Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Viorica Rădoi, una dintre inițiatoarele Festivalului Internațional de Duo "Majura"

Publicat: miercuri, 9 Octombrie 2024 , ora 14.04

Festivalul Internațional de Duo "Majura" propune publicului bucureștean explorarea comunicării muzicale în duo, fie că este vorba de duo-uri pianistice sau de lieduri. Pianista Viorica Rădoi, una dintre inițiatoarele festivalului, alături de pianista Steluța Radu, a stat de vorbă cu colega noastră, Ariadna Ene-Iliescu:

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de "Duo Majura", care se desfășoară în perioada 13-20 octombrie, are ca invitați artiști de renume pe plan național și internațional. Care sunt momentele cheie ale festivalului?

Aș vrea să specific că acest festival internațional de duo pianistic și lied este unicul festival de acest gen din România. Sigur că sunt momente cheie, deși, cam de fiecare dată noi încercăm și reușim să aducem în fața publicului duo-uri pianistice și vocale din ce în ce mai inedite din întreaga lume. Și pentru că m-ați întrebat de momentele cheie, m-aș referi în primul rând la cheia cea mai importantă pe care o reprezintă revenirea pe scenele noastre a marelui duo pianistic Anderson&Roe, format din Greg Anderson și Elizabeth Roe din Statele Unite, care au încântat publicul din întreaga lume, nu numai cu creativitatea lor, dar și virtuozitatea lor ieșită total din comun, nemaivorbind de originalitatea repertoriului interpretat, pentru că majoritatea lucrărilor pe care le interpretează și le vom auzi și noi sunt aranjamente realizate chiar de dumnealor pe pagini cunoscute sau mai puțin cunoscute ale unor autori de renume, deseori autori clasici, dar sunt aranjamente realizate de cei doi pentru formație de două piane sau respectiv de patru mâini. Festivalul se va deschide în ziua de 13 octombrie cu recitalul renumitului tenor Marius Budoiu în compania pianistului Alexandru Petrovici interpretând pagini din lirica de Schumann, Enescu, Puccini și Carl Bohm. În cadrul acestui festival au loc două masterclass-uri, Marius Budoiu susține un masterclass pentru cântăreți la Universitatea de Muzică și tot acolo, pentru prima oară are loc un masterclass motivațional pentru interpreții de pian la patru mâini și două piane susținut de Greg Anderson și Elizabeth Roe, renumitul duo american. Asociația Majura a pornit de la bun început cu concursul în numele Suzanei Szörenyi , care a fost un profesor și un pianist de renume, în mod special în domeniul duo-ului. În fiecare ediție a festivalului avem de-a face cu o Gală „Suzana Szörenyi” , la care sunt invitați laureații cu premiul întâi al precedentului concurs, pentru că probabil știți, alternăm un an concurs, un an festival. Aș spune, într-un fel cel mai inedit moment este cel realizat de două recitaluri pe care noi le-am intitulat Lumina muzicii. Este vorba despre recitaluri susținute de tineri interpreți nevăzători. În acest fel, festivalul nostru este o platformă, nu numai de lansare pentru acești tineri nevăzători de a-și împărtăși talentul, noi oferindu-le posibilitatea de a se integra firesc și ei în cadrul familiei interpreților de gen, dar de a fi la rândul lor integrați de către public în această familie a interpreților muzicali. Acest moment dorește să sublinieze nu doar valoarea artistică, ci și importanța incluziunii și accesibilității în peisajul cultural contemporan al acestor tineri nevăzători.


Înțeleg că festivalul reunește muzicieni din medii diferite, din generații diferite, genuri muzicale diverse.

Absolut. Clasicul și jazz-ul se întâlnesc și de data aceasta, pentru că, pe lângă repertoriile care includ muzică clasică, cum spunea, repertoriul acestor tineri nevăzători sau al acelor doi interpreți pe care doresc să-i amintesc, laureați care vor susține, pe de-o parte, un recital într-un local mai puțin frecventat de asemenea evenimente, este vorba despre casa Mița Biciclista. Acești doi interpreți japonezi, laureați ai ediției trecut vor susține un recital și Gala „Suzana Szörenyi” care va avea loc la Universitatea de Muzică. Este vorba despre Nao Kanemura și Yoshiaki Sato din Japonia. În plus, Ateneul Român va găzdui și un concert de jazz susținut de interpreți cadre didactice de la Universitatea de Muzică este vorba despre Mircea Tiberian și Toma Dimitriu, pianiști și Nadia Trohin-voce, care vor pune în lumină transformarea și valoarea improvizației cu caracter strict, dacă vrem, profesionist și care pune pe de-o parte într-o comunicare perfectă, cele două piane și pianul cu vocea, în acest domeniu al jazz-ului care nu este deloc ușor.


Interviu realizat de Ariadna Ene-Iliescu