Evenimentele săptămânii Înapoi

"Damnațiunea lui Faust" de Hector Berlioz în direct de la "Théâtre des Champs-Elysées" din Paris

Publicat: miercuri, 20 Martie 2024 , ora 8.40
Ce lucrare ar fi mai nimerită decât legenda dramatică a lui Berlioz, "Damnațiunea lui Faust", pentru a sărbători nouă decenii de la înființarea Orchestrei Naționale a Franței? Este primul dintre cele cinci evenimente care marchează acest jubileu cu un dirijor român - Cristian Măcelaru - la cârma ansamblului.

"Primul concert al jubileului - spun organizatorii - este o "furtună" creată de Berlioz cu Damnațiunea lui Faust, nici operă, nici simfonie, ci o "legendă dramatică", o adevărată apocalipsă sonoră concepută muzical pe o structură caleidoscopică. Viziunea lui Berlioz despre infern și paradis rămâne singulară în muzică, simbol al romantismului muzical și artistic. Mai trebuie spus - apreciază specialiștii că Berlioz este în genele Orchestrei Naționale a Franței.

Concertul prezentat în 21 martie este o coproducție Radio France și "Théâtre des Champs-Elysées" din Paris, avându-i soliști pe tenorul John Irvin - în rolul Faust, basul Paul Gay - în rolul Méphistophélès, mezzosoprana Stéphanie d'Oustrac - în rolul Marguerite și basul Frédéric Caton - în rolul Brander. Alături de Orchestra Națională a Franței participă Corul Radio France.

Radio România Muzical preia acest concert, joi, 21 martie 2024, ora 20,30, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană. În pauză, interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru.

Jeanine Costache