Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban

Publicat: joi, 29 August 2024 , ora 9.34

În cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, violonistul Valentin Șerban și pianista Daria Tudor realizat, în luna iulie 2023, o serie de înregistrări speciale la Sala Radio din București. Mai multe informații despre modul în care au decurs acestea, dar și despre noul album, aflăm chiar de la Valentin Șerban, care i-a oferit un interviu colegei noastre, Sarah Natsis:

Domnule Valentin Șerban, pentru început, ne puteți povesti cum s-a concretizat ideea realizării acestui album?

În primul rând a venit dintr-un sentiment de prietenie și de apreciere față de Daria, alături de care am înregistrat. Ideea care ne-a unit este prietenia între Robert Schumann, Clara Schumann și Johannes Brahms. Nu trebuie neapărat o idee, să zicem intelectuală pentru a cânta muzică bună, dar în cazul acesta este o situație aparte, pentru că această legătură între ei de exemplu, Sonata a II-a de Robert Schumann a fost cântată în primă audiție de Clara Schumann împreună cu Joseph Joachim. Clara Schumann a dedicat romanțele lui Joachim împreună cu care a mers și în turneu prin toată Europa. Scherzo-ul din sonata de Schumann, de exemplu, l-a influențat foarte tare pe Brahms. În urma acestei influențe, acesta a scris scherzo-ul din sonata F.A.E., sonată compusă alături de Schumann și Albert Dietrich, elev al lui Schumann. Toate aceste legături sunt foarte strânse. Este, să zicem, o coincidență istorică foarte mare, în care trei mari artiști, muzicieni ai istoriei muzicii au contribuit unul pentru celălalt și au lăsat în urmă o mare tradiție.


Cum ați descrie experiența înregistrărilor pentru un CD muzical, în
comparație cu experiența unui concert live? Care considerați că este mai solicitantă și de ce?

Ambele sunt solicitante în feluri diferite. Strict pentru mine, este un calvar să înregistrez, nu sunt adeptul înregistrărilor, în primul rând pentru că foarte greu mă mulțumește ceea ce aud și pentru că eu cred că se pierde extrem de mult din actul artistic în momentul în care este înregistrat. În primul rând, atitudinea este diferită. În momentul în care ești în public, te concentrezi pentru a transmite o anumită senzație, o anumită idee, ori în momentul înregistrării, accentul este pus pe a fi cât de bine posibil, pe un perfecționism exagerat, care este până la urmă normal, pentru că ceea ce cânți rămâne imprimat pe un disc și orice greșeală te frapează, până la urmă.


Violin in love este tema albumului. Care este motivația din spatele acestei teme și cum credeți că se reflectă ea în lucrările muzicale pe care ați ales să le înregistrați?

Centrul ideii este această puternică relație între Robert Schumann, Clara Schumann și Brahms. A fost o relație strânsă de prietenie. Clara și Robert l-au susținut și l-au încurajat mult pe Brahms. Clara a cântat în premieră multe lucrări de-ale lui Robert Schumann și Brahms. Joachim chiar a facilitat această apropiere extrem de strânsă dintre Brahms, Clara și Robert Schumann. După moartea lui Robert Schumann, Clara și Brahms au păstrat o relație foarte, foarte strânsă de prietenie și de susținere, așa că nu este de mirare că într-un fel, mai direct sau mai indirect, fiecare a contribuit în compozițiile și în carierele celuilalt. Cred că acest CD poate reprezenta acest lucru cât mai bine posibil.


Interviu realizat de Sarah Natsis