Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE. Program integral Bartók la Hamburg, vineri, 2 februarie, ora 21.00

Publicat: marți, 30 Ianuarie 2024 , ora 14.04

În fresca plină de varietate a muzicii europene de secol XX, Béla Bartók este un personaj complex care merită atenția publicului și admirația muzicienilor, atât pentru paginile muzicologice, cât și pentru creația sa ce îmbină melodii pline de fantezie cu structuri bine calculate, formând astfel opusuri perene, ce vor invita generații întregi de melomani în sala de concert. Cu siguranță, acestea au fost doar câteva dintre argumentele pe baza cărora a fost propus concertul de vineri, 2 februarie, de la Elbphilharmonie, pe care îl vom putea asculta în direct pe frecvențele postului nostru.

Alan Gilbert, dirijorul principal al ansamblului, un artist ce oferă de fiecare dată interpretări bine argumentate și pline de vivacitate, va conduce acest program dedicat integral muzicii compozitorului maghiar, născut la Sânnicolau Mare, pe care Witold Lutosławski l-a descris drept "o figură-cheie în muzica secolului XX". Evenimentul pe care îl transmitem deschide Festivalul "Kosmos Bartók", propus de Orchestra "Elbphilharmonie" din Hamburg și dirijorul american.

Divertismentul pentru orchestră deschide programul serii: radioasă și însuflețită, este o pagină în care observăm un compozitor care știe când să respecte regulile și când să le încalce, cu discernământul unui maestru al artei componistice europene - titlu pe care Bartók, cu siguranță, îl merită din plin.

Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră este una dintre ultimele capodopere ale catalogului acestui mare compozitor. Din punct de vedere stilistic este, evident, unitar, însă ca orice lucrare de valoare excepțională, în amprenta unică, identificabilă, a autorului, putem recunoaște ecouri din maeștrii trecutului; aici, un ascultător atent poate distinge influențe ale unor creatori precum Richard Strauss sau Claude Debussy, printre alții. Dacă, asemenea lui Isaac Newton, Béla Bartók a văzut mai departe stând pe umerii giganților, noi ne putem bucura de viziunea sa artistică, muzica pe care a semnat-o fiind congruentă cu freamătul vieții contemporane. Igor Levit este cel ce va traduce partitura solistică semnată de Bartok în sonoritățile pe care le așteptăm în transmisiune directă de la Hamburg vineri, 2 februarie.

Tentația sistematizării, o constantă în muzica europeană a secolului trecut, nu i-a fost străină lui Bartók, însă muzicile academice pe care acesta le-a semnat nu au fost abordate în programul acestui concert, organizatorii optând, bineînțeles, pentru pagini mai accesibile - astfel, seara se încheie cu deja celebrul Concert pentru orchestră. Aparent oximoronic, titlul subliniază virtuozitatea necesară pentru a interpreta această lucrare, fiecare partidă fiind tratată într-o manieră adecvată pentru un solist.

Acestea sunt, deci, reperele concertului pe care îl transmitem pe frecvențele Radio România Muzical vineri, 2 februarie, începând cu ora 21.00, un concert ce are loc sub egida emisiunii Scena europeană, prin intermediul Uniunii Europene de Radio - un eveniment ce poartă semnătura unor muzicieni de renume internațional, fiind dedicat integral muzicii lui Béla Bartók.

Petre Fugaciu