Interviuri Înapoi

AUDIO. Sebastian Androne Nakanishi - câștigătorul premiului "Crystal Pine"

Publicat: luni, 14 Octombrie 2024 , ora 14.02

Compozitorul Sebastian Androne Nakanishi a fost desemnat câștigătorul Premiului "Crystal Pine" la Categoria Muzică originală pentru lung-metraj la "International Sound & Film Music Festival" de la Samobor, Croația; a semnat muzica pentru filmul "Enescu, jupuit de viu" regizat de Toma Enache, ce va fi lansat în cadrul a peste 30 de proiecții de gală în toată țara, începând cu luna noiembrie. Despre premiul obținut în Croația, Sebastian Androne Nakanishi a vorbit în ediția Musica Viva din 14 octombrie 2024.

 

 


Bună dimineața, Sebastian!

Bună dimineața, Lucian!


Și felicitări! Filmul "Enescu, jupuit de viu" a câștigat Premiul
"Crystal Pine" la categoria muzică originală pentru lung-metraj, la "International Sound & Film Music Festival" de la Samobor, Croația.

Mulțumim mult!


Te rog să ne vorbești despre importanța acestui premiu. Ce înseamnă el pentru tine?

Ce pot să spun!? Am venit aici cu sentimentul că am câștigat deja, noi, cei din echipa "Enescu, jupuit de viu". Bucuria mea cea mai mare a fost că munca ne-a fost recunoscută. Și, fiind aici împreună cu trei dintre actori, am avut bucuria să le văd reacția pentru că ei n-au mai văzut filmul. Asta a fost cea mai mare bucurie, să fim primiți aici și să se dea filmul, care e un lung-metraj, pentru prima oară, cred. Cred că nu se mai dau aici lung-metraje, e un festival destul de micuț în care se dau în special scurt-metraje. Și atât de mult le-a plăcut, încât au fost de acord să se dea premiera mondială aici.

Ce să zic!? Când am auzit că am câștigat, am fost șocat puțin… Există acele cazuri în care participi la un concurs și scrii muzica, cumva, ca să câștigi, dar nu ăsta-i rolul. Eu n-am scris muzica pentru a câștiga, ci am zis că să-i fac cât de cât dreptate lui Enescu și, desigur, să mă acomodez și să mă pliez pe viziunea regizorului Toma Enache. Și bucuria de a fi alături de Mircea Dragoman, care a jucat rolul lui Enescu… îi spuneam că mă simt onorat și că e o bucurie să vorbesc cu el după ce l-am urmărit atât de mult în film, și, desigur, cu Maruca - Teodora Sandu și cu minunata Manuela Hărăbor, care a jucat rolul Reginei Maria. A fost o încântare!


"În momentul când regizorul Toma Enache m-a invitat să scriu muzica am zis da, fără să mai întreb alte detalii." - spuneai despre ce era atunci proiectul "Enescu, jupuit de viu". E primul film artistic despre George Enescu. Întrebarea e cum sună muzica acestei pelicule, la ce să ne așteptăm, mai ales că filmul va începe să ruleze la începutul lunii noiembrie în cinematografele din țară?

Trebuie să menționez că Toma Enache și soția lui au făcut un lucru extraordinar să-mi acorde mie onoarea și responsabilitatea. Imaginează-ți că e primul meu film de lung-metraj. Sigur, ei au văzut câteva din concursurile mele și faptul că am mai câștigat una-alta cu ajutorul lui Dumnezeu… și-au pus încrederea-n mine. E extraordinar! Trebuie să ne amintim că nu este filmul meu, este filmul nostru și Toma Enache are o anumită viziune și un compozitor de muzică de film trebuie să se plieze. El e unul din piloni așa cum e și un actor ș.a.m.d. Și cum va suna muzica? Sigur, eu am încercat până am încercat să găsesc exact ce-și dorește și Toma. Dar Toma a avut flexibilitatea aceasta și încrederea fantastică să mă lase de multe ori să fac ce am considerat eu. I-am propus ceva și, de cele mai multe ori, a fost de acord.

Și ideea asta de "jupuit de viu"…mai ales că în engleză e "skinned alive", nu se știe exact… sigur, scrie "Enescu, skinned alive", dar nu are gen, este neutru. Eu am aplicat acest lucru la ambele personaje principale, pentru că mie mi s-a părut și personajul Marucăi cel puțin la fel de interesant ca cel al lui Enescu. Și-atunci… sper să fie surprize plăcute. Sigur, n-ai cum să mulțumești pe toată lumea, însă am plecat cu gândul ăsta: 1. N-o să intru în veci în competiție cu Enescu! Asta e ceva ce mi-a spus Bianca, soția mea… e foarte greu să scrii o notă când ai de-a face cu o muzică atât de cu greutate ca a lui Enescu. 2. Și, practic, să încerc să-mi amintesc că eu am datoria să îi fac dreptate lui Enescu. Să scriu o muzică de film care să complementeze și să ajute muzica lui Enescu să fie pusă pe piedestal, să fie cunoscută. Și, desigur, să fie și Enescu cunoscut și a lui poveste.


Sebastian, încă o dată, felicitări!

Mulțumesc.

Interviu realizat de Lucian Haralambie