Agenda de concert Înapoi

La Bohème cu Opera Națională Română din Iași pe scena operei bucureștene la Bucharest Opera Festival

Publicat: vineri, 24 Mai 2024 , ora 13.56


Opera Națională Română Iași prezintă marți, 11 iunie, ora 19:00, pe scena ONB, spectacolul La Bohème de G. Puccini în cadrul Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition.

Capodopera tinereții lui Puccini ne transpune în Parisul anilor 1830, unde tinerii boemi din Cartierul Latin trăiesc o emoționantă poveste de dragoste. Compozitorul a lucrat cu mare pasiune la această operă, mărturisind că, odată cu finalul, a avut senzația că "i-a murit unul dintre copii".

Creația pucciniană a fost pusă în scenă la Iași sub semnătura unui regizor celebru, Niky Wolcz. Acesta a emigrat din România în 1975 și a avut o carieră de succes în străinătate. Niky Wolcz a colaborat cu Metropolitan Opera New York și cu instituții de prestigiu din Germania, Elveția, Franța, Austria și a predat la universități renumite, între care și Columbia University.

Decorul spectacolului este creat de un alt nume cu mare notorietate, Helmut Sturmer, care a semnat numeroase creații de film, teatru și operă în România, Franța, Germania, Australia, iar costumele poartă amprenta inegalabilă a creatoarei Lia Manțoc.

Jucându-se cu casa închisă încă din momentul premierei (15 iunie 2014), reprezentația spectacolului La bohème din 11 iunie va avea în distribuție artiști foarte apreciați ai instituției conduse de Andrei Fermeșanu: Ana Maria Donose (Mimì), Florin Guzgă (Rodolfo), Alexandru Constantin (Marcello), Andrei Yvan (Schaunard), Teodor Busnea (Colline), Cristina Grigoraș (Musetta), Ștefan Linu (Monsieur Benoît / Alcindoro), Adrian Ionescu (Parpignol), Victor Zaharia (Sergentul), Ovidiu Manolache (Vameșul). Alături de aceștia, sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi vor interpreta Orchestra, Corul (dirijor - Manuel Giugula), Corul de Copii (dirijor - Raluca Zaharia) și Baletul Operei Naționale Române din Iași.

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition are pe afiș în cele 10 seri de festival, nu mai puțin de 8 producții din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timișoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, Opera din Brașov, Teatrul de Operă și Operetă "Nae Leonard" din Galați și, bineînțeles, Opera Națională din București.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic și tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă și în culise la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

Programul festivalului este disponibil în link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2024

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Remember BOF 2023:


(Video concept: Virgil Oprina/ Opera Națională București)

Distribuție:

Dirijor: David Crescenzi

Mimì: Ana Maria Donose

Rodolfo: Florin Guzgă

Marcello: Alexandru Constantin

Schaunard: Andrei Yvan

Colline: Teodor Busnea

Musetta: Cristina Grigoraș

Monsieur Benoît / Alcindoro: Ștefan Linu

Parpignol: Adrian Ionescu

Sergentul: Victor Zaharia

Vameșul: Ovidiu Manolache

Cu participarea Orchestrei, Corului și Corului de Copii al Operei Naționale Române Iași