Colectia de Jazz - Jazz in Romania Înapoi

Invitata in studio naista si vocalista Oana Lianu

Publicat: marți, 5 Iunie 2012


In emisiunile din 9 si 10 iunie 2012 ne intalnim cu Oana Lianu, interpreta la nai si profesoara de folclor, conferentiat universitar doctor la Facultatea de Muzica a Universitatii din Oradea. Interesul Oanei pentru improvizatie si jazz a venit firesc, dupa o perioada indelungata dedicata muzicii traditionale romanesti. Instrumentul la care ea canta este binecunoscut in folclorul romanesc, iar in jazz ne mandrim cu faptul ca cei mai cunoscuti naisti sunt romani. La o simpla cautare pe internet descoperim ca naistii din jazz sunt Catalin Tarcolea si Damian Draghici. Aceeasi directie a improvizatiei la nai o urmeaza si Nicolae Voiculet si Dalila Cernatescu.

Cu Oana Lianu vorbim la Colectia de Jazz despre improvizatia in muzica folclorica, despre instrumentul la care ea canta si despre genurile muzicale care pot fi interpretate la nai. Traditia naiului de la noi din tara este binecunoscuta in intreaga lume datorita inregistrarilor si concertelor realizate de Gheorghe Zamfir.

Talentatii naisti romani s-au afirmat pe plan international interpretand piese din folclorul romanesc si lucrari de muzica clasica, dar au abordat si teme de jazz sau de muzica pop. Catalin Tarcolea – prezentat anterior la Colectia de Jazz – este cunoscut prin activitatea sa din jazz si pop inca din anii ’80. I-a urmat Damian Draghici, ca absolvent al celebrei scoli de jazz Berklee College of Music din Boston.

Oana Lianu este la randul ei cunoscuta mai mult in strainatate decat in Romania. Nemultumita de acest lucru, a decis sa se prezinte chiar si intr-un concurs de amatori pentru a se face remarcata. Aprecierile nu s-au lasat mult asteptate.

Fragment din interviul cu Oana Lianu realizat in 9 mai 2012:
Am inceput cu folclorul si cu muzica clasica. Jazz ascultam copil fiind, m-a fascinat dintotdeauna, dar din pacate nu am acordat la inceput atentia cuvenita acestui gen muzical. Pe masura ce am inaintat in varsta jazzul a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult, iar de curand – insemnand acum doi ani - mi-am descoperit si calitati vocale, nu neaparat jazzistice. Totusi pana la urma mi-am dat seama ca vocea mea se indreapta oarecum catre armoniile de jazz si am zis de ce nu? Era oricum o dorinta a mea mai veche si faptul ca pot canta si la nai si vocal a constituit un punct de plecare spre interpretarea de jazz, pentru ca este ceva inedit. Din cate stiu nu mai exista cineva care sa cante jazz la nai si vocal, plus ca incep sa cant jazz si la alte instrumente traditionale din folclorul romanesc (fluier, ocarina, caval). Sper ca va fi ceva inovator.”

Cu un vibrato expresiv si o interpretare plina de nuante, Oana Lianu canta muzica traditionala romaneasca, lucrari de muzica clasica, improvizeaza pe teme de jazz sau pe teme folclorice (Ciocarlia) si de curand a adaugat in recitalurile sale si interpretarea vocala. Sunetul naiului in muzica baroca ne duce cu gandul la sonoritatile unui blockflote; naiul in jazz – pare a se apropia de sonoritatea muzicutei lui Toots Thielemans.

Cu siguranta veti fi atrasi de magia improvizatiei si veti dori sa aflati mai mult despre muzicienii nostri de jazz. Va invitam alaturi de noi in fiecare sambata si duminica de la ora 18.10.