Evenimentele săptămânii Înapoi

Mendelssohn și Brahms, LIVE cu Randall Goosby și Orchestra Simfonică Națională Daneză, dirijor Jukka-Pekka Saraste

Publicat: marți, 12 Martie 2024 , ora 16.37

Jukka-Pekka Saraste va dirija Orchestra Simfonică Națională Daneză joi, 14 martie, într-un nou concert transmis în direct prin Uniunea Europeană de Radio - un maestru cu o mare afinitate pentru repertoriul romantic, care până în prezent a dirijat un număr impresionant de orchestre, prestigiul său traversând continente. Director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Helsinki, este adesea invitat să susțină concerte în marile săli europene, acum la Copenhaga, unde va dirija două opusuri consacrate ale repertoriului european.

În prima parte, Concertul op. 64 în mi minor pentru vioară și orchestra de Felix Mendelssohn-Bartholdy, avându-l ca solist pe Randall Goosby, discipol al lui Itzak Perlman la Juilliard School of Music din New York, un nume deja impus în galeria virtuozilor secolului XXI, care a debutat în ultimele stagiuni alături de mari orchestre de pe cele două continente. Este un tânăr de culoare, implicat și în proiecte educaționale prin care își propune să facă mult mai accesibilă marelui public muzica clasică, primind în anul 2022 Medalia de excelență oferită de Organizația Sphinx, medalie destinată artiștilor de culoare cu performanțe ieșite din comun, aflați la început de drum.

În partea a doua a concertului, este programată Simfonia a IV-a op.98 în mi minor de Johannes Brahms, o partitură emblematică pentru creatorul german, după anumiți cronicari, cea mai valoroasă lucrare a sa prin modul de tratare a materialului simfonic și prin profunzimea pe care Brahms o imprimă discursului sonor, prima și ultima parte fiind considerate simfonii în sine. Anvergura, ideile muzicale, alura epică impresionează, fără îndoială, ca și ultima parte - o Passacaglie cu 30 de variațiuni, având rolul unei concluzii, comparate de muzicologi cu finalul Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven.

Vom rămâne prin urmare joi, 14 martie, de la ora 20.30 pe aceste coordonate familiare ale Romantismului, pe care le parcurgem de fiecare dată cu o plăcere infinită, cu atât mai mult cu cât cunoaștem cărțile de vizită absolut impresionante ale artiștilor invitați în impunătoarea și moderna sală de concerte din Copenhaga.

Marina Nedelcu