Agenda de concert Înapoi
Festivalul Mozart - concert simfonic cu Michał Nesterowicz la pupitrul dirijoral și Can Çakmur la pian
Colegiul Academic
Festivalul Mozart
Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania''
Michał Nesterowicz dirijor
Can Çakmur pian
Camille Saint-Saëns
Concertul nr. 5 în Fa major pentru pian, op. 103, Egipteanul
Wolfgang Amadeus Mozart
Simfonia nr. 41 în Do major, KV 551, Jupiter
Camille Saint-Saëns - Concertul nr. 5 în Fa major pentru pian, op. 103, Egipteanul și Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 41 în Do major, KV 551, Jupiter sunt lucrările care vor constitui programul concertului simfonic de vineri, 22 noiembrie 2024, de la Colegiul Academic, parte a celei de a XXXIII-a ediții a Festivalului Mozart. Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" îl va avea la pupitrul dirijoral pe Michał Nesterowicz (Polonia), iar ca solist pe tânărul pianist turc Can Çakmur. Concertul va începe la orele 19.00.
Despre lucrări
Concertul nr. 5 în Fa major pentru pian, op. 103, cunoscut sub numele de Egipteanul, a fost ultimul concert pentru pian compus de Camille Saint-Saëns. Acesta l-a scris în 1896, la 20 de ani după Concertul pentru pian nr. 4, pentru a-l interpreta, el însuși, în cadrul Concertul său jubiliar din 6 mai al aceluiași an. Acest concert marca cincizeci de ani de la debutul său la Salle Pleyel în 1846.
Lucrarea este supranumită Egipteanul din două motive. În primul rând, Saint-Saëns a compus concertul în orașul Luxor, în timpul uneia din vacanțele sale de iarnă petrecute în Egipt. În al doilea rând, muzica este una dintre cele mai exotice ale sale, prezentând influențe din muzica javaneză și spaniolă, precum și din cea din Orientul Mijlociu. Ca și simbolistică, Saint-Saëns spunea că lucrarea reprezintă o călătorie pe mare. Cum spuneam mai sus, Saint-Saëns însuși a fost solist la premieră, fapt care a reprezentat un mare succes de public și de critică.
Wolfgang Amadeus Mozart a terminat Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, pe 10 august 1788. Cea mai lungă și ultima simfonie pe care a compus-o, este considerată de mulți critici printre cele mai importante simfonii din istoria muzicii clasice.
Simfonia nr. 41 este ultima dintr-o serie de trei lucrări pe care Mozart le-a compus în succesiune rapidă în timpul verii 1788. Simfonia nr. 39 a fost terminată în iunie, iar nr. 40 în iulie. Dirijorul Nikolaus Harnoncourt susține că Mozart a compus cele trei simfonii ca fiind o lucrare unitară, subliniind, printre altele, faptul că Simfonia nr. 41, ca ultimă lucrare a seriei, nu are introducere (spre deosebire de nr. 39), dar are un final grandios.
Despre dirijor
Michał Nesterowicz
Dirijorul Michał Nesterowicz s-a născut pe 9 februarie 1974, în Wrocław, Polonia. A studiat vioara și dirijatul la Academia de Muzică din Wrocław și la Academia Internațională Bach din Cracovia, sub îndrumarea profesorului Marek Pijarowski.
În 1999 a câștigat Concursul Internațional de Dirijat "Grzegorz Fitelberg" din Katowice, primind și premiul Orchestrei Naționale Simfonice a Radiodifuziunii Poloneze pentru cel mai bun dirijor polonez. În 2008, a obținut premiul Concursului Internațional de Dirijat al Orchestrei Cadaqués din Spania.
Nesterowicz și-a început activitatea concertistică încă din timpul studiilor, fondând și conducând orchestra de cameră "Giovanni Virtuosi" între 1993 și 1996. De atunci, a concertat regulat în Europa, America de Sud și Statele Unite. În Polonia, a colaborat cu orchestrele Sinfonia Varsovia, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, Orchestra Radio Poloneză și Sinfonietta Cracovia.
Pe plan internațional a dirijat orchestrele BBC Philharmonic Manchester, Royal Liverpool Philharmonic, Wiener Kammerorchester, Royal Flemish Philharmonic, Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, Orquesta Nacional de España, Orquesta Sinfónica de Bilbao, Orquestra de Cadaqués, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo, Jerusalem Camerata Orchestra, Orquesta Sinfónica de Puerto Rico, Spokane Symphony Orchestra, Meridian Symphony Orchestra, New Mexico Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Deutsches Symfonie-Orchester Berlin, Gulbenkian Orchestra, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Buffalo Philharmonic, Copenhagen Phil, Orchestre National Bordeaux Aquitaine și Orchestra della Svizzera Italiana.
A colaborat cu artiști de renume precum Ewa Podle¶, Angela Marambio, Gwendolyn Bradley, Shlomo Mintz, Rachel Barton Pine și Ivan Monighetti.
Nesterowicz a realizat înregistrări pentru Radioul și Televiziunea Poloneză, precum și pentru casele de discuri Naxos și Channel Classics. În 2000 a fost nominalizat la premiul "Paszport Polityki" și la premiul "Sztorm Roku 2005" din partea Gazeta Wyborcza. În 2006, a fost desemnat "Dirijorul Anului" în Santiago de Chile.
A ocupat funcții importante, printre care le amintim pe cele de Director Artistic al Filarmonicii Baltice Poloneze din Gdańsk (2004-2008), Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Chile (2008-2012), Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Tenerife (2012-2016) și Prim-Dirijor Invitat al Sinfonieorchester Basel (2016-2020). În prezent este Prim-Dirijor Invitat al Orchestrei Filarmonice Arthur Rubinstein din ŁódŒ. În stagiunea 2023/24 Nesterowicz a debutat cu Taipei Symphony Orchestra, Stuttgart Philharmoniker, Pacific Symphony Orchestra, Filarmonica George Enescu din București, Malaysian Philharmonic Orchestra, Malmö Symphony Orchestra și Phion Orkest van Gelderland & Overijssel.
Despre solist
Can Çakmur
Născut în 1997, la Ankara, Can Çakmur și-a început educația muzicală cu Leyla Bekensir și Ayșe Kaptan. În 2012, în paralel cu studiile liceale din Ankara, a fost acceptat la La Schola Cantorum din Paris, unde a lucrat cu Marcella Crudeli. A obținut Diplome de Virtuosité cu cele mai înalte distincții în 2014. Începând din acea perioadă a avut oportunitatea de a lucra cu muzicieni precum Alan Weiss, Arie Vardi, Claudio Martínez Mehner, Leslie Howard și Robert Levin.
Este câștigătorul premiului întâi la cea de-a 10-a ediție a Concursului Internațional de Pian Hamamatsu din 2018, precum și al Concursului Internațional de Pian din Scoția, în 2017.
A concertat în săli de renume precum Glasgow Concert Hall, Eindhoven Muziekgebouw, Lithuanian Philharmonic Hall, ACT City Hamamatsu sau Fazioli Hall din Sacile. A fost invitat la Festivalul Internațional de Muzică Clasică D-Marin Bodrum, Festivalul Internațional de Muzică din Ankara și Festivalul de Pian din Antalya.
A primit "Premiul pentru Tineri Muzicieni 2015" la Gala Premiilor de Muzică Clasică Donizetti din Istanbul și Premiul DAAD 2018 al Universității de Muzică Franz Liszt Weimar pentru "contribuția sa extraordinară la viața internațională a universității".
În 2022, Çakmur a fost numit profesor de pian la Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance din Londra, devenind unul dintre cei mai tineri profesori din istoria instituției.
Can Çakmur a continuat să-și dezvolte cariera internațională prin lansarea unor proiecte discografice remarcabile și participarea la evenimente muzicale de prestigiu.
În mai 2023 a lansat albumul "Schubert + Schoenberg", în care a juxtapus lucrări ale lui Franz Schubert cu piese de Arnold Schoenberg, evidențiind influența compozitorului vienez asupra muzicii moderne. Acest album a fost desemnat "Albumul lunii" în ediția din iunie a revistei International Piano, criticii remarcând autoritatea, originalitatea și subtilitatea interpretărilor sale.
În februarie 2024, a continuat seria "Schubert+" cu lansarea celui de-al doilea volum, care include cele trei Klavierstücke, D946, și cele patru Impromptus, D935, de Schubert, alături de Vier Klavierstücke, op.119, de Brahms.
În stagiunea 2023/2024, Çakmur a debutat cu orchestrele Taipei Symphony Orchestra, Stuttgart Philharmoniker, Pacific Symphony Orchestra și Filarmonica "George Enescu" din București. De asemenea, a colaborat cu orchestre importante din Polonia și a participat la un turneu în Spania alături de Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia și Orquestra Sinfónica de Galicia.
Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro.