Cronici
Înapoi
Finala Concursului Internațional "Ion Voicu" - memoria unui mare violonist român, onorată de tineri din întreaga lume

Sâmbătă, 12 aprilie 2025, a avut loc finala primei ediții din capitală a Concursului Internațional de Vioară "Ion Voicu". Evenimentul s-a desfășurat în Sala Mare a Ateneului Român. Finaliștii Koshiro Takeuchi și Wakana Kimura din Japonia și Jaime Naya Maceira din Spania au avut ocazia să cânte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub conducerea dirijorală a lui Gabriel Bebeșelea.
Juriul a fost alcătuit din personalități ale scenei violonistice internaționale precum Mihaela Martin (președintă), George Tudorache (director artistic), Lucie Robert, Pavel Vernikov și Alexandru Tomescu, iar decizia sa a reflectat în mare măsură opinia generală din sală.
Concursul și-a propus să onoreze moștenirea marelui violonist Ion Voicu, artist emblematic al culturii muzicale românești și internaționale, dar și să ofere tinerilor interpreți ocazia să se afirme într-un cadru competitiv.
Cei trei concurenți s-au ridicat la nivelul așteptărilor publicului, dar și ale muzicienilor profesioniști prezenți la eveniment. "Au cântat cu sufletul, cu dragoste, la un nivel tehnic și muzical excepțional. Sunt convins că, dacă Ion Voicu ar fi fost prezent în sală, ar fi fost încântat să-i asculte aici, la București, pe scena Ateneului Român, acompaniați de Filarmonica George Enescu." - a spus Marin Cazacu, directorul general al Filarmonicii din Capitală.
Premiul I i-a fost acordat lui Koshiro Takeuchi, în vârstă de 20 ani, student la Tokyo College of Music și admis recent la Manhattan School of Music, cu bursă integrală. El a interpretat Concertul op.35 în re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski.
"Este o experiență foarte frumoasă să cânt în România. Este prima dată când interpretez acest Concert de Ceaikovski. Este unul dintre concertele mele preferate, iar să îl cânt alături de o orchestră atât de bună și de un dirijor atât de bun înseamnă un vis devenit realitate." - a declarat el, la finalul concursului.
Experiența acestui concurs nu a fost una lipsită de obstacole pentru tânărul violonist japonez: "Au existat și momente mai dificile. Pe durata acestei călătorii în Românian mi-am accidentat mâna stângă, dar consider că această experiență m-a învățat să fac față mai bine provocărilor. Cred că acest rezultat la Concursul Ion Voicu îmi poate aduce oportunități și eventuale colaborări cu orchestre."
Premiul al II-lea i-a revenit violonistei Wakana Kimura, care prezentat Concertul op. 47 în re minor pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius. "Îmi place foarte mult atmosfera muzicii lui Sibelius, în special atmosfera rece și misterioasă de la începutul concertului, de aceea am ales această lucrare. A fost o onoare și o bucurie să cânt împreună cu orchestra și cu un dirijor minunat în această sală splendidă. Prin acest concurs cred că am făcut un pas mai aproape de visul meu de a deveni solistă."
Premiul al III-lea a fost câștigat de Jaime Naya Maceira, în vârstă de 25 de ani, care a interpretat Concertul op 64 în mi minor pentru vioară și orchestră, lucrare a lui Felix Mendelssohn. "Cred că această competiție a fost o experiență unică pentru noi toți. Maestrul Gabriel Bebeșelea ne-a ajutat foarte mult. Orchestra Filarmonicii George Enescu este una dintre cele mai faimoase orchestre din Europa. Sala Mare a Ateneului Român este incredibilă, superbă, acustica este deosebită. Concursul este unul foarte dificil, a fost o săptămână solicitantă, dar consider că ocazia de a cânta în finală este una foarte ofertantă pentru cariera mea." - a declarat tânărul violonist spaniol.
Valoarea premiilor a fost una semnificativă, constând în sumele de 6.000, 4.000, respectiv 2.000 de euro, acordate pentru locurile I, II și III.
Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări solo compuse de Ion Voicu și premiul "Cel mai promițător tânăr talent" i-au fost acordate tânărului violonist Elie Hackel din Franța.
La finalul concursului, am stat de vorbă cu Mădălin Voicu, fiul lui Ion Voicu, care a apreciat nivelul ridicat al concursului:"A fost un eveniment foarte bine organizat. Orchestra a sunat excelent, iar interpretările concurenților s-au situat la un nivel înalt. Sigur, există diferențe între ei, iar eu, fiind violonist încă din copilărie, tind să judec anumite lucruri dintr-o altă perspectivă. Fiecare interpret și-a exprimat propriile sentimente și intenții muzicale. Mi-a plăcut în mod special Wakana Kimura. A avut o sensibilitate aparte și un mod foarte interesant de a construi fraza muzicală. Concertul de Sibelius este extrem de dificil, iar ea s-a descurcat foarte bine. A avut un simț al ritmului și o gândire muzicală care au scos-o în evidență."
Violoncelistul Marin Cazacu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu", a declarat cu entuziasm: "Excepțional! Ce bucurie să ascult trei capodopere, interpretate de trei tineri muzicieni extraordinari. Mi-au plăcut foarte mult. Fiecare a fost diferit - așa cum este firesc în artă. A meritat cu adevărat ca această finală să aducă pe scenă trei tineri atât de talentați și dedicați muzicii, asemenea lui Ion Voicu, maestru al viorii și al interpretării excepționale. Mi-ar fi plăcut să avem și un român în finală - poate data viitoare. Și repertoriul ales a contat mult. Concertul de Ceaikovski este unul care te prinde imediat și te leagă de sufletul său. Sibelius, în schimb, este un concert adresat cunoscătorilor, iar Mendelssohn, foarte des interpretat, este deja bine cunoscut publicului. Oricum, au fost trei concerte romantice, foarte plăcute pentru auditoriu - o finală extraordinară."- a adăugat el.
Cristina Uruc, manager ARTEXIM și director executiv al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", a declarat: "A fost o finală de înalt nivel, iar eu mă bucur foarte mult că prima ediție a Concursului Internațional de Vioară Ion Voicu are loc aici, la București, sub cupola Ateneului Român, sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeșelea. Participarea la un astfel de concurs este extrem de importantă pentru toți tinerii violoniști. Pregătirea pentru o competiție de acest nivel este o etapă esențială în viața lor profesională, prin care își pot îmbunătăți constant atât tehnica, cât și expresivitatea. În plus, aceste concursuri oferă oportunitatea de a cânta în fața unui juriu format din muzicieni excepționali, dar și în fața unor manageri artistici care le pot influența decisiv viitorul."
Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a apreciat valoarea artistică și simbolică a finalei: "Mi s-a părut un concert deosebit, iar cv-urile finaliștilor sunt deja impresionante. Mă bucur pentru această inițiativă și cred că nu există o formulă mai inspirată de a onora memoria maestrului Ion Voicu decât promovând și susținând noua generație de muzicieni. Iar acest lucru cred că s-a reușit cu adevărat în această seară. Mă bucur că vorbim de o conectare la circuitul internațional, o întâlnire între Filarmonica George Enescu și laureații acestei seri."
Liviu Prunaru, unul dintre cei mai apreciați violoniști români și fost concert-maestru al prestigioasei Orchestre Regale "Concertgebouw" din Amsterdam, a oferit o observație nuanțată: "Impresiile sunt variate. În primul rând, nivelul competiției este extrem de ridicat, dar cei trei finaliști au avut, din punctul meu de vedere, un "păcat" comun: viteza. A putea cânta repede nu înseamnă neapărat că trebuie să cântăm repede. În rest, afost o finală frumoasă. Personal, am avut o predilecție pentru Koshiro Takeuchi, deși toți trei s-au aflat la un nivel extraordinar. Le doresc însă mai multă înțelegere și muzicalitate - pentru că atunci când cânți prea repede, publicul nu mai aude cu adevărat ce transmiți. Acesta este singurul lucru pe care l-am avut de menționat în această seară."
Concursul a fost organizat de Asociația Culturală "Ion Voicu", în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica George Enescu. Radio România Muzical, partener media al Concursului, a oferit finala de sâmbătă în transmisiune directă.