Cronici Înapoi
AUDIO. Simpozionul "Eugen Preda - principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio"
Sala Radio a găzduit luni dimineață (7 septembrie 2024), de la ora 11.00, simpozionul "Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio", un eveniment - spectacol adresat tinerei generații.
Evenimentul "Eugen Preda - principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio", desfășurat sub forma unui simpozion-spectacol, a urmărit punerea în lumină a personalității lui Eugen Preda, sublinierea influenței și moștenirii culturale lăsate de acesta și totodată, în paralel, schițarea scopului și valorilor jurnalismului și radioului. Evenimentul a reprezentat, în același timp o introducere în universul jurnalismului de radio pentru publicul țintă al evenimentului - tineri elevi de liceu și studenți din domeniile jurnalism, științele comunicării și filologie, litere, arte etc.
Prezentatorii Monica Stoica și Eugen Vrabie au marcat, pentru început, câteva repere din biografia lui Eugen Preda - momente importante din cariera sa de jurnalist, corespondent de război, precum și preluarea rolului de director general al Societății Române de Radiodifuziune, primul în această funcție din perioada post-comunism.
O serie de înregistrări cu personalități din lumea radioului și jurnalismului au ajutat la conturarea portretului lui Eugen Preda, atât ca director al Societății Române de Radiodifuziune, lider și mentor, cât și ca om de radio și corespondent de război. Printre cei care și-au împărtășit amintirile se numără Dana Popescu Jourdy, Eugen Cojocariu, Ruxandra Săraru, Titus Vîjeu, Mario Balint, Nicoleta Dandu, Nicu Popescu.
De asemenea, într-un studio de emisie amenajat pe scena Sălii Radio au avut loc discuții cu o serie de personalități ale Radio România, precum Carmen Ionescu, manager al agenției de presă RADOR, Dan Preda - manager Radio România Actualități, Cătălin Cîrnu de la Matinal Romania Actualități, Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, Monica Strava din Redacția Minorități, între alții. Au fost abordate subiecte precum: menirea radioului, ce înseamnă profesia de jurnalist, relevanța radioului în contemporaneitate, dar și misiunea Radio România Muzical.
Discuțiile au fost intercalate cu momente muzicale oferite de Big Band-ul Radio, dirijat de Simona Strungaru, și de flautistul Matei Ioachimescu și ansamblul său de percuție, alcătuit din Irina Rădulescu - marimbă, Răzvan Florescu - vibrafon, Maria Rizea - tobe. Publicul s-a putut bucura de aranjamente ale unor piese celebre din muzica pop și rock, precum și din muzica de film.
La final, am stat de vorbă cu artiștii implicați.
Simona Strungaru, dirijor al Big Band-ului Radio: Activitatea întregii instituții a Radio România este foarte importantă și este un motor pentru întreaga societate și cred că este foarte important ca cei tineri să realizeze acest lucru și să își dea seama pe câte fronturi practic se muncește, atât pe parte culturală, cât și politică și bineînțeles, în ceea ce privește artele, pentru că Radio România susține artele, nu doar muzica, iar pentru noi este foarte frumos și foarte important să fim față în față cu publicul tânăr, pentru că întotdeauna muzica a fost într-o continuă evoluție și programele pe care la Big Band-ul Radio le alegem sunt gândite pentru a putea fi în conformitate și cu gustul publicului tânăr. Este o situație din care avem cu toții de câștigat și sperăm să rămânem apropiați de toți cei care au venit și să fie curioși și să vadă ce se întâmplă la radio la toate orchestrele și bineînțeles în activitatea Big Band-ului, în timpul stagiunii care tocmai începe.
Matei Ioachimescu, invitat al Radio România Muzical, flautist, lider al ansamblului care a concertat: Mai ales în timpurile noastre este absolut important ca tinerii elevi și studenți din România să aibă parte de niște modele de urmat, modele atât din zona educației, cât și a celor care au contribuit în mod direct și indirect la formarea unei societăți bazate pe niște principii de comunicare cu greutate și a unor principii de comunicare și de coabitare, absolut importante. A fost o mare bucurie să participăm alături de colegii mei în această dimineață la acest simpozion absolut splendid. Credem că nu doar textul rostit formează comunicarea, cât și limbajul muzical poate contribui la a construi punți de comunicare între generații, între oameni de diferite categorii și ne bucură foarte tare că am avut ocazia să participăm și noi cu muzica noastră la construirea unor asemenea punți de comunicare.
Câteva impresii din public:
- Mi-a plăcut foarte mult. Am realizat că nu am mai ascultat radio decât în UBER, în mașini, nu am mai deschis niciodată radioul în viața mea și am realizat că ar trebui să o fac și mi-a plăcut că am văzut foarte mulți copii de liceu și m-am gândit că este un eveniment foarte bun pentru ei, pentru că noi în liceu nu am avut nici un astfel de eveniment și mi se pare că mi-ar fi deschis un pic ochii, aș fi zis că uite, există și altceva la care poți să te uiți, să asculți și să te îmbogățești, cumva. Momentele muzicale au fost superbe.
- Pentru tineri este foarte important să știe că există un radio destinat lor. Toți ar trebui să fim mult mai deschiși, să ascultăm și noi la radio ce se spune la acel post de radio. Momentele muzicale pentru mine au fost foarte spectaculoase. Mi-a plăcut foarte mult orchestra, mi-a plăcut și domnul Matei, la flaut, pur și simplu toate momentele au fost foarte simpatice, să auzim „Cartea junglei” sau diferite momente din desene animate cu care am copilărit sau diverse melodii destul de populare din anii '80, cum ar fi "Superstition" de la Stevie Wonder și diverse altele.
- Un eveniment fresh. Mi-a plăcut foarte mult, potrivit generației tinere, în mod special lor. Vorbim de tinerii jurnaliști și sper să guste un pic din ce înseamnă jurnalismul de radio, care este un pic necunoscut în ziua de azi generației tinere, care se duce spre social media, în principiu, cam așa văd lucrurile. Participarea la un astfel de eveniment este interesantă. Eu aș face un eveniment chiar puțin mai adânc, în care i-aș implica în producția evenimentului.