Agenda de concert Înapoi

Ocazie unică: Concert simfonic extraordinar cu solist la saxofon, joi seară la Filarmonica Brașov

Publicat: luni, 15 Aprilie 2024 , ora 14.49


Sâmbăta trecută, Filarmonica Brașov a încheiat ceade-a 43-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră, un eveniment grandios care a marcat revenirea acestuia cu un total de nouă evenimente care au avut loc la Sala Patria, după o pauză de mai mulți ani.

Orchestra simfonică, recent întoarsă din Germania după un concert de succes în sala mare a Berliner Philharmoniker, este pregătită să își continue seria de concerte excepționale din această stagiune.

Joi seară, pe data de 18 aprilie, Filarmonica Brașov va susține prima reprezentație după acest turneu internațional. Evenimentul va fi dirijat de maestrul chinez Yiwen Shen, avându-l ca solist pe Marko DŸomba la saxofon. Programul serii va include piese remarcabile precum "Rapsodia pentru saxofon alto și orchestră" de Claude Debussy, "Where the Bee Dances (Locul în care dansează albina) - pentru saxofon sopran și orchestră" de Michael Nyman, iar după pauză, se vor interpreta "Le festin de l'araignée" (Ospățul păianjenului) de Albert Roussel și "La valse" de Maurice Ravel.

Yiwen Shen este un dirijor, compozitor și pianist chinez, iar în prezent predă la Școala Juilliard din Tianjin. Shen este câștigătorul premiului I al concursului internațional de dirijat de la Viena, al Concursului de dirijat "Wiener Schule", al Concursului de dirijat din Los Angeles și al Concursului Internațional de Dirijat din Atlanta. A dirijat Orchestra simfonică a Baletului Național al Chinei, Orchestra Simfonică din nordul Cehiei, Orchestra Simfonică din Karlovy Vary, Orchestra Simfonică MÁV, și multe altele. De asemenea, baletul său, The Crane Calling (Chemarea Cocorului), comisionat de către Baletul Național din China, a avut premiera în 2015, și a făcut un turneu care a inclus peste 30 de orașe din China. Apoi, a avut debutul în Europa în 2017 iar debutul nord-american în 2018.

Shen a câștigat numeroase premii, iar compozițiile sale au fost interpretate pe toate cele șase continente locuibile și au fost descrise de către New York Times ca fiind "o partitură vioaie, orchestrată vibrant" și "cu un lirism lucid și eficient".

Solistul invitat al săptămânii, Marko DŸomba, originar din Novi Sad, Serbia, este un muzician activ pe plan internațional. A concertat în numeroase țări, printre care Anglia, Franța, Italia, China, Germania, Austria, Slovenia, Japonia, Serbia, Norvegia, România, Luxemburg și Republica Cehă, și a evoluat în săli de concert renumite cum ar fi Konzerthaus Vienna, Musikverein Wien, Brucknerhaus Linz, Filarmonica din Ljubljana sau Philharmonie Luxemburg. Printre aparițiile sale notabile se numără concertele ca solist alături de Suzhou Symphony Orchestra din China, Orchestra Simfonică Ceaikovski în Marea Sală Ceaikovski din Moscova și multe altele. Este laureatul unor competiții naționale și internaționale precum Austrian Rising Star, ADMC Illzach din Franța, CRDM din Italia și câștigător al Premiului Svirel din Slovenia (unde a primit și două premii speciale).

Marko DŸomba a apărut în emisiuni de radio și televiziune precum ORF, Radio Ö1, Radio Klassik Stephansdom, RTVSLO și Klassikradio din Germania. Este artist sponsorizat de Yamaha, D'addario și SCV, și cântă la saxofoane placate cu aur de 24 de carate, Custom EX, folosind ance D'addario RESERVE și ligaturi SCV.

Continuând agenda culturală, săptămâna viitoare va avea loc un concert cu dirijorul Radu Postăvaru și pianistul Horia Mihail, iar luna aprilie se va încheia cu un concert de rock simfonic alături de formația byron, dirijat de Remus Grama, care este deja complet sold out.

Privind spre luna mai, Filarmonica Brașov va începe cu un concert extraordinar pe 2 mai, la ora 19:00, la Sala Patria. Sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt și cu participarea Corului "Bach" și a soliștilor Georgiana Simonov - soprană și Nicolae Simonov - tenor, se vor interpreta lucrări de Jan Dismas Zelenka, Evaristo Felice Dall' Abaco, Antonio Vivaldi și Johann Sebastian Bach, inclusiv selecțiuni din Cantata BWV 66 "Erfreut euch ihr Herzen".


Biletele pentru toate aceste evenimente sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe platforma
bilet.ro.