Evenimentele săptămânii Înapoi

"Icons Rediscovered" cu Orchestra Filarmonică Regală dirijată de Vasily Petrenko

Publicat: miercuri, 7 Februarie 2024 , ora 11.49

Icoane redescoperite - sub acest titlu are loc concertul din 8 februarie de la Royal Festival Hall din Londra. Orchestra Filarmonică Regală îl va avea la pupitru pe directorul său muzical - carismaticul dirijor Vasily Petrenko. Și când Pentrenko dirijează muzică rusă, ascultătorul nu se poate aștepta la altceva decât la mari emoții pe care cu siguranță le va simți în glorioasa Simfonie a II-a a lui Rahmaninov. O muzică cu accente dramatice, de un romantism pur și melodii care par să se întindă până la orizont; o muzică înregistrată de Vasily Petrenko - versiune plasată de cotidianul Observatorul între interpretările de referință ale opusului lui Rahmaninov.

O interpretă de referință este și soprana Louise Alder, cea care o înlocuiește în această seară pe Jennifer France - indisponibilă din punct de vedere vocal. În 2019, Louise Alder primea Premiul Criticii, ce o desemna cea mai bună soprană a generației tinere de cântăreți. Ea a reprezentat Anglia, în 2017 la BBC Cardiff Singer of the World câștigând etapa a III-a a concursului și premiul publicului "Dame Joan Sutherland". Deopotrivă melomani și cronicari se așteaptă să audă aceeași voce senzațională într-o latură mai intimă, dar nu mai puțin frumoasă a lui Strauss - Ciclul de lieduri op. 68 pe versuri de Clemens Brentano.

Seara va debuta cu Uvertura Cockaigne a lui Edward Elgar - un portret plin de viață și strălucitor al Londrei, creionat de compozitorul britanic aflat la apogeul carierei sale.

Așadar Elgar, Strauss și Rahmaninov sub bagheta muzicianului rus Vasily Petrenko - un dirijor cu gesturi ample și fluide, capabil să realizeze cele mai grațioase arcuri muzicale.

Transmisiunea directă începe la ora 21.30 și se desfășoară în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache