Interviuri Înapoi

AUDIO. Simona Strungaru și Sebastian Burneci, invitații săptămânii la Perpetuum Mobile în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: marți, 26 Noiembrie 2024 , ora 15.40


În această seară, doi invitați! Pianista, dirijoarea și compozitoarea Simona Strungaru alături de trompetistul și compozitorul Sebastian Burneci. Bine ați venit în studioul Radio România Muzical!

Simona Strungaru: Bine v-am găsit!

Sebastian Burneci: Bine v-am găsit! Mulțumim pentru invitație.

De multe ori împreună pe scenă, dar constant alături dincolo de ea, Simona Strungaru și Sebastian Burneci sunt protagoniștii a două dintre cele trei evenimente de săptămâna aceasta care au loc la Sala Radio. Înainte de toate, Simona, trebuie să menționez faptul că lunea trecută ai primit un premiu din partea revistei Actualitatea Muzicală pentru proiecte originale și valoroase. Ce înseamnă pentru tine acest premiu?

Simona Strungaru: Înseamnă foarte mult, pentru că este dat de un colectiv format din personalități ale muzicii și culturii din România și să fiu recunoscută, și proiectele mele să fie recunoscute de domniile lor, este un lucru foarte important, foarte frumos și surprinzător pentru mine.

Sebastian, și tu ai fost protagonistul unui eveniment săptămâna trecută. Chiar dacă n-ai primit un premiu, eu zic că ai primit unul prin feedback-ul pe care l-ai primit de la public. E vorba despre 22 noiembrie, un concert din cadrul Bucharest Jazz Club - proiect sprijinit de Institutul Goethe și postul nostru. Cum a fost? Cum a fost publicul?

Sebastian Burneci: Mie îmi place foarte mult ce se întâmplă acolo. Este un vis împlinit, pentru că mi-am dorit acest gen de context de foarte mult timp. Am activat de mai multe ori în contexte similare, dar acesta este fix așa cum mi-l doresc. Și, sigur, fără susținerea Radio România Muzical, care ne ajută să ajungem la oameni și să știe că acest demers are loc, fără Institutul Goethe, care ne găzduiește și, tot așa, ne ajută cu promovarea și cu multe, multe alte lucruri, prietenii de la Gramofon Wine, care sunt foarte aproape de muzică, el nu ar fi posibil. Eu cred că a fost o reușită. A fost cea de-a doua ediție. Publicul este foarte cald. Sigur, spațiul este unul mic - dacă facem sold out sunt 80 de scaune. Deci, e foarte intim tot ce se întâmplă acolo, dar toți oamenii care vin vin pentru că-și doresc să fie acolo, vin pentru că, într-adevăr, îi interesează această estetică și vor să o susțină, vor să o consume.

Deci, indiferent cum privesc ce s-a întâmplat vinerea trecută, e o experiență plăcută.

Simona, spune-mi când ai avut ultimul concert de muzică clasică în care ai fost solistă?

Simona Strungaru: Ultimul concert cred că a fost în 2012, la Constanța. Am cântat tot un concert de Mozart. A fost doar solistă sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea. Acolo am cântat Mozart, Concertul nr. 21. Dar în mine lucrul ăsta a rămas absolut mereu mocnit și tot ce am construit de-atunci este bazat pe experiența și pe dorința de a cânta solist.

Iar tu, Sebastian, când ai avut ultimul concert de muzică clasică?

Sebastian Burneci: Am avut o ambiție în pandemie, când cu toții, într-un fel sau altul, am rătăcit... eu, cel puțin, am avut mai multe episoade în care am încercat să mă regăsesc, sigur, și foarte mult timp să îmi pun niște probleme pe care, altfel, nu mi le-aș fi pus și mi-am petrecut timpul și studiind la trompetă. Și-atunci, am avut o ambiție să concertez din nou cu un repertoriu de muzică clasică și am fost la Filarmonica din Satu Mare unde am cântat împreună cu orchestra de acolo și cu dirijorul Mihnea Ignat Concertul pentru trompetă și orchestră de Hummel și Vocaliza de Rahmaninov pe care a orchestrat-o Simona pentru trompetă și orchestră. Și asta a fost în primăvara anului 2022.

Te tentează să revii la acest fel de proiect?

Sebastian Burneci: Mie îmi place foarte mult. Sunt foarte multe lucruri muzicale în care m-aș implica dacă ar avea ziua măcar 50 de ore, dar, din păcate, nu e așa, și-atunci trebuie să mă focusez pe cele care sunt deja în derulare și care au nevoie de mine și să ajut cât pot de mult și colectivul Big Band-ului Radio, și formulele restrânse din care fac parte sau pe care le conduc. Și-atunci, din păcate, muzica clasică, în acest moment, în activitatea mea nu prea are loc.

Începem în ordine cronologică, apropo de cele două evenimente de săptămâna aceasta, de la Sala Radio. Așadar, miercuri, 27 noiembrie, vei urca pe scena Sălii Radio, unde vei dirija Orchestra de Cameră Radio - asta nu e o noutate, pentru că tu ai mai făcut-o - într-un program, să spunem, 85% Mozart, pentru că una dintre simfonii nu a fost compusă de el, dar a fost "upgradată" de Mozart. Și mai mult decât atât, vii în fața publicului în postură de solist pianist, interpretând tot o partitură mozartiană, una de referință aș spune. Surprinzător pentru cei care te știu în ultimul timp ca dirijoarea Big Band-ului Radio, compozitoare, aranjor, orchestrator. Am un de ce? din partea acestora. De ce muzica clasică? De ce un concert de muzică clasică? De ce acum un concert de muzică clasică?

Simona Strungaru: Pentru că întotdeauna un concert de muzică clasică și pentru că, așa cum am spus, pentru mine, pentru sufletul meu, pentru construcția mea, calitatea, profunzimea și complexitatea trăirilor pe care le găsești în compoziții de muzică clasică - și, bineînțeles, nici nu putem descrie ce reprezintă Mozart pentru muzică - este absolut mereu prezent și este ceva care mă ține în echilibru cu mine însămi. Și acum, pentru că acum a fost momentul în care... Cred că toate lucrurile au un timp al lor în care trebuie să se întâmple și uneori trebuie să aștepți și să crezi că într-adevăr va veni acel timp pentru ce-ți dorești foarte mult. Și eu îmi doresc foarte mult acest lucru.

De ce Mozart?

Simona Strungaru: Mozart pentru că, așa cum am spus, este foarte complex, este foarte simplu, este foarte complicat... în același timp, oferă extraordinar de mult sufletește celor care cântă și celor care ascultă. Și pentru că, dacă vreți și dintr-un punct de vedere personal, ca o planificare a lucrurilor, faptul că eu mă ocup și cu foarte multe alte stiluri muzicale și, la fel cum spuneți, sunt cunoscută pentru activitatea mea de la Big Band și alte fuziuni, am vrut să merg la baza lucrurilor. Am vrut să fac muzică clasică, clasică. Nimic romantic...

Extravagant.

Simona Strungaru: Nu e vorba de extravaganță, nu, pentru că și această muzică are nu neapărat extravaganță, dar o exuberanță extraordinară, dar e vorba de ce ești, de rădăcina pe care o ai. Și asta e rădăcina pe care o am eu.

Ai ales un concert, evident, de referință al literaturii pianistice, Concertul nr. 23. Cele două simfonii... cum ai ajuns la Linz și la această a treia simfonie care, cum spuneam ceva mai devreme, a fost compusă de Carl Friedrich Abel, dar pe care Mozart a copiat-o...

Simona Strungaru: A copiat-o și i-a și modificat un pic orchestrația, iar asta la 8 ani. A doua este scrisă, se pare, de tatăl său și prima, nu știu. dar ele, așa, ca și dimensiuni și conținut sunt suficient de similare toate aceste prime simfonii. Am ales... n-am vrut să o fac pe prima, am vrut să-l prezint pe Mozart copil, interesele sale atunci când era foarte mic. După care, să-i arăt fațeta sa profundă și meditativă și tot ce reprezintă concertul de pian. Apoi, explozia de bucurie care este în Simfonia Linz, compusă doar în patru zile. Deci, de aceea am ales aceste piese. Pentru că simfoniile sunt suficient de diferite de concert ca și material emoțional.

Să spunem că pe 4 noiembrie s-au împlinit 241 de ani de când a fost interpretată pentru prima dată această simfonie, Linz.

Sebastian, spune-mi, tu ce crezi despre această evadare, întoarcere, nostalgie a Simonei către muzica clasică?

Sebastian Burneci: Eu o cunosc pe Simona de ceva vreme și muzica clasică este Simona. Ea, între timp, a devenit tot ce este astăzi și viața a făcut ca unele valențe să fie mai cunoscute, dar Mozart și muzica clasică nu reprezintă o evadare, e un mod de viață. Ea, la bază, asta este. Nu vreau să spun prin asta că ce face acum nu face foarte bine - suntem profund recunoscători pentru schimbările pe care le-a adus în activitatea noastră cu diverse ansambluri în care funcționez și eu - însă relația ei cu muzica clasică este unică, este foarte strânsă și cred că o asemenea revenire este foarte binevenită și ar trebui ca de acum înainte să aibă loc mai des. Și, cu atât mai mult, cred că și pe partea cealaltă vor veni alte inspirații, alte energii, pentru că cele două se cresc reciproc, fiind, evident, toate parte din ce reprezintă Simona ca artist.

Eu cred că există o legătură între evenimentele voastre de miercuri și joi, și anume această întoarcere, această nostalgie. Iată, Simona se întoarce către muzica clasică, dar și tu te întorci către o formulă și parteneri cu care ai cântat acum vreo 15 ani, dacă nu mă înșel, în Olanda. Nu-i așa?

Sebastian Burneci: Chiar mă gândeam la chestia asta. Noi nu ne-am planificat să rezervăm două zile la Sala Radio, una după alta, în care fiecare să facă ce făcea acum 15 ani, dar fix asta a ieșit. Într-adevăr, eu acum am să concertez cu cvartetul italian (îi spun așa ca să sune fandosit!). Sunt trei italieni care, la vremea respectivă, locuiau și ei în Olanda ca și mine și alături de care am avut experiențe profesionale foarte frumoase, foarte reușite. Ulterior, viața ne-a despărțit, dar acum am simțit că e momentul să readuc împreună această formulă. Practic, acesta este și secretul despre care vorbesc în titlul ansamblului. Bucuria pe care o avem să împărtășim muzica dincolo de cuvinte și faptul că dacă suntem făcuți să funcționăm împreună e doar o chestiune de timp până când ne reîntâlnim și facem din nou muzica așa cum, evident, simțim să o facem împreună... și, de aceea, și repertoriul va fi începând cu piese pe care le cântam atunci și terminând cu piese pe care nu le-am mai cântat niciodată împreună, le pregătim și le prezentăm prima dată acum.

Spuneai într-un interviu recent că în 28 noiembrie vor fi și prime audiții. Așadar, la "See You at the Radio", lumea va asculta și muzică nouă, compusă de tine evident.

Sebastian Burneci: Da, toate sunt compozițiile mele. Titlul "Ne vedem la Radio" este, sigur, o glumă și, în același timp, o afirmație pe care noi o facem foarte des pentru că, bineînțeles, lucrând aici, în conversație cu majoritatea colegilor foarte des apare această afirmație: "Ok, ne vedem la radio!" Dar mie mi s-a părut că are, așa, un umor prin care merită să devină titlul unui concert, pentru că practic invit publicul să vină să ne vedem la radio și, în același timp, bineînțeles, să beneficiem de faptul că suntem radiodifuzați și ajungem la mult mai mulți oameni decât cei prezenți în sală.

Chiar așa, trebuie să menționez că Radio România Muzical va transmite concertul de joi în direct.

Ce urmează pentru voi după săptămâna aceasta?

Simona Strungaru: Avem un concert caritabil, care va avea loc la Sala Palatului pe 1 decembrie. Vom cânta cu Big Band-ul împreună cu soliști foarte cunoscuți în România piese de Crăciun și toți banii vor fi donați pentru caritate. Iar noi aici, la Sala Radio, pregătim un concert și un concept foarte special și pe care l-am gândit noi de la început. Facem tot concert de Crăciun, pe 19 decembrie - cele mai cunoscute lucrări de Crăciun din România și din repertoriul internațional, cu copii soliști. Și copiii soliști vor fi elevi ai instituțiilor de profil din România. Și vom mai avea niște surprize foarte importante; vom avea un grup de copii cu deficiențe de vedere care vor veni și vor fi soliștii noștri. Eu voi orchestra două piese din repertoriul lor. Sunt copii care sunt deja premiați pentru performanțele muzicale pe care le au. O să mă bucur foarte mult și sper să-i bucur și pe ei prin această experiență pe care o vom avea împreună. Acest concert este pe 19 decembrie, iar pe 21 decembrie, sâmbătă dimineață, vom repeta acest concert cu dorința și cu invitația de a avea în sală cât mai mulți copii din zona defavorizată. Deci, va fi tot un concert caritabil, din partea Big Band-ului, a Corului de Copii Radio - am uitat să menționez că și ei vor fi alături de noi împreună cu dirijorul lor, domnul Răzvan Rădos - și vom cânta și vom aduce spiritul Crăciunului celor care au nevoie de el. Suntem în plin proces de a invita și de a ne asigura că un număr cât mai mare de copii și de tineri care au nevoie de căldura aceasta și de un spectacol pentru ei vor fi alături de noi.

Sebastian, tu ce proiecte ai?

Sebastian Burneci: În afară de ce a spus Simona, pentru că voi fi prezent acolo, vom mai avea pe 9 decembrie, la Ateneul Român, alături de celălalt ansamblu mare de jazz de care ne ocupăm, Bucharest Jazz Orchestra, la invitația Irinei Sârbu, care acum se ocupă de programul "Clasic e fantastic"... vom avea un concert pe formatul acela educațional și cu specificul momentului, în cadrul acestui program. Deci, cu Bucharest Jazz Orchestra, care este tot o formulă de big band dar ușor restrânsă, și cu Irina ca solistă împreună cu fetița ei, Ana Parghel Sârbu, cu fetița noastră, Maia Sofie Burneci și alți invitați de care se ocupă Irina. Recunosc că încă nu știu exact forma finală a acelei producții. Vom concerta la Ateneul Român seara, de la ora 6, cu program de sărbători - colinde românești, colinde americane - și toți copiii invitați cu acel rol educațional pe care-l are programul "Clasic e fantastic".

Pe 13 decembrie, este cea de-a treia ediție a Bucharest Jazz Club. Proiectul se numește "Jazz on the Big Screen". Am selectat fragmente de jazz care au fost folosite în filme - și filme mai vechi, și filme mai noi - și care, credem noi, ajută foarte mult la atmosferă... De pildă, cântăm tema principală din "Taxi Driver", sau o variantă veche de "The look of love", care a fost folosită într-un "James Bond" vechi, din anii '60-'70, și chestii mai noi, Casablanca... atât cât am avut noi plăcerea să descoperim că ajută jazz-ul ca soundtrack în filme.


Iată, un proiect interesant! Bănuiesc că și "Unora le place jazzul" se află printre cele spuse de tine apropo de film. Sebastian, acum te rog să faci o invitație ascultătorilor noștri pentru concertul din 27 noiembrie, al Simonei!

Sebastian Burneci: Dragi ascultători, pe această cale doresc să vă invit la un eveniment foarte special, care va avea loc pe 27 noiembrie, la Sala Radio. Este vorba de un concert de muzică clasică, cu lucrări semnate de Wolfgang Amadeus Mozart și interpretate la pian și dirijate de Simona Strungaru, dirijorul Big Band-ului Radio România, care în această producție va fi persoana principală din fața Orchestrei de Cameră Radio. Deci, nu uitați, pe 27 noiembrie, la ora 19.00, Sala Radio din București!


Acum, Simona, e rândul tău!

Simona Strungaru: Dragi ascultători, și eu vă invit la concert pe 28 noiembrie, la Sala Radio, unde Sebastian Burneci împreună cu invitații săi din Italia și din România, pentru că este și Paolo Profeti (colegul nostru de la Big Band), și cunoscutul MC Norzeatic vor susține un concert cu muzică foarte proaspătă și care pentru ei înseamnă foarte mult - lucru pe care-l veți simți în interpretarea lor. Deci, nu uitați, pe 28 noiembrie, la Sala Radio - Sebastian Burneci, "See You at the Radio"!


Vă doresc succes în concertele voastre de la Sala Radio, plină si fie sala și să primiți aplauze! Și apropo de aplauze, v-ați gândit la niște bisuri?

Simona Strungaru: Bineînțeles, m-am gândit la un bis - să vedem dacă o să fie cazul. Rămâne surpriză.

Sebastian Burneci: Eu... o să repet una din piese, dar, sincer să fiu, nu știu care.

Simona Strungaru: Eu aș putea să le propun să mai cântăm un concert (râde) la bis. Altul.

Interviu realizat de Gabriel Marica