și Isolda" de Richard Wagner și Simfonia a VI-a op. 68 în Fa major "Pastorala" de Ludwig van Beethoven.

În 15 martie, la Radio România Muzical, puteți asculta acest concert în transmisiune directă în cadrul emisiunii Scena europeană, începând cu ora 21.00.

Jeanine Costache