Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: miercuri, 3 Iulie 2024 , ora 10.00

Festivalul Internațional "Vară Magică", ajuns la ediția cu numărul XIII, se deschide astăzi, 3 iulie, cu un concert propus de Croitoru String Virtuosi Orchestra. Cu această ocazie violonistul Gabriel Croitoru a stat de vorbă cu colega noastră, Ioana Țintea.

Domnule Gabriel Croitoru, Festivalul Internațional "Vară Magică" a devenit un reper important în peisajul cultural românesc. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să deschideți cea de-a XIII-a ediție a seriei de evenimente cu un concert special alături de Croitoru String Virtuosi Orchestra?

Pentru mine, e o bucurie de fiecare dată, pentru că acest festival, așa cum ați subliniat, reprezintă o alternativă de vară pentru stagiunile de concerte regulate ale Filarmonicii și Radioului.

Iată că a reușit să se împământenească o tradiție. Și anume, în fiecare an există măcar câte un concert în care protagoniștii sunt membri ai aceleiași familii sau sunt prieteni pe scenă și în afara acesteia. De-a lungul anilor, am participat alături de maestrul Valentin Gheorghiu, de maestrul Marin Cazacu, împreună cu membrii familiilor noastre - întâlniri emoționante și de care-mi aduc aminte cu mare bucurie.

Anul acesta, iată că voi cânta alături de fata mea și de nepoată. Este pentru prima dată, cred eu, în România, când trei generații ale unei familii apar pe scenă în același timp. O altă noutate pe care o aduce acest concert este faptul că beneficiem de sprijinul Muzeului Național "George Enescu", care ne-a pus la dispoziție viorile maestrului. Și, împreună cu încă doi dintre discipolii mei - Paul Răducanu și Iulian Băluțel - vom aduce în atenția melomanilor care vor fi prezenți în sală cele patru viori ale maestrului George Enescu. Sigur, concertul se va petrece cu aportul discipolilor noștri din clasele mele și ale soției mele, respectiv, Croitoru String Virtuosi.


Ce semnificație are pentru dumneavoastă acest dialog între generații și instrumente istorice?

E un lucru emoționant! În primul rând, prin faptul că reușim să apărem trei generații pe scenă în același timp. În al doilea rând, prin faptul că vom aduce în atenția publicului viorile de-odată, în Concertul de patru viori în si minor de Vivaldi; iarăși, este o noutate și, cred eu, un punct de atracție deosebit.


Presupun că aceiași factori au influențat și modul în care ați gândit și programul serii, nu-i așa?

Absolut! Concertul va debuta cu Mica serenadă de Mozart, pe care o știe toată lumea, urmată de un concert pentru două viori în la minor în care va cânta Eva, cea mai tânără membră a familiei Croitoru, alături de mama ei, Simina Croitoru. În continuare, vom avea Dublul concert de Bach, în care voi apărea și eu alături de Simina, urmat de cel de patru viori în si minor, în care vom cânta alături de cei doi băieți de care v-am povestit (Iulian Băluțel și Paul Răducanu), urmând ca, în finalul concertului, să prezentăm publicului o lucrare scrisă oarecum parodiind Mica serenadă a lui Mozart; e vorba despre Eine kleine Lachmusik a lui Schröder.


Cum descrieți colaborarea cu ceilalți soliști? Ce ne puteți spune despre pregătirile pentru acest eveniment din data de 3 iulie, de la Ateneul Român?

Suntem în plină desfășurare cu aceste pregătiri, suntem în repetiții zilnice. Cu siguranță, la momentul concertului vom fi la nivelul așteptărilor.


Fotografie de Alexandru Dolea

Interviu realizat de Ioana Țintea