Evenimentele săptămânii Înapoi
Oratoriul de Crăciun de Bach - LIVE de la Hanovra
Ne pregătim de bucuria sărbătoririi Crăciunului în atât de multe feluri în ultima perioadă… Strălucire, sclipiri, cadouri, decoruri festive, personaje pitorești și tot ceea ce mai aduce marketingul actual în atenția potențialilor clienți…
Dar, secole de-a rândul, Crăciunul a fost o bucurie a spiritului, cu legendara scenă a Sfintei Familii și a Pruncului Iisus, evocată în lăcașele de cult nu numai prin imagini, dar și prin creații muzicale dedicate special acestor zile de sărbătoare care începeau în spațiul german cu data de 25 decembrie și continuau până pe 6 ianuarie în anul următor.
Cantate pentru zilele de Crăciun apar în mai multe rânduri în creația lui Johann Sebastian Bach; se cunosc cele realizate pentru perioada Crăciunului la Weimar în 1714, apoi cele din 1724 - 1725, la scurt timp după numirea sa la Leipzig și cele compuse în anii următori pe textele unor autori diferiți… Dar pentru Crăciunul anului 1734 și zilele de sărbătoare de la începutul lui 1735 Johann Sebastian Bach a conceput un Oratoriu de Crăciun, alcătuit din 6 cantate dedicate - fiecare - unei anumite zile, folosind chiar un tip de ansamblu diferit. Chiar dacă au fost încorporate în aceste partituri și pagini scrise anterior, Oratoriul de Crăciun apare ca un opus monumental în catalogul operei bachiene, purtând numărul 248.
Textul ce preia momente din Evangheliile după Luca și după Matei este rostit de cor și de soliști, în ambianța timbrală a unor instrumente de suflat folosite în acea epocă și a ansamblului de coarde specific în contextul sonorităților bisericilor protestante germane ale vremii. Dacă pe timpul lui Bach primele 3 cantate au fost interpretate pe 25, 26 și 27 decembrie, a patra chiar de Anul Nou, următoarea în prima duminică a acestuia, iar ultima de "Bobotează", în prezent - de cele mai multe ori - "Oratoriul de Crăciun" este împărțit în două programe.
La Hanovra, Orchestra Filarmonică Radio și NDR Vokalensemble revin pe afiș cu celebrul opus al lui Johann Sebastian Bach, alegând pentru concertele acestei săptămâni primele 3 cantate din acest oratoriu, în viziunea interpretativă a canadianului Bernard Labadie - un apreciat cunoscător al repertoriului baroc și clasic, căruia i-a dedicat preocupările sale de mai multe decenii; el a înființat ansamblul "Les Violons du Roy" din Québec și a pus bazele formației corale "La Chapelle de Québec" conducându-le traiectoria artistică încă din secolul XX, iar din 2018 este și dirijorul principal al Orchestrei St. Luke din New York, apreciată și prin stagiunea sa de la Carnegie Hall.
Cvartetul solistic aduce în atenție voci aparținând unor generații distincte, având ca numitor comun aprecierea internațională și prezențe interesante în și în repertoriul de operă, dar și în cel vocal simfonic. Soprana Lydia Teuscher, originară din Freiburg, a apărut în ultimele două decenii și jumătate în compania unora dintre cele mai prestigioase nume ale interpretării muzicii baroce (de la Academia Bach condusă de Helmutt Rilling la ansamblul L'Arco), dar și a unor figuri legendare în recitaluri de lied (cum a fost și cazul lui Graham Johnson). Tenorul canadian Andrew Haji a colaborat deja de mai multe ori cu diferitele formații dirijate de Bernard Labadie, dar nu numai cu acestea în partituri vocal simfonice de Bach, de Mozart și mulți alții, dar cântă pe mari scene și în opere de Donizetti sau Bellini de exemplu, fiind și laureat cu marele premiul la competiții precum exigentele concursuri de canto de la Hertogenbosch sau Montreal. În plină ascensiune este cariera contratenorului Hugh Cutting, care a debutat la opera din Zurich în stagiunea trecută și apare pentru prima oară la Scala în aceasta, după ce a obținut și importante premii interpretative. Cvartetul solistic al serii Bach de la Hanovra este întregit de tânărul bariton de origine româno-germană Konstantin Krimmel, distins în 2024 cu premiul Opus Klassic la categoria "Singer of the Year" și cu premiul Gramophone pentru albumul de lieduri "Frumoasa Morăriță".
Radio România Muzical vă propune un dar de suflet în seara de Moș Nicolae: aceste 3 cantate din Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach în transmisiune directă de la Hanovra.
Notați, vă rog, în agenda dumneavoastră: 6 decembrie, orele 21!