Evenimentele săptămânii Înapoi

BBC Proms LIVE la Radio România Muzical de la Royal Albert Hall

Publicat: marți, 6 August 2024 , ora 15.57

"Cel mai mare și mai democratic festival muzical din lume" - astfel a descris Jiűí Bìlohlávek festivalul care găzduiește, timp de opt săptămâni, aproape 100 evenimente. Și chiar dacă concertele festivalului se aventurează în toate colțurile Regatului Unit, concertele de promenadă - pe scurt Proms - de la Royal Albert Hall reprezintă atracția principală. Căci sala în formă de amfiteatru permite ca celor care stau în picioare - "Promenaders", cum mai sunt numiți - să se plimbe în unele zone în timpul concertului.

Scena europeană aduce în 9 august încă un eveniment din Festivalul BBC Proms. Orchestra Simfonică BBC va fi condusă de directorul muzical al ansamblului - finlandezul Sakari Oramo. Ca în fiecare an, Festivalul BBC Proms oferă șansa de a auzi unele rarități în sala de concert și prime audiții absolute ale unor creatori contemporani. Și seara de 9 august debutează cu o lucarare a secolului XXI - Mirage - scrisă de compozitoarea finlandeză Kaija Saariaho în 2007 când a și fost prezentată în primă audiție tot în festivalul britanic. O lucrare luminoasă și ciudat inspirată din altă lume de un șaman mexican - spun cronicarii despre "Miraje".

Este un omagiu adus compozitoarei care s-a stins din viață anul trecut. Pentru a o interpreta, dirijorului i se alătură compatrioții săi, soprana Silja Aalto și violoncelistul Anssi Karttunen. În continuare, muzicienii vor explora Concertul nr. 9 KV 271 în Mi bemol major "Jeunehomme" de Mozart cu pianistul sud coreean Seong-Jin Cho. Acesta revine în festival după ce anul trecut a stârnit ovațiile publicului interpretând Chopin.

Desigur, atracția serii de 9 august este monumentala Simfonie a "Alpilor" de Richard Strauss - un opus imaginat la 14 ani de viitorul compozitor. Prins de o furtună pe cărările abrupte ale Alpilor bavarezi, răspunsul tânărului Richard Strauss a fost să stea la pian și să improvizeze o descriere muzicală a experienței. Simfonia Alpilor este lucrarea născută 35 de ani mai târziu; o simfonie spectaculoasă care solicită o orchestră de 130 de muzicieni - inclusiv mașină de vânt, aparat de tunete, clopoței, orgă și alamă în afara scenei; o compoziție care, în modul pictural unic al compozitorului, descrie aventura unei zile petrecute în vârfurile bavareze.

Jeanine Costache