Evenimentele săptămânii Înapoi

La trecerea în eternitate a baritonului Eduard Tumagian...

Publicat: vineri, 16 Februarie 2024 , ora 9.02

Stăruitoare și determinând o obligatorie Seară de operă, vestea că baritonul Eduard Tumagian a părăsit această lume ne-a copleșit în ultimele zile de tristețe...

Eduard Tumagian, unul dintre cei mai subtili și rafinați artiști lirici români!

Bariton bucureștean impus în viața muzicală românească și internațională prin frumusețea cuceritoare a vocii sale - catifelată și caldă, capabilă de infinite culori și nuanțe, artist cu o sensibilitate aparte și o nesecată sete de cultură - stabilit în anul 1986 în Elveția.

Tumagian, baritonul cu o "tehnică impecabilă și fraze muzicale perfecte" (Diapason, 1985).

Artistul aplaudat cu admirație de "marele" Riccardo Muti - aflat în fosă pe 18 decembrie 1986, seara în care baritonul român și-a făcut debutul la Teatro alla Scala, cu rolul titular din opera "Nabucco" de Verdi, alături de soprana Ghena Dimitrova și basul Paata Burchuladze.

Artistul despre care s-a scris, nu de puține ori, că a depășit toate așteptările și omul care a vibrat în exclusivitate pentru artă, lăsând moștenire generațiilor viitoare arta sa ca model... pe care Seara de operă îl va evoca sâmbătă (17 februarie), de la ora 19.00, apelând la amintirile sopranei Felicia Filip și regizorului Cristian Mihăilescu - prieteni apropiați, la considerațiile criticului muzical Costin Popa și la analiza estetică a dr. Stephan Poen.

Luminița Arvunescu