Seara de opera - editii speciale Înapoi
În direct AUDIO / VIDEO cu pianistul și dirijorul Vlad Iftinca (27 iunie 2017)
Grăbit, preocupat, încercând să facă într-o oră - ceea ce alții fac într-o zi; și într-o săptămână, de toate: corepetiții cu soliștii MET-ului, coaching - adică pregătire vocală - cu tinerii din Programul Lindeman Young Artists Development inițiat de James Levine, seri de muzică de cameră și recitaluri proprii, fără să rateze vreodată vreun debut sau nouă producție la MET, premiera vreunui spectacol de teatru ori de musical pe Broadway, vreo expoziție nou deschisă sau orice alt eveniment cultural new yorkez ...- așa l-am cunoscut pe Vlad Iftinca în 2011 și, tot astfel, aveam să-l reîntâlnesc de atunci - fie la New York, fie în țară, de alte câteva ori. Mereu pe repede, mereu în goană. Și-ntotdeuna, despărțindu-ne cu același regret: acela că nu ajungem nicodată să stăm liniștiți de vorbă. "În studioul Serii de operă!" - îmi doream eu; "promit, data viitoare" - îmi spunea el. Și tot așa, au trecut ani...Cine să mai creadă într-o reîntâlnire la microfon cu Vlad Iftinca? ...
Și totuși, din fericire, zicala că nu aduce anul ce poate aduce ceasul s-a adeverit a fi, încă o dată, cât se poate de corectă. Căci, ceea ce nu au adus cei aproape 6 ani de plănuiri perpetue, a adus clipa acestui mesaj: "În iunie voi fi la București. Ne vedem?"
Da, sigur că ne vedem, Vlad: în studioul Serii de operă, pe 27 iunie, la o ediție specială AUDIO / VIDEO de la ora 19.30, iar la reîntâlnirea noastră, garantez, ascultătorii postului Radio România Muzical vor fi, numai ochi și urechi.....
text-align: justify; margin: 0.5em 0px 1em; padding: 0px;">
Despre Vlad Iftinca, în câteva cuvinte
S-a născut la Iași, într-o familie de reputați artiști: mama - Evredica Filipovici - mezzosoprană, tatăl - Gheorghe Iftinca - minunat balerin, ambii soliști ai Operei ieșene.
Studiul muzicii, l-a început cu pianul: desăvârșindu-se ca pianist concertist - mai întâi la Școala de Muzică Reina Sofia din Madrid, apoi la Mannes College for Music și, în final, la renumita Juilliard School din New York - unde, peste puțini ani, avea să se întoarcă în postura de profesor asociat, la clasa de Canto.
Crescut într-un teatru de operă și pasionat de mic de arta cântului, după terminarea studiilor, Vlad Iftinca a optat rapid pentru o activitate de pianist corepetitor și coach: prima colaborare importantă și îndelungată având-o cu Renata Scotto Opera Academy din Westchester, iar a doua, cu Lindemann Young Artists Development Program - inițiat de James Levine, care l-a adus de fapt și printre cei mai apreciați coach ai Teatrului "Metropolitan" din New York (2007 -2014).
În cel mai scurt timp, avea să devină partener de recital pentru unii dintre cei mai renumiți artiști lirici, însoțindu-i peste tot în lume, ca: Thomas Hampson, Kiri Te Kanawa sau Deborah Voigt, dar și pentru mai tinerele vedete, Isabel Leonard și Luca Pisaroni. Pentru ca, în ultimii ani, să se dedice aproape în totalitate carierei de dirijor, activând ca dirijor asistent la faimoasa Metropolitan Opera House din New York și ca dirijor invitat, în diferite alte teatre lirice europene și nord-americane.