Cronici Înapoi
AUDIO. Reportaj de la recitalul „Muzica sferelor” susținut de Andrei Gologan
„Muzica sferelor" a fost titlul recitalului propus seara trecută, în 13 noiembrie 2024, de pianistul Andrei Gologan, un muzician cu o consistentă carieră internațională, câștigătorul bursei „Moștenitorii României muzicale" în 2020. Am aflat din prezentarea realizată de Cristina Comandașu, manager RRM și inițiatoarea proiectului „Moștenitorii României muzicale" că ideea care a stat la baza alcătuirii programului a fost conceptul pitagoreic conform căruia lumea terestră și cosmosul sunt conectate prin vibrații și proporții matematice armonioase, la fel cum notele muzicale sunt corelate în cadrul unei piese muzicale.
Supranumit de presa internațională „un poet al pianului", Andrei Gologan a oferit publicului prezent seara trecută în Sala Mare a Ateneului Român o selecție de lucrări prin care el consideră că putem pătrunde în universul cosmic, al necunoscutului. Astfel, prima parte a programului a reunit lucrări de mici dimensiuni semnate de Komitas Vardapet, Aleksandr Scriabin și George Enescu, cântate fără pauză, o alăturare de creații pe care „le unește tocmai această căutare către altceva, către sfere, către o lume muzicală omenească pe care noi nu o putem percepe în viața de zi cu zi", așa cum declara Andrei Gologan într-un interviu pentru Radio România Muzical. Și am putut percepe în intențiile muzicale fiecare tranziție sonoră, tușeul pianistului oferind plaje dinamice și expresive extinse, dând la iveală fermecătoare plăsmuiri timbrale, de la diafan, la sonorități pline de vigoare. În a doua parte am ascultat binecunoscuta Sonată nr. 3 de Johannes Brahms, o altă ocazie a pianistului de a-și etala propria viziune interpretativă. La cererea publicului, în acord cu tema propusă, Andrei Gologan a oferit ca bis ,,Clair de lune" din creația lui Claude Debussy, o piesa foarte apreciată de auditori.
La finalul recitalului am adunat câteva impresii din public:
Dumitru Avakian, critic muzical: „Clair de lune" de Debussy este universul poetic al acestui minunat pianist, care, iată, oferă la Ateneu un recital extins, marcat de o viziune proprie asupra întregului repertoriu pe câteva secole de muzică. Să nu uităm, muzici de la Scriabin la Brahms și la Debussy, iată, două secole în care viziunea asupra muzicii, asupra sunetului funcțional se schimbă. Gologan este cel care creează propriul univers muzical poetic în zona căruia atrage, interpretează și comentează această muzică.
Vă ofer și alte păreri ale ascultătorilor prezenți seara trecută sub cupola Ateneului Român:
- Foarte interesant. Am ajuns la acest recital prin Rotary Pipera. Este a treia oară când vin și pot spune că mi-a plăcut foarte mult ultima piesă.
- A fost foarte frumos. A fost o muzică relaxantă pentru mine. După multe ore de muncă, m-am bucurat să îmi petrec o oră ascultându-l pe Andrei Gologan. A fost foarte relaxant și binevenit.
- Sonata nr. 3, într-adevăr, extraordinar de interesantă, iar interpretarea, superbă.
De asemenea am stat de vorbă cu două studente de la Facultatea de Litere:
- Am aflat de recital de la facultate. Se dădeau bilete gratuite și am spus că nu avem cum să ratăm o astfel de oportunitate. A fost minunat, ne-a plăcut foarte mult.
- Mă încântă că încă se mai sponsorizează și încă se mai promovează aceste tipuri de activități. Mă bucur foarte tare că studenții sunt împinși să participe la astfel de activități și că suntem încurajați să vedem puțin mai departe de orizontul nostru. Mi se pare că putem face niște conexiuni mai bune participând la astfel de evenimente.