Interviuri Înapoi
AUDIO. Luminița Arvunescu despre Gala Opera FANtastica
Inițiat în 2016 - după cum cred că se știe - din dorința mea de a apropia publicul de muzica și artiștii de operă, proiectul Opera FANtastica dobândește cu ocazia galei din 12 noiembrie de la Cluj, două dimensiuni pe care ni le-am dorit mult, atât eu, cât și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură cu care colaborez pe acest proiect. Mă refer la dimensiunea socială - GALA Opera FANtastica de la Cluj reprezentând un eveniment caritabil, fondurile obținute din vânzarea biletelor fiind direcționate către Asociația Autism Transilvania; și dimensiunea națională, în sfârșit, proiectul găsind oportunitatea de a ieși din București și a se adresa publicului din alte centre culturale din țară. Deocamdată el s-a asociat cu un proiect mai vechi al Asociației pentru muzică, artă și cultură care a sprijinit cauza copiilor cu autism, dar vreau să continuăm pe aceeași direcție, adică cu gale de operă puse în slujba unor cauze nobile, organizate nu numai în București, ci și în restul țării. Din partea noastră ca organizatori, totul pro bono.
Revenind însă la gala de marți seară trebuie să spun că am găsit la Cluj o deschidere cu totul excepțională, atât în privința organizării din partea Filarmonicii de stat "Transilvania", cât și pentru promovarea ei din partea primăriei, a aeroportului, a Iulius Mall și nu în ultimul rând din partea radioului public și Televiziunii Române din Cluj care vor înregistra concertul și îl vor difuza ulterior.
De altfel, fără falsă modestie, ceea ce propunem este chiar un eveniment, reunind două dintre cele mai reprezentative artiste lirice ale Școlii românești de canto, soprana Laura Tătulescu și mezzosoprana Roxana Constantinescu - artiste pe care, personal, le apreciez enorm, foste soliste ale prestigioaselor Opere de stat din Viena și Munchen, ambele cu cariere internaționale solide și foarte frumoase - un invitat străin, din Suedia, tenorul Kristofer Lundin, care a strecurat pe agenda sa evenimentul nostru cu mult entuziasm, și tânărul bariton clujean Mihai Damian - fost solist al Filarmonicii "Transilvania", în prezent solist al Operei Române din Cluj-Napoca, un artist care a țâșnit pur și simplu ca o fântână arteziană în ultimii doi ani și în care întrevăd un potențial de excepție. Iar dacă mai adaug acum că orchestra Filarmonicii "Transilvania" îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Mandeal, cred că nu mai este nevoie de nici un argument în plus în favoarea galei noastre... repet, eveniment caritabil, organizat la Cluj de mine și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cu obiectivul de a ajuta copiii cu nevoi speciale.
Evident, adresez mulțumiri îndatorate Laurel Tătulescu, Roxanei Constantinescu, lui Kristofer Lundin și Mihai Damian pentru generozitatea și prietenia lor, maestrului Cristian Mandeal pentru aceeași generozitate și devotamenul său unic față de muzică, precum și orchestrei și conducerii Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca pentru susținere. Noi am făcut tot ce se putea pentru ca această gală să atragă cât mai mult public și sperăm ca demersul nostru artistic să fie răsplătit cu o sală plină la Cluj.