Cronici Înapoi

AUDIO. "Rapsodiile", cu violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, la Sala Radio

Publicat: sâmbătă, 5 Iulie 2025 , ora 14.32
Turneul internațional "Stradivarius", derulat de către violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, a ajuns marți, 1 iulie 2025, la Sala Radio. Prezentă la eveniment a fost și colega noastră, Ioana Țintea, care ne oferă mai multe detalii într-un reportaj.

Seria turneului internațional "Stradivarius" i-a adus ieri seară pe scena Sălii Radio pe violonistul Alexandru Tomescu și pe chitaristul Dragoș Ilie. Ediția din acest an, intitulată "Rapsodiile", propune un program în care tradiția muzicii clasice, jazz-ul și folclorul românesc se întâlnesc într-o formulă inedită. În deschiderea recitalului, muzicienii au interpretat Trei preludii pentru pian de George Gershwin, în aranjamentul pentru vioară și chitară semnat de Andrew Zohn. Din creația aceluiași compozitor a urmat Rhapsody in Blue, într-o adaptare pentru chitară și vioară realizată de Dragoș Ilie, muzicianul reușind să păstreze în acest aranjament farmecul lucrării originale. Fiecare pasaj liric s-a împletit firesc cu secvențele pline de energie. Am putut percepe tema principală, inconfundabilă, care trecea organic de la vioara Stradivarius "Elder-Voicu" a lui Alexandru Tomescu la chitara cu sonoritate strălucitoare a lui Dragoș Ilie, evocând exuberanța jazz-ului american din anii '20. În a doua parte a recitalului, au răsunat celebrele Rapsodii Române op. 11 de George Enescu, în adaptări pentru vioară și chitară semnate, de asemenea, de Dragoș Ilie. Respectând ordinea preferată de marele compozitor, muzicienii au interpretat mai întâi Rapsodia a II-a, urmată de Rapsodia I. Aranjamentele atent realizate de către chitarist au permis celor doi interpreți să reliefeze atât elementele esențiale, cât și subtilitățile partiturilor originale - de la melancolia doinelor până la dansurile populare pline de energie. La cererea publicului, aflat în număr foarte mare la Sala Radio, Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie au oferit două bis-uri: Balada, op. 29, pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu, în transcripția pentru vioară și chitară realizată de Dragoș Ilie, și suita de șase dansuri românești de Béla Bartók.

La finalul evenimentului, cei doi muzicieni au stat de vorbă cu Andreea Karina Necatu și Ivona Ana-Maria Coman, studente la Universitatea Națională de Muzică București, participante în cadrul practicii de vară desfășurate la Radio România Muzical.

Violonistul Alexandru Tomescu: Publicul la noi este foarte educat. Nu este totul să scrie Stradivarius pe ea, ci contează și cine cântă la acest instrument și publicul știe într-adevăr să facă diferența.


Spuneați într-un interviu că doriți să schimbați imaginea de tabloid a viorii Stradivarius.

Vioara Stradivarius trebuie să fie acolo unde este locul ei și anume pe scenă, în fața publicului, cântată, nici într-o vitrină de muzeu, nici într-un seif într-un beci, trebuie să bucure oamenii.

Chitaristul Dragoș Ilie: Sala Radio are un loc special în inima mea. Aici am debutat cu Orchestra Radio, aici am înregistrat CD-ul de debut, aici am cântat și cu maestrul Alexandru turneul din 2022, deci aveam puține emoții, nu am să vă mint. Mi-a plăcut în schimb foarte mult acustica. Sper că și publicul a rezonat cu ce am făcut noi pe scenă.


Câteva cuvinte despre cum a fost procesul de a scrie transcripțiile pentru lucrările din această seară. Mă gândesc că nu a fost deloc ușor.

Nu a fost deloc ușor. Sincer, nici nu știu cum am început și cum am terminat. A fost un proces destul de asiduu pentru că trebuie să filtrezi toată partitura orchestrală, trebuie să transpui foarte mult. Multe instrumente, nu doar că nu le-am atins în viața mea, dar nici nu am stat să le citesc, clarinet, oboi. Pe lângă partea aceasta a fost să încerc să prioritizez tot ce înseamnă tema și esența, pentru că evident, noi avem doar 10 corzi, șase chitara, patru vioara, nu poți să pui toată explozia unei orchestre, dar trebuie să iei toată energia și asta a fost destul de dificil. M-am folosit de partitura originală cum m-am folosit de aranjamentul pentru pian și m-am folosit foarte mult de urechi. Am ascultat înregistrările și apoi am încercat să le reproduc pe chitară. A fost un du-te vino între partitură, ureche, notă, dar am încercat să nu vin de la mine cu vreo notă muzicală sau vreun pasaj. Tot ce am scris sunt notele lui George Enescu. La Gershwin a fost o altă aventură, pentru că este o partitură foarte expansivă, ai și pian și orchestră și este foarte jazzy, foarte multă armonie, multă disonanță și a trebuit chiar să îmi dezacordez chitara, să folosesc cordatura foarte jos, s-a văzut și în concert, numai să controlezi aceea este o problemă în sinea ei.


Vă ofer alte impresii preluate din public de către Alexandra-Maria Vraciu, Teodora Ion și Raluca Mocanu,
studente la Universitatea Națională de Muzică București, participante în cadrul practicii de vară desfășurate la Radio România Muzical.

- Am fost de-a dreptul uimit, nu numai de virtuozitate de a  transpunerea unui concert de Gershwin, jazz autentic. A fost o idee genială. Felicitări celui care a transpus-o și celor care au și pus-o în practică. A ieșit un spectacol excepțional.

- Este prima oară când particip la un concert așa, atipic, apropo de muzica lui Enescu și combinația între vioară și chitară. Mi s-a părut super tare. În momente de genul acesta îți dai seama cât de deosebiți suntem noi ca popor și cât de mândri ar trebui să fim de înaintașii noștri. Chimia dintre cei doi este una extraordinară. Faptul că un tânăr așa de talentat s-a întors din America în România spune foarte mult și despre el și despre cultura noastră. A fost minunat.

- Mi s-a părut foarte interesant, deoarece sunt pasionată de muzică. Mi-a plăcut foarte mult cum s-a cântat la vioară, dar și la chitară.

- Ca de obicei la turneul Stradivarius, o atmosferă extraordinară. Am participat la absolut toate edițiile de până acum. Cred că anul acesta a fost un an deosebit. Mi se pare că programul construit de el împreună cu Dragoș Ilie, un muzician remarcabil este extraordinar și atmosfera mi s-a părut ieșită din comun.

- Mi-a plăcut foarte mult în primul rând partea Enescu, mi-a plăcut și Gershwin. Mă bucur că a avut așa succes, sala plină și că sunt români.

- A fost spectaculos. Balada m-a impresionat, felul în care a interpretat-o și de asemenea Rapsodia I.

- Tot programul a fost foarte bine structurat. Toate lucrările cântate au avut ceva aparte. Mie personal mi-a plăcut foarte mult Balada din bis.

- Mi s-a părut extraordinar. Îi urmăresc pe cei doi de multă vreme. Nu există nici un concert pe care să îl ratez, efectiv îmi topesc inima când îi ascult.

- Este greu de crezut că piesele care sunt cântate cu orchestră, cu pian să poată fi interpretate doar de o vioară și de o chitară. Pe domnul Tomescu îl știm de ani de zile, l-am ascultat și peste hotare, dar tânărul chitarist din seara aceasta a fost o surpriză extraordinară.

- Magic. A fost extraordinar de emoționant, bine pregătit. Ei sunt o plăcere în permanență când apar pe scenă, însoțiți de vioara Stradivaruis, prelucrările au fost extraordinare. Felicitări dânșilor încă o dată. A fost o muncă titanică sunt convinsă, dar care a ieșit desăvârșită.

- Nici nu am cuvinte să spun cât de frumos a fost. Neașteptată orchestrația și virtuozitatea ambilor artiști.

- A fost o întreagă experiență acolo, a fost o poveste și nu se compară cu o altă experiență, felul în care sună, felul în care arată sala plină. Faptul că am văzut atâta interes pentru genul acesta de muzică care începe să fie văzut din ce în ce mai rar a fost absolut senzațional.

- Mi-e greu de exprimat în cuvinte ceea ce simt după spectacol, Rapsodiile, Balada lui Ciprian Porumbescu, toate au fost pur și simplu sublime și efectiv a fost divin.


Reportaj realizat de Ioana Țintea